URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2020, 17:32

Ca la Viena: Faţadele unui palat din Oradea sunt spălate şi stropite cu o soluţie anti-păianjeni (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reabilitate în ultimii ani, faţadele palatelor Art Nouveau din Oradea trebuie şi întreţinute, iar municipalitatea orădeană a înţeles asta.

O firmă din Timişoara, Lucrări Profesionale Speciale (LPS), profilată în curăţări arhitecturale, a spălat faţadele Palatului Stern. Societatea a fost contractată de Primărie şi Oradea Heritage (Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor).

Cu soluţie anti-păianjeni

Miercuri, urcat pe o platformă de lucru la înălţime, un muncitor a curăţat faţadele palatului de pe Corso cu un aparat cu presiune joasă. Aşadar, curăţarea se face doar cu aer şi apă.

Acest palat a fost anume ales primul pentru că are o tencuială deosebită şi finisaje făcute cu produse Baumit. "După uscarea faţadei, se aplică soluţia biocidă pentru prevenirea reapariţiei pânzelor de păianjeni. Soluţia este de provenienţă Baumit, a fost testată pe faţade din Viena, Bucureşti şi Timişoara, care au fost finisate cu produse Baumit", se arată într-un comunicat transmis de Angela Lupşea, director executiv Oradea Heritage.

Această soluţie biocidă anti-păianjeni este compatibilă şi cu alte finisaje minerale şi acrilice, aşa că se poate folosi şi pe faţadele altor clădiri de patrimoniu, la care s-au folosit produse din alte mărci.

Urmează şi alte clădiri

De asemenea, autorităţile iau în calcul să comande şi un tratament cu o soluţie de hidrofobare, care are menirea să "închidă" toţi porii de pe tencuială, astfel încât să nu intre apa sau praful. Acest tratament este recomandat în special pentru faţadele spre nord, afectate de muşchi sau licheni.

Potrivit lui Lupşea, şi celelelalte clădiri reabilitate din centrul istoric vor fi curăţate de praf şi păianjeni, urmând ca Primăria să decidă pe care dintre ele va aplica şi soluţia biocidă. Costurile operaţiunii complete se ridică la 5 euro / mp.

Pentru Palatul Stern, firma timişoreană a făcut operaţiunea gratuit, cu rol demonstrativ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
un oras frumos cu oameni care pretuiesc lucrurile frumoase
o alta observatie repetata de cateva ori in comentariile bihoreanului prinde viata. nu pot decat sa ma bucur ca exista reactie din partea cuiva la propunerile decente sau observatiile pertinente pe care le-am facut. va multumesc, oameni buni!
Postat 16 Iulie 2020, 20:15 de roger
Lipsește ceva!
Jos pălăria că cineva s-a gândit și la asta, palatele reabilitate merită acest tratament ca să ne bucurăm de aspectul lor un timp cât mai îndelungat. Dar la finalul articolului trebuia scris că e un "advertorial", având în vedere că atât numele executantului cât mai ales al furnizorului de materiale a tot fost repetat ca un laitmotiv...
Postat 15 Iulie 2020, 23:07 de BlackCrow
...........
Bravo, bravo, bravo. Chiar am trecut în careva zi pe lângă acea clădire și era plina de pânze de păianjen. Era păcat sa fie lăsată asa după ce a fost reabilitata. De aceeași problema suferă mai multe clădiri e drept, în unele locuri e chiar foarte urata treaba asa ca extinderea curățării la celelalte clădiri e bine venita.
Postat 15 Iulie 2020, 19:08 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON