URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2021, 21:55

Bugetul României pe 2021 a fost aprobat. Premierul Florin Cîţu anunţă "reformă şi investiţii" (VIDEO)

Bugetul României pe 2021 a fost aprobat. Premierul Florin Cîţu anunţă 'reformă şi investiţii' (VIDEO) (foto: Facebook, Florin Cîţu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentul României a adoptat marţi seara, după dezbateri, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Rezultatul votului a fost 234 "pentru" şi 170 "împotrivă", în prima mare validare a solidităţii coaliţiei de guvernare.

Fără amendamente

Nici un amendament depus de parlamentarii opoziţiei nu a fost votat, astfel că bugetul este adoptat în forma transmisă de guvernul Cîţu, fapt care reprezintă o premieră. "Reformă şi investiţii. Au fost zile importante. Este o premieră când bugetul trece fără niciun amendament. Arată că suntem o coaliţie puternică, pregătită să reziste 4 ani", a declarat Florin Cîţu după aprobarea bugetului, citat de G4media.ro.

Pentru a intra în vigoare, proiectul legii bugetului de stat trebuie promulgat de preşedintele Iohannis.

De asemenea, tot marţi seara, vicepremierul USR PLUS Dan Barna a vorbit de asemenea de unitatea alianţei, spunând că cele două zile alocate dezbaterii şi adoptării bugetului arată că "există o majoritate clară", iar proiectele importante pentru România "sunt pe cale să devină realitate". 

Vicepremierul Hunor Kelemen a declarat că Guvernul a reuşit să vină cu un buget, pe 2021, "foarte bine gândit şi foarte bine făcut", astfel încât să fie redus deficitul la 7,1 şi să se facă investiţii în toate domeniile importante.

În schimb, reprezentanţii PSD au criticat bugetul propus de Guvernul Cîţu. Luni, în timpul dezbaterilor, parlamentarii PSD i-au dus lui Ludovic Orban păpuși, în semn de protest pentru că nu au fost majorate alocațiile.

Florin Cîţu a susţinut că singura nemulţumire a PSD-iştilor ar fi, de fapt, aceea că nu mai au acces la fondurile publice.

Cîţu: Fără majorări de taxe

Premierul României, Florin Cîţu, a făcut luni seara câteva precizări pe marginea bugetului pentru 2021, spunând că are două elemente definitorii: "reforma profundă a statului român și declaraţia fermă că drumul României este în Europa şi alături de partenerii noştri în Alianţa Nord-Atlantică, pentru a garanta românilor siguranţă şi securitate".

"Menținem politica fiscală stimulativă, nu vom crește și nu vom majora taxe și impozite, încurajăm investițiile. Bugetul pentru 2021 este construit astfel încât să încurajeze redresarea economică și să reducă dezechilibrele bugetare apărute în perioada 2017-2019, când fosta guvernare a amânat plata facturilor și a crescut cheltuielile. Răspundem așteptărilor mediului de afaceri: transparenţă, predictibilitate, stabilitate, simplificare, inclusiv în privinţa legislaţiei fiscale. Am promis anul trecut şi m-am ţinut de cuvânt. Este important, şi vom face prin acest buget, accelerăm procesul de informatizare pentru a creşte gradul de colectare prin conformare voluntară", a arătat prim ministrul. 

Potrivit acestuia, "angajaţii sectorului public trebuie să-şi asume deciziile, să existe responsabilitate şi răspundere. Este nevoie să restructurăm aparatul de stat în funcţie de nevoile curente ale societăţii, este imperativ să restructurăm companiile de stat pentru a nu arunca banii bugetului în găuri negre". 

Cîţu a mai subliniat că "de 30 de ani, clasa politică din România a fugit de reformă, de măsuri clare și transparente, care fac bine întregii societăți pe termen lung". "Nu trebuie să ne mai fie frică să cerem performanță, profit, transparență în modul în care sunt cheltuiți banii publici", a conchis acesta.

Deficit de 7,16 din PIB

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei, potrivit Agerpres.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON