URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2022, 11:51

Scumpă curățenie! Suma uriașă pe care Primăria Oradea o plătește zilnic, pentru a curăța gunoaiele aruncate clandestin

Scumpă curățenie! Suma uriașă pe care Primăria Oradea o plătește zilnic, pentru a curăța gunoaiele aruncate clandestin Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au găsit trei zone pline cu gunoaie în Oradea: una la ieșire din oraș spre Cheriu, una pe Calea Sântandreiului și alta pe malul drept al Crișului Repede, între podul Densușianu și vărsarea Peței în Crișul Repede
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare zi, Primăria Oradea cheltuie 15.000 de lei, doar pentru a curăța gunoaiele aruncate clandestin!

Calculul a fost făcut de municipalitate după ce, așa cum BIHOREANUL a arătat, Garda de Mediu Bihor a depistat trei terenuri din oraș ocupate de gunoaie de toate felurile și a trasat sarcină Primăriei să le curețe.

Operatorul de salubritate RER Vest și deținuți ai Penitenciarului Oradea adună zilnic mizeriile, dar fiind vorba de cantități foarte mari, estimările arată că vor munci cel puțin 60 de zile. Un calcul simplu matematic arată că, la finalul misiunii, orașul va fi cheltuit 900.000 de lei, doar pentru a aduna gunoaie care nu trebuiau să ajungă acolo.

„Costurile pe care trebuie să le suporte municipiul pentru a curăța zonele în care, din păcate, unii locuitori abandonează deșeuri sunt foarte mari, ajungând la 15.000 lei/zi, sumă ce reprezintă colectarea și transportul deșeurilor, forța de muncă, plus taxele de depozitare la haldă”, a transmis Primăria, printr-un comunicat de presă.

Firește, aceste cheltuieli se suportă din bugetul local, așadar din banii tuturor orădenilor. Tocmai de aceea, Primăria le cere locuitorilor orașului să nu ignore atunci când văd oameni care abandonează deșeuri pe domeniul public, ci să reclame aceste fapte Poliției Locale Oradea, la numărul 0259/969, sau prin aplicația Oradea City Report.

Potrivit OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, abandonarea de gunoaie pe domeniul public se amendează cu sume între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 50.000 și 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
K62i
Muchles si te vaXXineaza împreună cu Sosoaca
Postat 24 Aprilie 2022, 17:37 de Sandu2100
Sandu2100
Mai ,tu esti chiar asa de prost sau ai mai facut ceva scoli sa fii asa??? Nici pe dracu nu i tereseaza parerea si critica ta ,n-ai decat sa le rumegi!!!
Postat 23 Aprilie 2022, 16:37 de User anonimizat
K62i
Eu critic pt ca tu nu ai dretjl la părere, parerile tale nu contează
Postat 23 Aprilie 2022, 11:42 de Sandu2100
Colectarea selectiva
Colectarea selectiva benevola? Pe baza de rugaminti, amenintari, amenzi ? Sunt ocupanti ai Orasului Luminii care isi baga cu gratie picioarele in separarea gunoiului. E o certitudine. O poate constata fiecare locuitor la bloc. Solutia e simpla: garantia la ambalaje. Cumperi bauturi la PET, la sticla, mincare la caserola,borcan platesti 1 leu ambalajul. Predai ambalajul, iti recuperezi leul. E o lege care intirzie sa fie aplicata . Cei care nu au timp sau nu vor sa recupereze fractia reciclabila sunt liberi sa NU o faca, o vor recupera tiganii la statia de sortare , vor fi motivati. Da, presupune oarece logistica, puncte de colectare , formalitati, bonuri valorice, vouchere... dar nu vei gasi un pet in natura, abandonat. Restul gunoaielor aruncate aiurea prin oras pot si ele fi rezolvate, tot cu bani. Primaria sa deconteze firmei de salubritate serviciul de preluare gratuita a deseurilor de la domiciliu. Nu e clar ca gunoaiele au fost transportate de detinatori si aruncate aiurea datorita costurilor mari la halda de gunoi? Asta este efectul bumerang al taxelor imense, patronate de apostolii dezvoltarii. Iar acuma sunt surprinsi ca trebuie EI sa cheltuie 15.000 pe zi cu gunoiul clandestin. Amenzile li s-au intors in cap, legea karmei. Ei sunt incremeniti in metoda ILIE: "Tocmai de aceea, Primăria le cere locuitorilor orașului să nu ignore atunci când văd oameni care abandonează deșeuri pe domeniul public, ci să reclame aceste fapte Poliției Locale Oradea, la numărul 0259/969, sau prin aplicația Oradea City Report." Curatenia presupune costuri. Desigur nu functioneaza reteta: " nationalizam pierderile si privatizam profiturile"...
Postat 23 Aprilie 2022, 11:31 de excalibur
pinonel si excalibur
Va citesc cu interes comentariile, de obicei excelente si la subiect. Cred ca uitati totusi ca firea umana nu poate fi controlata doar cu vorba buna. Pinonel, daca s-ar pune containerele respective, oamenii ar arunca totul la comun, reciclabile sau gunoi menajer, n-ar mai conta. Pariez ca tu ai avut DOAR moloz in containerul respectiv, pt ca in prezent se cere peste 200 de lei/tona de deseu neselectat. ADEVARATA, reciclare, si aici stiu ca sunteti de acord cu mine, s-a facut pe vremea lui Ceausescu. Atunci dadeai sticla la schimb pt bere sau ulei, colectai si predai caietele folosite, fierul vechi etc. Ce se intampla acum este o palida comparatie cu ce se intampla atunci. Prin urmare eu zic sa incercam sa colectam cat mai corect, o facem pt planeta chiar daca ne ia timp sau ne deranjeaza sau usuram activitatea si implicit majoram profitul firmelor de salubritate (nu am actiuni la RER). Primaria ar putea sa faca si ea ceva in vederea eliminarii fenomenului de abandon de deseuri pe domeniul public. De exemplu ar putea sa identifice niste zone strategice, inalte geografic sau acoperisuri de blocuri pe care sa plaseze politisti locali cu binocluri care sa supravegheze zonele virane expuse gunoaielor. Vazut, anuntat prin statie, confiscat masina. Se poate face chiar daca mai trebuie sa angajati oameni. La ce sume vad ca se deconteaza zilnic iesiti pe plus oricum ar fi. Daca terenurile sunt ale primariei sau consiliului judetean, faceti naibii un sant perimetral cu un buldo. Gunoaiele care ajung acolo sunt transportate cu masini de transport sau dube, nu sunt carate de oameni cu plasa. Solutii sunt, mai trebuie sa gandeasca cineva sau sa intereseze pe cineva. Ar trebui sa renuntati sa mai cereti oamenilor de la blocuri sa colecteze separat fractia biodegradabila. La blocuri, ajung 4 fractii: plastic+metal, hartie, sticla si menajer+biodegradabil. In apartamente va mirosi, trebuie scos zilnic de 2 ori, lenea e mare, creaza discomfort. Rezultatul este ca nu se va colecta corect si gunoiul biodegradabil va contamina celelalte reciclabile. La case e altceva, se pot cere 5 fractii sau ai un bac de compost si gata. Ar fi multe de spus, inclusiv initierea unor ore de curs predate inca din scoala primara elevilor. Concluzia mea este ca autoritatile nu fac nimic pt educarea oamenilor, doar arata cu degetul si dau amenzi. Faza cu vi s-a pus la dispozitie totul nu sta in picioare, exista un contract cu firma de salubritate care doar si-a indeplinit obligatiile contractuale. Faceti CEVA, nu doar stati si dati amenzi.
Postat 23 Aprilie 2022, 10:50 de Kid
Sandu 2100
Auzi mai pendula ? Tu critici pe toata lumea , mai bine uitate in oglinda sa vezi un prost si apoi vb.nu vezi ca tota lumea te ignora? Fiecare are parerea lui cu sau fara voia ta iar daca nu-ti convine impusca-te!!!
Postat 23 Aprilie 2022, 09:21 de User anonimizat
Efectul colectarii selective!
Nu doar selective, coercitive, ce mai… te caută poluția ce arunci la gunoi. O administrație mai înverșunată cu propriul cetățean nu am văzut! Deocamdată educația cu bocancu pe gât are efect opus, imaginile vorbesc de la sine.
Postat 23 Aprilie 2022, 06:59 de User anonimizat
@excalibur
Comentariu in nota obisnuita, excelent! O mica scapare in final. Te citez: ,,Mai lasati porfirul si ocupati-va de GUNOI." Si porfirul e tot un gunoi, a spus-o birtinezul: ,,edilul a spus că vor putea fi montate în continuare scene, dar nu în faţa Palatului Vulturul Negru, ci în partea opusă, către strada Avram Iancu, pe piatra cubică." Finalizate în primăvara anului 2016, lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, au fost realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti din care au care mai fac parte firmele Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/crapa-pavajul-din-piata-unirii-a-inceput-sa-cedeze-la-doar-un-an-de-la-darea-in-folosinta-138215.html
Postat 23 Aprilie 2022, 05:51 de pinonel
PMO&RER - victimele propriului succes
Au vrut sa faca din colectarea gunoiului o afacere de succes. Privata. Au facut tarcuri cu cartele Arikan, fotovoltaice, sa nu poata arunca gunoiul numai posesorii de card. Au obligat toti cetatenii captivi din asociatiile de proprietari sa decarteze 18lei/luna. La case le-au dat saci,tomberoane cu cipuri si alte halucinatii. Vor camere cu inteligenta artificiala, patrule de politie, procese-verbale, chitante... Toate astea pentru un serviciu public care ar trebui sa existe in orice oras civilizat. De care se ocupa autoritatea locala. Care isi asuma costurile si rezolva problema. Cetateanului trebuie sa i se asigure conditii de a scapa cit mai usor de propriul gunoi, punct. Angajati oameni sa colecteze gunoiul,cumparati utilaje pentru sortare, luati fonduri europene, cumparati incineratoare, descurcati-va. 200.000 oradeni x 20lei/luna x 12 luni = 48.000.000 lei. Exact cifra de afaceri a RER. 2% din bugetul Primariei galactice. Mai lasati porfirul si ocupati-va de GUNOI.
Postat 22 Aprilie 2022, 22:14 de excalibur
K62i
Alo gara, amu nu mai esti expert in COVID, vaXXinuri si măști, amu esti expert in gunoaie ::::)))) si da te cred prost, aista ai arătat toata pandemia.
Postat 22 Aprilie 2022, 20:53 de Sandu2100
Ipocrizie si minciuna
Der oare ce costa 15 mii de lei pe zi colectarea gunoaielor?? Dar pe cine credeti voi prosti? Mai calculati fara bani sifonati prin metode diverse, cati metri cubi de gunoi se colecteaza si se transporta pe zi? Ca o sa ave-ti surpriza ca metrul cub de gunoi costa cateva mii de lei???
Postat 22 Aprilie 2022, 19:23 de User anonimizat
Pai ce, plateste primarul din banii lui?!
Cred ca ar fi mult mai practic, mai ieftin si mai civilizat daca ar fi in permanenta niste containere mari in cateva puncte din oras. Acestea sa fie golite/schimbate saptamanal. Mie mi-a luat rer-ul 500 de lei pt. un container de 15mc in care am pus moloz. In prima luna se vor umple in cateva zile, apoi, pe masura ce oradenii se debaraseaza de deseuri ar putea dura si o luna pana se umple un container. As sugera sa fie trei containere in fiecare punct pt. trei fractii.
Postat 22 Aprilie 2022, 17:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON