URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2017, 13:25

„Călătorii în India”: Lansare de carte și vernisaj de fotografii ale orădeanului Dorin Chiş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor găzduiește miercuri, 25 octombrie, de la ora 18:00, în Amfiteatrul Sediului central, lansarea cărții „Călătorii în India”, semnată de orădeanul Dorin Chiș, și vernisajul expoziției de fotografie cu același nume.

La eveniment vor lua cuvântul, alături de autor, scriitorul Mircea Bradu, criticul de artă Ramona Novicov și Călin Venter.

Dorin Chiş este un cunoscut fotograf, iubitor al naturii, iniţiator al unui club de go, dar marea lui pasiune sunt bărcile. Împătimit de navigaţie, orădeanul colindă apele lumii, de multe ori în ambarcaţiuni făcute de mâna lui, iar apoi relatează aventurile în cărţi de călătorie, în reviste de specialitate, iar pe site-ul său, www.proexpedition.org, ţine şi un jurnal de navigator.

Dorin Chiş are şapte bărci, toate făcute de el, cu lungimi între 4 şi 6 metri fiecare, de o persoană sau două. Le face din lemn şi fibră de sticlă, într-un atelier al lui, anume amenajat.


„Înaintez precaut prin semiobscuritatea gangului ce debuşează într‑un şopron plin cu ambalaje de Coca Cola şi Pepsi, luminat de un bec chior, pe care un generator cu motor termic se chinuie să‑l menţină aprins. Nici urmă de indiancă. Pe o masă zace dezmembrat un computer. Aici să fie internetul meu? Nu îndrăznesc să fac vreo mișcare. Deschizătura unei uşi e acoperită cu o perdea, pe sub care se ghiceşte o rază de lumină. Poate acolo... Dau perdeaua la o parte şi intru în universul domestic al unei familii ce scapă un strigăt de uimire la apariţia mea neaşteptată. Într‑un colţ, pe un pat scund, zace mototolită o plapumă, iar în rest, alandala sunt împrăștiate câteva obiecte cu funcționalitate casnică, printre care întreaga familie caută modemul. Îmi cer mii de scuze şi mă retrag în chicotelile fetelor, apoi indianca apare iute cu aparatul şi cu un aer profesionist asamblează computerul necarcasat, reperat cu câteva minute înainte. Am emoții când apasă pe buton şi involuntar mă aştept să iasă fum, dar nu, pe ecranul opacizat de praf apare fereastra americană în patru culori. 
— Ok, ok, de aici mă descurc! 
Am fost prea optimist. La primul click cu mouse‑ul, clapa rămâne lipită de ceva cleios și nici bila nu pare OK, ca și cum ar avea câteva colţuri. Gazda pleacă la treburile ei, iar eu restabilesc contactul cu ai mei cu nerăbdarea telegrafistului din barca de salvare...” (fragment din carte)

Citiţi un interesant portret al autorului, în articolul: Dus cu pluta: Pasionat de navigaţie, un orădean colindă apele lumii, de multe ori în bărci făcute de mâna lui

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON