URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2020, 19:15

Candidata USR-PLUS la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, atac la Bolojan alături de Dacian Cioloş: „Un primar care nu ţine cont de experţi” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lansarea programelor de administrare a Oradiei şi Bihorului cu care candidează la Primărie şi la Consiliul Judeţean reprezentantele USR-PLUS Ioana Mihăilă şi Simona Bişboacă au devenit, vineri, un prilej de atac la adresa primarului Ilie Bolojan, acesta fiind descris ca un autoritarist mânat doar de propria voinţă, care nu ţine seama de opiniile altora. Prezent la eveniment, Dacian Cioloş le-a cerut şi el orădenilor să nu-şi mai compare oraşul cu celelalte din România unde nu s-a făcut nimic, ci cu cele din ţările învecinate.

Vor dezbatere

Organizat în Parcul 1 Decembrie, evenimentul de lansare a programelor l-a avut ca maestru de ceremonii pe preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, care înainte să-i dea cuvântul lui Cioloş a reiterat că Alianţa USR-PLUS îşi doreşte o confruntare electorală, dar numai pentru Primăria Oradea, nu şi pentru Consiliul Judeţean, şi nu cu toţi candidaţii, ci doar cu cei "principali".

"Alianţa va insista în continuare pentru o dezbatere între principalii candidaţi la Primăria Oradea. Avem parte de o campanie de proiecte, în care fiecare aleargă pe culoarul lui, dar nu avem parte şi de o dezbatere, de o confruntare. O idee are nevoie de contraargumente, are nevoie să fie pusă în discuţie, să treacă prin testul celuilalt, care poate să-l pună sub semnul întrebării", a spus Dehelean.

"Automulţumirea, un păcat"

La rându-i, Dacian Cioloş, care a fost prezent în iulie şi la lansarea celor două candidate, a afirmat că ulterior a fost întrebat "ce a căutat la Oradea, de ce am prezentat candidaţi aici, unde lucrurile merg bine", după care a dat şi răspunsul: "Le-am spus oamenilor că automulţumirea este un păcat pe care îl plătim scump în România în multe locuri, indiferent cât de multe sau de puţine s-au făcut. Într-adevăr, lucrurile s-au mişcat la Oradea şi avem impresia că aici s-au făcut lucruri extraordinare pentru că le comparăm cu celelalte oraşe din România, unde nu s-a făcut nimic în ultimii 20-30 de ani".

Cioloş le-a cerut orădenilor, ca atare, "să se uite în oraşe de dimensiuni similare, nu spun din Germania sau Franţa, ci de aici din vecinătate, în Ungaria, în Cehia, în Slovacia, în Polonia", adăugând că "la Oradea încă mai sunt lucruri de făcut".

De asemenea, el a afirmat că a "auzit" că primarul Ilie Bolojan nu mai candidează în Oradea şi a sugerat că cel pe care acesta îl sprijină, actualul viceprimar Florin Birta, nu ar fi de aceeaşi talie. "Cred că ar fi naiv să credem că cineva care este susţinut de dl Bolojan are aceeaşi eficienţă şi aceeaşi viziune", a zis Cioloş, invitând orădenii să acorde încredere "oamenilor noi".

Deschidere şi transparenţă

Ulterior, candidata USR-PLUS la şefia Consiliului Judeţean, Simona Bişboacă, a vorbit despre ceea ce propune alegătorilor. Ea a afirmat că instituţia pe care vrea s-o conducă trebuie să fie caracterizată de "deschidere şi transparenţă", ceea ce înseamnă inclusiv să fie accesibilă persoanelor cu handicap, care însă n-au posibilitatea să intre în sediul CJ, acesta neavând nici traducători mimico-gestuali ori posibilitatea să ghideze persoane fără vedere.

Bişboacă a vorbit despre importanţa susţinerii de către CJ a producătorilor locali "pentru a genera prosperitate în comunitate", despre necesitatea înfiinţării de parcuri industriale în zonele periurbane, cu spaţii rezervate pentru micii întreprinzători, despre necesitatea asigurării accesului tuturor bihorenilor la servicii de sănătate, îmbunătăţirea sistemului şcolar (înfiinţarea de şcoli multicomunale, cu transport gratuit pentru elevi, masă caldă şi program after-school), a conectării localităţilor la reţelele de apă, canalizare şi gaz, la drumuri, despre necesitatea construirii centurilor ocolitoare ale oraşelor Beiuş, Aleşd şi Salonta, promovarea "turismului responsabil" şi a "turismului alternativ" (cu trasee pentru biciclişti), precum şi promovarea produselor tradiţionale din Bihor la festivaluri şi târguri.

"Mânat de bune intenţii", dar...

Candidata la Primăria Oradea a USR-PLUS a avut, un discurs energic şi convingător. Medic de profesie, Ioana Mihăilă a apelat la comparaţia cu prescrierea unei banale aspirine pentru diverşi pacienţi care reacţionează diferit la tratament pentru a sublinia că echipa sa va ţine cont de particularităţile cetăţenilor, fără a-i trata indistinct, ca pe o masă, aluzie la autoritarismul de care este acuzat primarul Ilie Bolojan.

Ea a contestat politica acestuia de a construi străzi, pasaje rutiere şi parcări, susţinând că cu cât vor fi mai multe asemenea facilităţi pentru fluidizarea traficului, cu atât vor exista mai multe maşini, soluţia fiind favorizarea mersului pe jos, pe bicicletă şi cu mijloacele de transport în comun, pentru ca oamenii să fie sănătoşi.

"Un primar care alege să schimbe sctructura de rezistenţă a unui deal (n.r. – trimitere la Ciuperca), un primar care alege să planteze palmieri (n.r.- aluzie la proiectul de modernizare a ştrandului Ioşia) într-un climat temperat, deşi mânat de bune intenţii, nu ţine cont de opinia experţilor, şi atunci uneori lucrurile nu ies tocmai bine", l-a "pictat" Mihăilă pe Bolojan.

"Guvernare participativă"

În contrapondere, candidata USR-PLUS a afirmat că reprezentanţii Alianţei vor conduce Oradea pe un model de "guvernare participativă, nu paternalistă, în care primarul spune, iar oamenii se conformează".

Invocând "priorităţile noastre" privind sănătatea, educaţia, fluidizarea traficului, mediul sănătos, tineretul, cultura, serviciile sociale integrate şi atreprenoriatul, Ioana Mihăilă a promis că "toate acestea vor fi implementate într-un mod participativ, ţinând cont de opiniile experţilor, crescând eficienţa administraţiei şi reducând riscul de corupţie".

În final, exponenţii USR-PLUS au afirmat că ţinta lor este să repete rezultatele de la alegerile europarlamentare, când Alianţa a câştigat aproape 20% în Oradea şi 12% la nivel de judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON