URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
28 Aprilie 2022, 14:00

Campionatul bihorean al curățeniei: Premii totale de peste un milion de lei pentru cele mai harnice primării

Campionatul bihorean al curățeniei: Premii totale de peste un milion de lei pentru cele mai harnice primării O fotografie surprinsă la una din acțiunile care au avut loc în Campionatul județean al curățeniei din anul 2021 (sursa: Ecolect Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al doilea an la rând, în Bihor se va desfășura campionatul curățeniei, un concurs în care toate primăriile sunt invitate să adune gunoaiele din județ.

La fel ca anul trecut, autoritățile au pregătit și premii pentru cele mai harnice orașe și comune, care vor aduna cele mai mari cantități de mizerii, dar și pentru copiii care se vor implica în aceste acțiuni.

Luna curățeniei

Campionatul bihorean al curățeniei se va desfășura în luna mai, iar toate primăriile, cu excepția Oradiei, vor putea să se înscrie.

„Beneficiind de experiența anului trecut, constatând că lucrurile au funcționat bine, reedităm acest proiect și în acest an. Nu vrem să facem lucruri episodice, vrem să gândim și să facem acțiuni pe termen mediu și lung, acțiuni consistente care în final să ducă la o mentalitate mai bună a bihorenilor față de protecția mediului înconjurător, și tocmai din acest motiv interesul nostru este centrat pe educația ecologică și civică a copiilor”, a declarat Mircea Mălan, președintele Ecolect Group Bihor și, totodată, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, joi, într-o conferință de presă.

Premii mai mari

Concret, de-a lungul celor 31 de zile din luna mai, bihorenii vor fi îndemnați să organizeze și să participe la acțiuni de curățenie pe raza orașelor sau comunelor, dar și să respecte colectarea separată a deșeurilor în propriile gospodării.

„Regulile rămân aceleași în principiu. Vor fi luate în considerare cinci categorii de deșeuri: deșeurile reciclabile, respectiv plastic și doze, care vor fi punctate cu 30%; hârtia și cartonul cu 25%; sticla cu 20%; apoi deșeurile electrice și electrocasnice cu 15% și deșeurile mari cu 10%. De această dată, vom exclude din competiție cauciucurile. În esență, vrem să se colecteze ceea ce este împrăștiat în zonele publice și am gândit această ierarhie având în vedere și deșeurile pe care le găsim în aceste zone”, a declarat Mircea Mălan (foto jos).

La finalul lunii, un juriu anume format va calcula cantitățile de deșeuri colectate din natură în fiecare unitate administrativ-teritorială, dar și cele strânse de operatorii de salubritate direct de la cetățeni, cantități care vor fi împărțite la numărul de locuitori din respectiva UAT. La fel ca anul trecut, se vor stabili câștigători în fiecare dintre cele 6 zone de operare din Bihor (1B – Zona Metropolitană Oradea; 2 – Aleșd; 3 – Salonta; 4 – Beiuș; 5 – Marghita; 6 – Săcueni).

„Fondul de premiere este mai mare, în valoare de 1,08 milioane lei”, a declarat Mălan. Locul întâi din fiecare șase zone va primi câte 100.000 de lei, cei care se vor clasa pe locul doi câte 50.000 de lei (față de 10.000 lei anul trecut), iar cei de pe locul trei câte 30.000 lei (față de 5.000).

Mircea Mălan

EcoProvocarea elevilor

Așa cum și la prima ediție a campionatului a existat o competiție specială dedicată copiilor, și în acest an organizatorii au pregătit o secțiune pentru ei. EcoProvocarea din acest an înseamnă că elevii din clasa pregătitoare până într-a XII-a vor fi îndemnați să se înscrie în eco-cluburile care acum se înființează în fiecare școală din Bihor, iar apoi să participe la acțiuni de ecologizare.

La finalul lunii mai, în fiecare dintre cele 6 zone, dar și în Oradea, se vor trage la sorți câte 3 elevi câștigători, care vor primi câte un voucher în valoare de 500 de lei la magazinul Decathlon. De asemenea, fiecare elev câștigător va atrage și câte un voucher de 1.000 de lei pentru eco-clubul din care face parte. „Vrem în acest fel să punem în practică acel principiu al muschetarilor, unul pentru toți și toți pentru unul, vrem să îi încurajăm și să îi îndemnăm să constate că e important să facă parte dintr-o comunitate de voluntari și că pot câștiga atât pentru ei, cât și pentru comunitatea din care fac parte”, a explicat Mălan.

În plus, fiecare primărie care va câștiga un premiu în campionatul județean va trebui să direcționeze 10% din valoarea lui către un eco-club din localitate. „În felul acesta, arătăm clar că pentru noi educația civică și ecologică a copiilor noștri este cel mai important lucru, că gândim acest proiect pe termen mediu și lung, vrem să-i sprijinim să deruleze diferite acțiuni și să ajungem în ipostaza în care sprijinindu-i și educându-i pe ei într-un mod potrivit, să ne tragă ei de mână pe noi, cei mari, ca împreună să participăm la acțiuni de ecologizare”, a mai spus șeful Ecolect.

Site nou

Pentru campionatul județean al curățeniei, Consiliul Județean Bihor asigură un buget de 500.000 de lei, Ecolect Group asigură alți 700.000 de lei, iar fiecare operator de salubritate din Bihor contribuie cu câte 20.000 de lei, dar și cu saci și mănuși pentru acțiuni, respectiv cu transportul deșeurilor strânse de voluntari.

Cu prilejul lansării campionatului, Mălan a anunțat că Ecolect Group are și un site nou, www.ecolectbihor.ro, unde bihorenii vor găsi atât regulile colectării separate a deșeurilor, cât și regulamentul acestei campanii ori calendarul acțiunilor de ecologizare programate de fiecare primărie în parte.

Cum a fost anul trecut

Anul trecut, Campionatul județean al curățeniei a însemnat peste 200 de acțiuni de ecologizare, peste 1.700 de tone de gunoaie adunate și peste 4.100 de desene cu temă ecologistă făcute de elevii din tot județul.

„Au fost desemnați 18 câștigători dintre UAT-urile implicate, însă la finalul lunii iunie 2021, am fost cu toții mai câștigați. Am câștigat prin faptul că am dovedit că ne putem manifesta ca o comunitate, am avut un județ mai curat și am înțeles un pic mai mult că această problemă a curățeniei este o problemă a întregii comunități, dar și o responsabilitate a fiecăruia dintre noi”, a spus Mălan.

Toți câștigătorii de anul trecut au amenajat parcuri, terenuri de sport sau locuri de joacă, cu bani decontați de autoritățile județene. Locurile întâi au fost câștigate anul trecut de primăriile din Biharia, Aleșd, Cociuba Mare, Criștioru de Jos, Marghita și Sălacea.

La fel ca în 2021, și în această vară va fi organizată o gală de premiere a tuturor comunităților câștigătoare în campionat, dar și a elevilor.

Urmărește mai jos conferința de presă susținută de Mircea Mălan:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON