URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2022, 14:00

Campionatul bihorean al curățeniei: Premii totale de peste un milion de lei pentru cele mai harnice primării

Campionatul bihorean al curățeniei: Premii totale de peste un milion de lei pentru cele mai harnice primării O fotografie surprinsă la una din acțiunile care au avut loc în Campionatul județean al curățeniei din anul 2021 (sursa: Ecolect Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al doilea an la rând, în Bihor se va desfășura campionatul curățeniei, un concurs în care toate primăriile sunt invitate să adune gunoaiele din județ.

La fel ca anul trecut, autoritățile au pregătit și premii pentru cele mai harnice orașe și comune, care vor aduna cele mai mari cantități de mizerii, dar și pentru copiii care se vor implica în aceste acțiuni.

Luna curățeniei

Campionatul bihorean al curățeniei se va desfășura în luna mai, iar toate primăriile, cu excepția Oradiei, vor putea să se înscrie.

„Beneficiind de experiența anului trecut, constatând că lucrurile au funcționat bine, reedităm acest proiect și în acest an. Nu vrem să facem lucruri episodice, vrem să gândim și să facem acțiuni pe termen mediu și lung, acțiuni consistente care în final să ducă la o mentalitate mai bună a bihorenilor față de protecția mediului înconjurător, și tocmai din acest motiv interesul nostru este centrat pe educația ecologică și civică a copiilor”, a declarat Mircea Mălan, președintele Ecolect Group Bihor și, totodată, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, joi, într-o conferință de presă.

Premii mai mari

Concret, de-a lungul celor 31 de zile din luna mai, bihorenii vor fi îndemnați să organizeze și să participe la acțiuni de curățenie pe raza orașelor sau comunelor, dar și să respecte colectarea separată a deșeurilor în propriile gospodării.

„Regulile rămân aceleași în principiu. Vor fi luate în considerare cinci categorii de deșeuri: deșeurile reciclabile, respectiv plastic și doze, care vor fi punctate cu 30%; hârtia și cartonul cu 25%; sticla cu 20%; apoi deșeurile electrice și electrocasnice cu 15% și deșeurile mari cu 10%. De această dată, vom exclude din competiție cauciucurile. În esență, vrem să se colecteze ceea ce este împrăștiat în zonele publice și am gândit această ierarhie având în vedere și deșeurile pe care le găsim în aceste zone”, a declarat Mircea Mălan (foto jos).

La finalul lunii, un juriu anume format va calcula cantitățile de deșeuri colectate din natură în fiecare unitate administrativ-teritorială, dar și cele strânse de operatorii de salubritate direct de la cetățeni, cantități care vor fi împărțite la numărul de locuitori din respectiva UAT. La fel ca anul trecut, se vor stabili câștigători în fiecare dintre cele 6 zone de operare din Bihor (1B – Zona Metropolitană Oradea; 2 – Aleșd; 3 – Salonta; 4 – Beiuș; 5 – Marghita; 6 – Săcueni).

„Fondul de premiere este mai mare, în valoare de 1,08 milioane lei”, a declarat Mălan. Locul întâi din fiecare șase zone va primi câte 100.000 de lei, cei care se vor clasa pe locul doi câte 50.000 de lei (față de 10.000 lei anul trecut), iar cei de pe locul trei câte 30.000 lei (față de 5.000).

Mircea Mălan

EcoProvocarea elevilor

Așa cum și la prima ediție a campionatului a existat o competiție specială dedicată copiilor, și în acest an organizatorii au pregătit o secțiune pentru ei. EcoProvocarea din acest an înseamnă că elevii din clasa pregătitoare până într-a XII-a vor fi îndemnați să se înscrie în eco-cluburile care acum se înființează în fiecare școală din Bihor, iar apoi să participe la acțiuni de ecologizare.

La finalul lunii mai, în fiecare dintre cele 6 zone, dar și în Oradea, se vor trage la sorți câte 3 elevi câștigători, care vor primi câte un voucher în valoare de 500 de lei la magazinul Decathlon. De asemenea, fiecare elev câștigător va atrage și câte un voucher de 1.000 de lei pentru eco-clubul din care face parte. „Vrem în acest fel să punem în practică acel principiu al muschetarilor, unul pentru toți și toți pentru unul, vrem să îi încurajăm și să îi îndemnăm să constate că e important să facă parte dintr-o comunitate de voluntari și că pot câștiga atât pentru ei, cât și pentru comunitatea din care fac parte”, a explicat Mălan.

În plus, fiecare primărie care va câștiga un premiu în campionatul județean va trebui să direcționeze 10% din valoarea lui către un eco-club din localitate. „În felul acesta, arătăm clar că pentru noi educația civică și ecologică a copiilor noștri este cel mai important lucru, că gândim acest proiect pe termen mediu și lung, vrem să-i sprijinim să deruleze diferite acțiuni și să ajungem în ipostaza în care sprijinindu-i și educându-i pe ei într-un mod potrivit, să ne tragă ei de mână pe noi, cei mari, ca împreună să participăm la acțiuni de ecologizare”, a mai spus șeful Ecolect.

Site nou

Pentru campionatul județean al curățeniei, Consiliul Județean Bihor asigură un buget de 500.000 de lei, Ecolect Group asigură alți 700.000 de lei, iar fiecare operator de salubritate din Bihor contribuie cu câte 20.000 de lei, dar și cu saci și mănuși pentru acțiuni, respectiv cu transportul deșeurilor strânse de voluntari.

Cu prilejul lansării campionatului, Mălan a anunțat că Ecolect Group are și un site nou, www.ecolectbihor.ro, unde bihorenii vor găsi atât regulile colectării separate a deșeurilor, cât și regulamentul acestei campanii ori calendarul acțiunilor de ecologizare programate de fiecare primărie în parte.

Cum a fost anul trecut

Anul trecut, Campionatul județean al curățeniei a însemnat peste 200 de acțiuni de ecologizare, peste 1.700 de tone de gunoaie adunate și peste 4.100 de desene cu temă ecologistă făcute de elevii din tot județul.

„Au fost desemnați 18 câștigători dintre UAT-urile implicate, însă la finalul lunii iunie 2021, am fost cu toții mai câștigați. Am câștigat prin faptul că am dovedit că ne putem manifesta ca o comunitate, am avut un județ mai curat și am înțeles un pic mai mult că această problemă a curățeniei este o problemă a întregii comunități, dar și o responsabilitate a fiecăruia dintre noi”, a spus Mălan.

Toți câștigătorii de anul trecut au amenajat parcuri, terenuri de sport sau locuri de joacă, cu bani decontați de autoritățile județene. Locurile întâi au fost câștigate anul trecut de primăriile din Biharia, Aleșd, Cociuba Mare, Criștioru de Jos, Marghita și Sălacea.

La fel ca în 2021, și în această vară va fi organizată o gală de premiere a tuturor comunităților câștigătoare în campionat, dar și a elevilor.

Urmărește mai jos conferința de presă susținută de Mircea Mălan:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON