URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Ianuarie 2021, 18:28

Când se redeschid şcolile şi grădiniţele? Ministrul Educaţiei: "Nu excludem niciun scenariu"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că îşi doreşte ca semestrul al II-lea din anul şcolar 2020-2021, care va debuta pe 8 februarie, să înceapă în format clasic, dar o decizie va fi luată abia după 20 ianuarie.

"Nu excludem niciun scenariu"

"Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunţa responsabil şi fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii. Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă, aşa cum solicita Consiliul Naţional al Elevilor", a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.

CNE a cerut, printr-un comunicat de presă, ca unităţile de învăţământ să se deschidă în localităţile cu o rată mică de infectare, sub 3 cazuri la mia de locuitori în două săptămâni.

Potrivit lui Cîmpeanu, redeschiderea şcolilor va depinde de evoluţia epidemiologică, dar şi de campania de vaccinare. Până pe 15 ianuarie, la ora 16, toate inspectoratele şcolare trebuie să transmită, pentru fiecare unitate de învăţământ, numărul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare.

Pe de altă parte, personalul din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinarea împotriva coronavirusului, după cum a anunţat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.  

Cu ochii şi pe alţii

Ministrul Educaţiei urmăreşte şi ce fac alte ţări, în privinţa şcolilor, după cum se arată într-un comunicat transmis de instituţie. "În acelaşi timp, se vor avea în vedere şi măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare - predare online (termenul de raportare pentru această situaţie este 11 ianuarie a.c.)", a mai spus Cîmpeanu, citat în comunicat.

Potrivit edupedu.ro, în Anglia, ţară care intră în cel de-al treilea lockdown, cu reguli mult mai stricte decât până acum, va muta în online toate şcolile, până la jumătatea lunii februarie. Unităţile de învăţământ vor rămâne, însă, deschise pentru copiii angajaţilor din sectoarele esenţiale şi pentru cei din medii vulnerabile, iar creşele şi şcolile speciale vor fi de asemenea deschise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON