Candidatul Pro România la deputăție Claudiu Pop a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, cinci măsuri pe care partidul său le va susține pentru sprijinirea populaţiei şi firmelor să treacă peste criza declanşată de pandemia de Covid-19.
Bani pentru a supravieţui crizei...
Măsurile, cu caracter temporar, ar urma să fie aplicate în anul 2021, cu posibilitatea de prelungire. "Împreună cu colegii mei din Pro România vom institui cel puţin cinci măsuri menite să relanseze economic România. Prima măsură se referă la introducerea venitului minim garantat pentru familii, de 2.000 lei lunar pe membru, până la un plafon maxim de 4.500 lei pe familie", a declarat Claudiu Pop.
Concret, venitul minim lunar al unei gospodării cu un singur membru ar urma să fie majorat la 2.000 lei, urmând ca pentru următorul membru să se mai adauge 1.500 lei, iar pentru al treilea încă 1.000 lei, având în vedere pragul instituit de 4.500 lei.
"Diferenţa între venitul net al familiei şi venitul minim garantat va fi acoperită de stat, jumătate în bonuri de masă şi jumătate în cash. Spre exemplu, dacă o persoană care este singură câştigă 1.300 lei net, statul îi va acoperi diferenţa de 350 lei în bonuri de masă şi încă 350 lei cash", a spus Pop.
Potrivit candidatului, această măsură a fost luată în calcul de mai multe economii europene pentru a ajuta populaţia să traverseze criza declanşată de pandemie chiar dacă încă nu a fost aplicată.
Ajutor pentru firme
Dacă prima măsură propusă vizează populaţia, următoarele patru au ca beneficiari firmele. Este vorba de reducerea de la 9% la 5% a TVA-ului pentru sectorul HORECA (n.r. hoteluri, restaurante, cafenele), grav afectat de restricţiile impuse pentru limitarea infectărilor, şi eliminarea impozitului pe profit în anul 2021 pentru toate firmele cu capital românesc care îşi continuă activitatea şi îşi păstrează angajaţii.
A treia măsură propusă pentru firme ar fi suportarea de către stat a 50% din chiria datorată de firme în perioada în care acestea nu au putut funcţiona din cauza restricţiilor şi înfiinţarea tribunalelor comerciale care să soluţioneze rapid atât litigiile care au la bază achiziţiile de bunuri şi servicii făcute din fonduri europene, cât şi conflictele dintre companii care, prelungite, riscă să declanşeze un blocaj economic.
Aproape de bihoreni...
Cele cinci propuneri au fost urmate de cinci promisiuni pe care Pop le-a făcut bihorenilor.
Printre altele, candidatul Pro România a promis că va vota Legea bugetului de stat doar dacă va cuprinde proiecte folositoare judeţului Bihor şi că va susţine proiectele tuturor administraţiilor locale bihorene indiferent de culoarea politică a edililor.
Pop a spus că îşi va deschide birouri parlamentare atât în Oradea cât şi în alte oraşe din judeţ, unde îşi va ţine audienţele, şi că îşi va desfăşura activitatea politică „pentru şi pornind de la cetăţean”.
"Relansarea economică nu este de dreapta sau de stânga şi niciun cetăţean nu poate fi pierdut pe drum", a spus Pop.
Pe de altă parte, candidatul a mai vorbit despre necesitatea reluării cursurilor cu elevi în clasă îndeosebi în cazul celor de clasa I, care sunt la început de drum şi au nevoie de sprijinul unui dascăl, precum şi a celor de clasa a VIII-a şi a XII-a ,care vor încheia anul şcolar cu examene.
Comandat de Partidul Pro România, filiala Bihor, cod mandatar financiar 11200008
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.