Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, "PSD dăunează grav sănătăţii", în care Opoziția îi solicită premierului Mihai Tudose să-l demită pe Florian Bodog. Reprezentanții PNL, PMP și USR i-au cerut ministrului orădean explicaţii pentru acuzaţiile de plagiat şi să oprească "dricul" pe care îl conduce. În replică, Bodog i-a acuzat pe liberali de "tupeu" şi a spus că PNL e "un partid istorie".
"Opriţi dricul!"
Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, i-a cerut lui Bodog să dea explicaţii în Parlament cu privire la acuzaţiile de plagiat, afirmând că acesta ar trebui să se afle pe lista membrilor Guvernului care vor fi remaniaţi.
"PNL vă cere demisia domnule ministru al Sănătăţii şi, în acelaşi timp, vă solicităm expres ca prima dumneavoastră explicaţie de la această tribună să fie referitoare la acuzaţiile de plagiat. Nu puteţi pleca din Parlamentul României până nu explicaţi dacă aţi plagiat sau nu aţi plagiat în lucrarea dumneavoastră de doctorat. Nu mai aveţi niciun fel de autoritate în domeniul pe care îl conduceţi, sunt copii care au murit cu zile în România şi dumneavoastră nu aveţi vocaţia răspunderii. Nimeni nu răspunde pentru fărădelegile din sănătate şi credem că pe lista de remaniere a premierului Tudose, în cazul în care nu demisionaţi, ar trebui să vă aflaţi, domnule ministru al Sănătăţii, cu prioritate", a spus Turcan la dezbaterea moţiunii.
La rândul său, deputatul USR Rareş Pop a fost mai plastic şi a spus că ministrul Sănătăţii a fost "în prima linie într-o singură luptă, cea a plagiatului". "Cred că (plagiatul-n.r.) este un motiv suficient pentru a demisiona din funcţia de ministru al Sănătăţii (…) Fac un apel la conştiinţa dumneavoatră, când vă gândiţi la sănătate, gândiţi-vă şi la milioanele de români care nu au acces la privilegiile dumneavoastră, care nu îşi pot rezolva problemele cu un singur telefon şi nu pot zbura la Viena pentru un tratament de urgenţă (…) Domnule Bodog, stimaţi colegi, opriţi dricul, România vrea să coboare!", a declarat Rareş Pop. PMP i-a dat ministrului Sănătăţii "cartonaşul roşu pentru activitatea de până acum".
"Aveţi tupeu"
De cealaltă parte, UDMR şi ALDE au anunţat că nu vor susţine moţiunea simplă pe sănătate depusă de PNL. "Sunt foarte dezamăgit pentru că mă aflu în faţa dvs. pentru a combate o moţiune simplă semnată de colegi care nu au citit textul moţiunii (…) PSD nu dănuează grav sănătăţii, fumatul de obicei dănunează grav sănătăţii", i-a luat apărarea lui Bodog PSD-istul Florin Buicu.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a contracarat, declarând, la finalul dezbaterii moţiunii simple îndreptată împotriva sa, că PNL – "un partid istorie" - depune moţiune pentru că "strugurii sunt prea acri".
"Stimaţi colegi din PNL, depuneţi astăzi moţiune pentru lucruri pe care nu aţi fost capabili să le rezolvaţi în timpul guvernării dumneavoastră. Este uşor ca un partid-istorie ca PNL, că istoric nu mai este demult, să depună moţiune pe principiul strugurii sunt prea acri pentru că nu am ajuns la ei", a spus el.
Răspunzând acuzelor din textul moţiunii, Florian Bodog a afirmat că Ministerul Sănătăţii a inclus în programul pe care îl are cu Banca Mondială achiziţia a 100 de ambulanţe, precizând că se lucrează la întocmirea caietului de sarcini. Ministrul a susţinut că proiectul legii vaccinării nu este unul "slab", făcut de "amatori", ci de cei care "lucrează în fiecare zi cu acctivitatea de vaccinare".
Bodog le-a reproşat liberalilor că fac "o confuzie" când spun că în majoritatea ţărilor dezvoltate boli considerate banale au fost eradicate. "Singura boală infecţioasă eradicată este variola, despre unele putem vorbi doar că au fost eliminate", a spus el.
Ministrul le-a spus liberalilor că dau dovadă de tupeu, prin acuzaţiile pe care i le-au adus. "De câte ori aţi guvernat fie aţi tăiat, fie aţi îngheţat veniturile din Sănătate. Cu excepţia guvernului Tăriceanu, guvernele dumneavoastră au suferit de boala cronică a austerităţii. Acum, reproşaţi acestui Guvern că nu creşte salariile din sănătate suficient de repede. Aveţi tupeu", a spus Bodog.
Mandat eşuat
În esenţă, semnatarii moţiunii îl acuză pe Bodog că a avut un mandat cu ezitări, amânări şi lipsit de decizie, invocând criza vaccinurilor, nefinalizarea construcţiei unor spitale sau "farsa salariilor ca afară". Moţiunea este semnată de 102 parlamentari ai PNL, USR şi PMP şi va fi votată miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.
Prin moţiune i se solicită premierului Mihai Tudose să îl demită pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, căruia îi sunt imputate criza vaccinurilor, "birocraţia care sufocă România şi ia din banii pacienţilor", "farsa salariilor ca afară", nefinalizarea construcţiei de spitale. Semnatarii documentului spun că mandatul de 9 luni al ministrului Sănătăţii este caracterizat de "ezitări, amânări, bâlbâieli şi o lipsă totală de decizie".
"Suntem în a 9-a lună de guvernare PSD - ALDE şi putem constata, fără prea mare efort, că nu s-au realizat nici măcar 1% dintre promisiunile formulate în campania electorală şi scrise negru pe alb în cele două programe de guvernare votate de majoritatea parlamentară, deşi în evaluările domnului Dragnea toate-s bune şi frumoase. Mai mult decât atât, nu există nici măcar semne sau intenţii ca vreunul dintre punctele asumate să fie în mod concret între priorităţile actualului guvern. Atunci când aţi fost învestit ca ministru al Sănătăţii, v-aţi autodefinit ca un ministru curajos, ferm, care cunoaşte sistemul de sănătate, care s-a confruntat cu problemele din sistem şi care are soluţii eficiente în vederea asanării sistemului public de sănătate (...) Din păcate, după nouă luni de mandat, un timp rezonabil (...), activitatea dumneavoastră a strălucit în ezitări, amânări, bâlbăieli şi o lipsă totală de decizie", arată semnatarii moţiunii.
Votul asupra moţiunii va fi dat în sesiunea de vot final a şedinţei de miercuri a plenului Camerei Deputaților.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.