URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2021, 13:06

Ca pita caldă: Un albanez este cel mai căutat brutar din Nojorid, cu pâine, lipii şi plăcinte veşnic proaspete (FOTO)

Ca pita caldă: Un albanez este cel mai căutat brutar din Nojorid, cu pâine, lipii şi plăcinte veşnic proaspete (FOTO) PREȚUL SUCCESULUI. Pentru ca primii clienți să se bucure de pâinea etalată pe rafturi în nouă varietăți, Nazmi își începe lucrul la 2 dimineața și nu îl termină niciodată înaintea orei 21, când închide magazinul
Ca pita caldă: Un albanez este cel mai căutat brutar din Nojorid, cu pâine, lipii şi plăcinte veşnic proaspete (FOTO) UNIȚI. Nazmi e ajutat la muncă de fratele Nasser, soția Shemsije și de cei doi fii ai lor, Lulzim și Leonat. O poză de grup, cu toți laolaltă la lucru, e cu neputință în brutărie, pentru că fiecare are pe parcursul zilei „tura” și sarcinile sale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lipiile şi pâinea făcute de ai săi pot da dependenţă. Au gustul copilăriei şi unde mai pui că de cele mai multe ori le găseşti aburinde, abia scoase din cuptor...

Brutăria din centrul Nojoridului a ajuns cea mai căutată de localnici, fie că-s bătrâni din satul vechi, fie "vinituri" din noile cartiere populate de orădeni, iar asta datorită proprietarului, un albanez care face munca aceasta de aproape trei decenii, învăţând-o de la tatăl şi bunicul lui, care la rându-le au lăsat-o tot din tată-n fiu.

Cu noaptea-n cap

"Pâinea, ca să fie bună, trebuie să fie proaspătă, caldă şi să nu aibă nimic altceva decât făină şi drojdie de calitate, sare şi apă. Atât. Fără lapte, fără ouă, fără cartofi sau altceva. Şi niciodată nu trebuie să fie din aluat congelat sau cu conservanţi", zice Nazmi Rexhbeccaj, un albanez ajuns în Nojorid cu doi ani în urmă, după ce a lucrat şi în Croaţia, Italia şi Germania. În România a venit după ce un prieten din breaslă, tot albanez, i-a zis că aici ar fi "oameni prietenoşi". Ştie, fireşte, că niciun popor nu-i bun sau rău, dar "cu românii m-am înţeles foarte bine, fiindcă sunt deschişi".

Paradoxal, Nazmi e totuşi mai degrabă scump la vorbă decât volubil, iar BIHOREANUL i-a aflat povestea trăgându-l de limbă în zile şi în perioade diferite ale zilei, iar asta pentru că nu prea are vreme de taclale: deschide brutăria la ora 2, pentru ca la 5, când deschide şi magazinul, clienţii să fie mulţumiţi de ceea ce găsesc: nu mai puţin de nouă varietăţi de pâine - rotundă, ovală, dreptunghiulară, mică, mare, albă, neagră, franzele, simplă ori presărată cu seminţe, rozete ca nişte constelaţii de colaci, plus lipii şi o mulţime de preparate de patiserie, de la cornurile simple ori umplute şi covrigii cu sare sau cu caşcaval la brânzoaice, croasante, foietaje, rulouri, cozonaci şi plăcinte sărate sau dulci, cu brânză, cu varză, cu vişine, cu dovleac...

Ucenicie în copilărie

Pentru Nazmi, brutăria e tradiţie veche de familie. Tatăl său a fost brutar, ca bunicul, iar străbunicul la fel. El însuşi, la fel precum cei trei fraţi, şi-a început ucenicia de mic, ajutându-şi părinţii de pe la 8 ani, pentru ca la 16 ani să câştige primul salariu.

De atunci au trecut 28 de ani şi niciodată nu s-a închipuit făcând altceva, nici pe el, nici pe cea cu care îşi împarte viaţa. Pe Shemsije (foto stânga) a cunoscut-o cu 23 de ani în urmă, în 1997, şi a "convertit-o" la meşteşugul său. "Dacă a vrut să trăim împreună, asta înseamnă că a vrut să şi muncim împreună. Acum de fapt lucrează mai mult decât mine, şi în brutărie, şi acasă".

Născut în Kosovo pe vremea fostei Iugoslavii, Nazmi nu are cum să uite că primul lucru pe care l-a făcut cu mâinile sale a fost o pâine, şi acum tot pâinea îi place cel mai mult s-o facă. "În fiecare dimineaţă, primele produse pe care le pregătim sunt pâinile", zice bărbatul, ca şi cum toate celelalte ar fi nişte "fiţe". Abia apoi urmează pregătirea covrigilor, foietajelor şi plăcintelor, pentru că doar pâinea este cu adevărat "cea de toate zilele". Obiectul unui adevărat cult...

"Depindem unii de alţii"

Nazmi a ajuns în România în 2018, la propunerea unui compatriot stabilit în Arad, dar a ales Nojoridul pentru că aici a găsit repede un spaţiu pentru brutărie şi magazin, cu vad bun, în centru, la doi paşi de Primărie, şi la şosea. Tot atunci a închiriat şi un apartament într-unul din blocurile nou construite, în care la început a stat cu fratele mai mic, Nasser, care îl şi ajută la treabă, pentru ca anul trecut, înainte de pandemie, fiindcă prinsese cheag, să-şi aducă şi familia, inclusiv pe fetiţa cea mică, Leona, acum elevă în clasa a II-a.

Cu limba română a început să se descurce într-o lună suficient cât să se înţeleagă cu clienţii, dar acum poate purta o conversaţie în toată puterea cuvântului. De altfel, a constatat că albaneza şi româna au multe cuvinte în comun, de la opinci la pită, doar legarea lor, gramatica, fiindu-i mai dificilă. Copiii, aşa cum era de aşteptat, s-au adaptat mult mai uşor, în special cei doi băieţi, Lulzim şi Leonat, pentru că s-au împrietenit cu alţi puşti de vârsta lor, aşa că ei o fac şi pe traducătorii pentru mama care, mereu ocupată, învaţă mai greu.

"În 5-6 luni ne-am format clientela, după ce oamenii au văzut că pâinea este la fel de bună ca la început şi că este proaspătă toată ziua, fiindcă toată ziua frământăm aluat şi coacem. Iar preţurile sunt mici", zice Nazmi: o lipie din care te poţi sătura la două mese e doar 1 leu, iar o pâine pentru o familie cu doi prunci face 3 lei. "Sunt fericit când clienţii sunt mulţumiţi. Noi depindem de fapt unii de alţii. Dacă omul nu e mulţumit, şi business-ul cade", filozofează, simplu, albanezul.

Frumos şi pace

Anul trecut, când a izbucnit pandemia, a fost greu pentru întreaga familie. "Au scăzut vânzările şi câteva luni abia am putut plăti chiria şi vânzătoarele", spune brutarul. S-a redresat, însă, aşa că singura problemă a rămas dorul de părinţi, cu care vorbesc prin telefon şi Skype, la fel cum fac şi românii plecaţi prin lume în căutarea unui trai mai bun.

Pentru că muncesc în brutărie aproape toată ziua, iar magazinul îl ţin deschis de la 5 dimineaţa la 21 de lunea până vinerea, de la 6 sâmbăta şi de la 7 până la 18 duminica, timpul liber e un lux pentru Namzi şi Shemsije. "Doar două zile pe an nu lucrăm, în prima zi de Paşte şi în prima zi de Crăciun, din respect pentru creştini", explică bărbatul care, la fel ca toţi ai lui, e musulman, detaliu mărturisit cu o uşoară ezitare, chiar dacă recunoaşte că de când e în România asta "n-a fost o problemă, cel puţin până acum".

Totuşi, seara târziu şi duminica, Namzi şi ai săi se mai întâlnesc şi cu o mână de cunoscuţi, între care alţi şase albanezi, tot brutari-patiseri, dar în Oradea, unde au şi câţiva prieteni, români şi unguri. "Ne place că oraşul este frumos şi aici este pace între oameni", zice bărbatul, cu amintirea războiului de secesiune iugoslav de la finele anilor ’90, când cel mai mult a suferit chiar Kosovoul natal. O pace de nepreţuit, fără de care nu pot exista nici frumuseţea, nici prosperitatea, nici lucrul bine făcut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
kampita buhaita calda...
Vedem ca painea poate sa fie proasta si necoapta dar daca e o reclama mascata si capata si autorul o paine calda atunci totul este ok. Noroc ca a sters comentariul meu anterior deoarece il taia albanezul de la ratia de paine... patiserie si brutarie scrie pe toate locatiile unei francize cu paine proasta care se extinde mai ales la tara unde oameni sunt si saraci si nu mai stiu sa faca o paine buna sau sa aprecieze una buna.. deci buhaituri pentru popor cu propaganda ziarului luminat inainte!
Postat 06 Aprilie 2021, 20:02 de adriancucuruncris
produse bune, de tot - mai ales lipiile si placintele cu branza
felicitari pentru subiectul ales, dle Cris. albanezul are mai nou magazin-brutarie deschis/a si la osorhei, langa farmacia 3, dar si in statia de tramvai de la bisericuta, preparatele sunt bune, iar lipiile sunt un rasfat culinar maxim, mai ales cand sunt proaspat scoase din cuptor!
Postat 12 Martie 2021, 18:26 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON