URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2021, 18:28

Când se redeschid şcolile şi grădiniţele? Ministrul Educaţiei: "Nu excludem niciun scenariu"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că îşi doreşte ca semestrul al II-lea din anul şcolar 2020-2021, care va debuta pe 8 februarie, să înceapă în format clasic, dar o decizie va fi luată abia după 20 ianuarie.

"Nu excludem niciun scenariu"

"Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunţa responsabil şi fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii. Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă, aşa cum solicita Consiliul Naţional al Elevilor", a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.

CNE a cerut, printr-un comunicat de presă, ca unităţile de învăţământ să se deschidă în localităţile cu o rată mică de infectare, sub 3 cazuri la mia de locuitori în două săptămâni.

Potrivit lui Cîmpeanu, redeschiderea şcolilor va depinde de evoluţia epidemiologică, dar şi de campania de vaccinare. Până pe 15 ianuarie, la ora 16, toate inspectoratele şcolare trebuie să transmită, pentru fiecare unitate de învăţământ, numărul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare.

Pe de altă parte, personalul din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinarea împotriva coronavirusului, după cum a anunţat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.  

Cu ochii şi pe alţii

Ministrul Educaţiei urmăreşte şi ce fac alte ţări, în privinţa şcolilor, după cum se arată într-un comunicat transmis de instituţie. "În acelaşi timp, se vor avea în vedere şi măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare - predare online (termenul de raportare pentru această situaţie este 11 ianuarie a.c.)", a mai spus Cîmpeanu, citat în comunicat.

Potrivit edupedu.ro, în Anglia, ţară care intră în cel de-al treilea lockdown, cu reguli mult mai stricte decât până acum, va muta în online toate şcolile, până la jumătatea lunii februarie. Unităţile de învăţământ vor rămâne, însă, deschise pentru copiii angajaţilor din sectoarele esenţiale şi pentru cei din medii vulnerabile, iar creşele şi şcolile speciale vor fi de asemenea deschise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON