URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2021, 19:35

Bugetul Consiliului Județean Bihor a fost votat în unanimitate, în doar câteva minute. Vezi cum arată!

În mai puțin de 15 minute,  cei 34 de aleși ai bihorenilor prezenți la reuniunea extraordinară a Consiliului Județean, dedicată anume acestui subiect și desfășurată online, au adoptat bugetul județului Bihor și al instituțiilor subordonate pe anul în curs.

Prezentat și dezbătut public de la mijlocul lunii trecute, primul buget al CJ Bihor sub comanda lui Ilie Bolojan prevede scăderea drastică a cheltuielilor de funcționare și pentru personal, dar majorarea veniturilor și alocări fără precedent pentru dezvoltare.

Pe baze noi

Deși stufos, proiectul de buget consolidat al județului, valabil pentru CJ Bihor și toate instituțiile subordonate, de la cele de spectacole până la DGASPC, nu a prilejuit contre între consilierii PNL, majoritari, și cei ai PSD și UDMR, care formează opoziția.

Inclusiv președintele Consiliului Județean s-a limitat la a prezenta principiile pe baza cărora a fost construit, cu totul diferite de regulile din trecut. Făcând trimitere la o conferință de presă în care vicepreședintele responsabil cu Direcția Economică, Călin Gal, a prezentat proiectul la începutul celei de-a doua decade a lunii trecute, Bolojan a amintit că acesta prevede reducerea cu aproximativ 6 milioane euro a cheltuielilor de personal și funcționare, sumele astfel economisite fiind alocate pentru continuarea unor proiecte începute de precedenta administrație (cum ar fi reabilitarea drumului județean Căpâlna – Șoimi), pentru cofinanțarea unor investiții pe fonduri europene, precum și pentru finanțarea documentațiilor unor proiecte noi care să fie finanțate tot cu fonduri europene.

„N-a fost marjă mare de mișcare”, a rezumat Bolojan, explicând că instituția pe care o conduce nu are instrumente pentru creșterea bruscă a veniturilor, dar poate reduce cheltuielile în vederea asigurării unor venituri mai mari pe viitori.

Unanimitate justificată

Spre deosebire de alte ocazii, liderul grupului de consilieri PSD, Felix Cozma, a luat cuvântul doar pentru a anunța că aceștia vor vota proiectul așa cum a fost propus, fără amendamente, motivând că o fac pentru că el prevede continuarea proiectelor începute de fosta administrație. Totodată, însă, Cozma a ținut să precizeze că „vom fi atenți la execuția bugetară la sfârșitul anului” și și-a exprimat speranța că „nu vom avea situații ca la Oradea, să existe corecții financiare” pe proiectele cu fonduri europene.

De asemenea, șeful consilierilor UDMR, Borsi Lorant, a vrut să afle dacă, în condițiile în care proiectul include 200.000 lei pentru ONG-uri, această suma va fi suplimentată prin rectificări bugetare la nevoie.

PSD-istului Bolojan i-a răspuns că rectificările bugetare vor fi „inevitabile”, deoarece „nu putem anticipa dinamica execuției” și nici, integral, derularea tuturor proiectelor, iar despre corecții că „vom face tot ce ține de noi să nu apară astfel de situații, iar dacă vor apărea ne vom apăra în instanță, așa cum face și Primăria Oradea”.

În ce privește întrebarea lui Borsi, președintele CJ Bihor a afirmat că „dacă cererile ONG-urilor vor fi mai mari, și probabil vor fi, și va fi și spațiu bugetar, nu excludem să luăm în considerare această posibilitate” a suplimentării fondurilor pentru asociații și fundații.

Axat pe dezvoltare

Proiectul de buget tocmai adoptat prin voturile unanime ale celor 34 consilieri județeni, așa cum BIHOREANUL a mai scris, acordă prioritate investițiilor, pentru care prevede alocări de 295,80 milioane lei, sumă aproape egală, pentru prima oară, cu cea pentru funcționarea instituțiilor și salarizarea angajaților – 298,69 milioane lei.

Per total, bugetul consolidat al judeţului prognozează venituri de 594,49 milioane lei, cu 38% peste nivelul de anul trecut, când erau de 430,62 milioane lei.

Totodată, actuala administraţie mizează şi pe creşterea veniturilor din fonduri UE, de la 63,11 milioane lei anul trecut la 99,77 milioane lei anul acesta, din care să fie susţinute mai multe proiecte de investiţii, atât unele vechi și întârziate, cât și cele noi pentru modernizarea Aeroportului, pentru realizarea centurilor ocolitoare din Zona Metropolitană Oradea (Oşorhei, Sântandrei, Nojorid, Sânmartin), dar și din Aleşd şi Beiuş.

Banii pentru primării, la vară

Pe de altă parte, tot în ședința extraordinară online de vineri aleșii bihorenilor au votat o alocare formală, pur teoretică, a sumelor defalcate din TVA și din impozitul pe venit, așa cum a fost stabilită de Administrația Județeană a Finanțelor Publice, pentru echilibrarea bugetelor comunelor și orașelor, în sume egale pentru toate UAT-urile. De exemplu, pe acest an, comunele ar urma să primească fiecare câte 186.000 lei din cota defalcată din TVA și 133.000 lei din impozitul pe venit.

Bolojan a explicat, însă, că repartizarea propriu-zisă a banilor va fi făcută abia în iunie, așa încât pe de o parte să nu conteze apartenența politică a primarilor, ci „fiecare primar să fie respectat” și banii să meargă pentru cofinanțarea de proiecte, dar pe de altă parte și în funcție de felul în care aceștia respectă „regulile de bună guvernare” stabilite anul trecut în noiembrie, adică nivelul cheltuielilor de funcționare a primăriilor în funcție de numărul de locuitori, gradul de încasare a taxelor și impozitelor și curățenia din comune.

Bugetul consolidat al Județului și instituțiilor subordonate pe 2021 poate fi consultat în galeria de documente

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Venituri cu 38% mai mari devât anul trecut.
Bolo nu se dezminte. Trăiește în mica lui lume, în care Birtinul e ca Oradea la cultură, iar Bihorul e un fel de Românie la cheremul buzunarului găurit.
Postat 09 Aprilie 2021, 20:59 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON