URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2020, 17:17

Cancerul vezicii urinare. Care sunt semnele clinice ale bolii

Cancerul vezicii urinare. Care sunt semnele clinice ale bolii sursa foto: www.mibioresearch.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care „captează” urina din cei doi rinichi), cele două uretere („tuburile” prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra („tubul” prin care urina se elimină) este „căptuşit” cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu „uroteliu”. Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor. Cancerele ureterale şi uretrale sunt rare.

Statisticile americane arată că anual se diagnostichează circa 52.000 de cazuri noi de cancer vezical, cu circa 9.500 de decese, situaţia fiind asemănătoare şi la noi. Bărbaţii sunt de trei ori mai frecvent afectaţi decât femeile, boala apărând cel mai des între 65 şi 70 de ani.

Studiile epidemiologice au arătat că expunerea la amine aromatice este responsabilă de creşterea incidenţei cazurilor de boală, explicând frecvenţa mai mare a cancerului vezicii urinare la fumători şi la muncitorii din industria vopselelor, cauciucului şi, în general, a celei chimice. De asemenea, s-a constatat o creştere a numărului de cazuri cu cancer urotelial la bolnavii cu nefrolitiază cronică şi la cei cu infecţii urinare cronice, la cei care consumă abuziv analgezice care conţin fenacetină şi la unii bolnavi de cancer cu alte localizări aflaţi sub tratament pe termen lung cu ciclofosfamidă.

Cele mai frecvente semne clinice ale bolii sunt hematuria macroscopică (prezenţa sângelui în urină, vizibilă cu ochiul liber) sau microscopică, prezente la circa 75% din pacienţi. Alte manifestări sunt disuria (greutate la urinare), polakiurie (nevoia de urinare frecventă) şi incontinenţa urinară. Mai rar pot exista şi manifestări datorate metastazelor viscerale sau osoase.

Atenţie!

Cancerul vezicii urinare este o afecţiune gravă. Orice modificare a aspectului urinii (mai ales hematuria) sau a actului micţional trebuie adusă la cunoştinţă medicului de familie, care va orienta pacientul spre serviciul de urologie în caz de suspiciune a unei tumori vezicale.

Reţineţi!

Boala se diagnostichează în serviciul specializat de urologie, unde se efectuează şi tratamentul. Aparatura medicală actuală permite depistarea precoce a bolii prin metode nesângerânde.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON