URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 27 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În 25 octombrie anul Domnului 2000, a apărut primul număr din BIHOREANUL. Dacă Alexandre Dumas a avut strălucita idee să continue povestea nemuritoare a muschetarilor şi să ni-i arate după 20 de ani, hai să fac şi eu la fel, dar invers. Să vedeţi cum eram noi acum 20 de ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Da, s-au făcut 20 de ani de BIHOREANUL! Potrivit planurilor noastre de mai an, azi ar fi trebuit să sărbătorim "a la grande", să facem o mare sărbătoare din acest eveniment, o adevărată "Zi a BIHORENILOR", organizată în aer liber, poate la Cetatea Oradiei, deschisă tuturor... N-a fost să fie. În mijloc de toamnă, poate că vremea ne-ar fi îngăduit. Vremurile, însă, nu.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile interne în PNL Bihor au murit, s-a votat fără comentarii lista impusă de șefu'. Desființarea competiției interne într-un partid poate fi catalogată drept aroganță bazată pe putere și, adeseori, este primul pas către pierzanie. Nu comentez lista lui Bolojan și nici competențele membrilor ei, care sunt convins că se vor descurca în Parlament, ci doar moartea unui principiu simplu, însă esențial, care stătea cândva la baza funcționării partidelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
09 Octombrie 2020, 09:47

Calitatea vieţii în oraşele din România. Cât de mulţumiţi sunt orădenii de urbea lor

Calitatea vieţii în oraşele din România. Cât de mulţumiţi sunt orădenii de urbea lor (foto: Visit Oradea)

Un studiu intitulat "Calitatea vieţii în oraşele din România", publicat în această lună, arată că nivelul de satisfacţie al orădenilor faţă de urbea în care locuiesc se situează la 96%. Oradea a fost depăşită în acest top doar de Cluj-Napoca, unde gradul de satisfacţie al celor chestionaţi se ridică la 97%.

După Oradea, urmează, pe locul al treilea, Alba Iulia (95%), iar apoi, în ordine, Braşov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timişoara, Sighişoara (92%), Slatina şi Iaşi (90%).

Clujul "cel mai atractiv"

Barometrul a fost realizat în perioada 1 iulie - 15 august 2020, în 41 de localităţi urbane din România şi face parte din proiectul POLITICA URBANĂ A ROMÂNIEI, realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială. Sondajul de opinie a avut un număr de 13.380 respondenţi, din tot atâtea gospodării. Numărul total al persoanelor din gospodăriile intervievate a fost de 32.978 indivizi cu vârste de peste 15 ani.

Sondajul este reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban, cu o marjă de eroare statistică de +/-1% pentru un interval de încredere de 99%.

Studiul arată că peste 80% din populaţia din mediul urban este mulţumită de oraşul în care trăieşte. Nivelul cel mai ridicat de satisfacţie generală faţă de oraşul în care locuieşte este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în oraşele din Sud-Muntenia (74%). Satisfacţia faţă de locuirea în urban tinde să crească odată cu dimensiunea urbană, cu vârsta şi cu veniturile individuale, scrie TransilvaniaReporter.ro.

Potrivit aceluiaşi barometru, Cluj Napoca este și cel mai atractiv dintre orașele din România. Respondenţii au completat topul oraşelor atractive cu, în ordine, Brașov, Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Oradea, Constanţa, Iaşi, Alba-Iulia, Craiova. 

Orădenii, mulţumiţi de transport, sănătate şi cultură

În ceea ce priveşte transportul urban, opt oraşe înregistrează valori de satisfacţie de peste 70%, în trei dintre acestea mulţumirea depăşind 80% din totalul populaţiei: Cluj-Napoca (88%), Oradea (82%) şi Braşov (81%). Patru centre urbane înregistrează valori de satisfacţie sub 20%: două municipii, Moreni (14%) şi Băileşti (14%), şi două oraşe, ambele staţiuni, Băile Herculane (17%) şi Tăşnad (14%).

Puţin peste jumătate din populaţia urbană (52%) se declară mulţumită de serviciile de sănătate oferite la nivel local. În şase din oraşele selectate în eşantion au fost înregistrate niveluri de satisfacţie peste 60%: Iaşi (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%), Târgu Secuiesc (64%) şi Slatina (61%).

În ceea ce priveşte facilităţile culturale, în regiunile Sud-Est (71%) şi Nord-Vest (68%) se înregistrează cea mai ridicată apreciere, iar în regiunile Sud-Muntenia (50%) şi Vest (54%) cea mai scăzută apreciere. Cinci centre urbane înregistrează niveluri de satisfacţie de peste 80% din totalul populaţiei: Cluj-Napoca (88%), Oradea (85%), Drobeta-Turnu Severin (83%), Iaşi (82%) şi Vatra Dornei (81%).

Aproximativ două treimi din populaţia urbană (67%) declară un nivel ridicat de satisfacţie faţă de şcolile şi facilităţile educaţionale la care au acces în localitatea de rezidenţă. Trei regiuni înregistrează ponderi ale mulţumirii de peste 70%: Sud-Est (72%), Nord-Vest (71%) şi Sud-Vest Oltenia (70%). În regiunea Bucureşti-Ilfov gradul de satisfacţie este cel mai scăzut (60%).

În siguranţă

Transilvania Reporter mai notează că 52% din populaţia urbană s-a declarat mulţumită de starea străzilor din localitate. Peste 70% nivel de mulţumire privind starea străzilor se înregistrează în cinci localităţi urbane, dintre care două reşedinţe de judeţ: Constanţa (76%) şi Oradea (76%) şi trei oraşe mici: Isaccea, Bicaz şi Moldova Nouă. Ploieşti este reşedinţa de judeţ cu nivelul cel mai scăzut de satisfacţie (22%).

Oradea este fruntaşă în ceea ce priveşte siguranţa în spaţiile publice. Mai precis, Oradea (86%) şi Cluj-Napoca (87%) sunt cele două localităţi urbane care depăşesc pragul de 80% mulţumire. Satisfacţia privind siguranţa în spaţii publice corelează într-o mare măsură (59%) cu mulţumirea privind locuirea în oraş.

Totodată, populaţia din oraşul de pe Crişul Repede se simte în siguranţă în urbe. De altfel, în regiunea Nord-Vest sentimentul de siguranţă este mai accentuat (85%). În cinci municipii reşedinţă de judeţ se înregistrează valori peste 85%: Alba Iulia (85%), Cluj Napoca (86%), Oradea (89%), Drobeta-Turnu Severin (91%) şi Suceava (93%).

Cei mai mulţumiţi de administraţia locală

Potrivit barometrului menţionat, orădenii sunt cei mai mulţumiţi de proiectele de investiţii realizate de către administraţia locală, nivelul de mulţumire fiind în Oradea de 88%. Urmează Sinaia (85%) şi Suceava (82%). Nouă oraşe înregistrează un nivel de mulţumire sub 40%, Ploieşti (37%) şi Alexandria (33%) fiind în acest segment.

54% dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi de atragerea investiţiilor private în oraşele în care locuiesc. Satisfacţia faţă de atragerea investiţiilor private corelează semnificativ cu aprecierea investiţiilor realizate de către Primărie. Peste 70% grad de mulţumire s-a înregistrat în Iaşi (71%), Timişoara (71%), Constanţa (76%), Cluj-Napoca (76%) şi Oradea (82%). Sub 40% nivel de mulţumire s-a înregistrat în Piatra Neamţ (37%), Caransebeş (37%), Alexandria (32%) şi Buhuşi (21%).

De asemenea, orădenii cred cu tărie că serviciile administrative ale oraşului lor ajută oamenii. În această privinţă, ponderea acordului în Oradea este de 84%, cea mai ridicată din ţară. Urmează Cluj-Napoca (69%), Iaşi (67%), Alba Iulia (66%) şi Constanţa (65%). Şase localităţi înregistrează cote de acord sub 40%, Tg. Jiu (39%) fiind singura reşedinţă de judeţ care se situează între acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
Citesti in urină??
Postat 09 Octombrie 2020, 15:37 de Sandu2100
@dumi
Da' rau te mai oftici ca oradenilor chiar le place sa traiasca in orasul lor. Mare e durerea la voi la psd.
Postat 09 Octombrie 2020, 15:04 de unul
Acest studiu e parte a unuia global, realizat și publicat chiar săptămâna trecută, de către Banca Mondială pentru Europa, America de Nord, cea de Sud, Asia și Australia !?!
Surprinzător că Bihoreanul nu știe acest lucru, publicând strict ceva-ceva din partea românească. Conform acestui studiu global, la nivelul Europei apar țările membre ale UE în mod distinct, la nivel de grup, România clasându-se ... pe ultimul loc la "calitatea generală a vieții", în urma tuturor !?! Este atât de jenant, chiar și în raport de Bulgaria care ne-a devansat începând cu acest an, încât te întrebi dacă nu cumva românii au cei mai mulți idioți pe metrul pătrat de pe planetă !?! Asta pentru că, numai niște idioți se autoevalueză doar în raport de mintea lor obscură și de pretențiile lor nesemnificative față de viață, în prezent vs. trecutul lor !?! Așadar, românii sunt ultimii din Uniunea Europeană d.p.v. al "calității vieții". Iar orădenii pe undeva ... în primul sfert al clasamentului național !?! De unde rezultă că, orice "laudatio" pentru orașul tău, denotă statutul de slugă permanentă și mulțumită că are măcar ce mânca, ce bea și ce sublinia în calitate de "domn cu sula-n straiță" !?! Credeți sau nu, dar vienezii, berlinezii, parizienii și alții ca ei, care trăiesc la un înalt nivel al calității vieții ... sunt mult mai puțin mulțumiți decât orădenii, pentru ce înseamnă prezentul lor !?! Vai vouă, orădenilor ... cât de penibili ați ajuns, să confundați evoluția vieții voastre cu turnatul betoanelor de către o administrație superficială în gândire și fapte, la preț dublu și triplu preț decât face !?! Jenant articol, iar autorii lipsiți de discernământ.
Postat 09 Octombrie 2020, 13:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1224 RON
  • 1 EUR = 4.8731 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON