Plenul reunit al Parlamentului a respins, luni, amendamentul adoptat de Comisiile de buget care prevedea creşterea de la 71,5% la 100% a cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă către bugetele locale, pentru a compensa diminuarea cotei din impozitul pe venit de la 16% la 10%.
Bătălia pe bani
Liderul deputatilor PSD, Ioan Munteanu, a propus respingerea acestui amendament, care, anterior, a fost aprobat in Comisiile de buget-finante. Parlamentarii au respins amendamentul initiat de UDMR, fiind inregistrate doar 105 voturi 'pentru', 114 'impotriva' si o abtinere.
Ca urmare, Parlamentul a aprobat, cu 120 voturi 'pentru' si 106 'impotriva', textul initial din proiectul de buget, potrivit caruia cotele defalcate din impozitul de venit transferate la bugetele locale raman la nivelul de 71,5%.
"In anul 2018, prin derogare de la prevederile art.32 si art.33 din Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se repartizeaza o cota de: a) 11,25% la bugetul local al judetului; b) 43% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; c) 17,25% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/ administratiei judetene a finantelor publice, la trezoreria municipiului resedinta de judet", prevede textul adoptat.
Comisiile de buget-finante au aprobat, vineri, amendamentul potrivit caruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transfera bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Impactul amendamentului prin care cotele defalcate din impozitul pe venit care se transfera bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% nu a fost calculat, dar, daca suma este consistenta, exista riscul depasirii deficitului bugetar, a declarat, vineri seara, Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice.
UDMR, un tain de 40 de milioane de lei?
Deputatul PNL Florin Roman a declarat, luni, că PSD-ALDE a dat aleşilor locali „cea mai grea lovitură” prin respingerea amendamentului care prevedea creşterea de la 71,5% la 100% a cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă către bugetele locale, afirmând că UDMR a făcut jocurile.
"Astăzi majoritatea PSD-ALDE a dat cea mai grea lovitură pe care au primit-o aleşii locali, primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene în ultimii 27 de ani. Practic, prin votul de respingere dat astăzi amendamentului adoptat în Comisia de buget-finanţe sunt stopate toate investiţiile importante în România, pentru că trebuie să recunoaştem cu toţii, dacă s-a făcut ceva în ţara aceasta s-a făcut la nivel local, acolo s-au făcut alimentări cu apă, acolo s-au făcut lucrări de canalizare, lucrări de drumuri comunale, de drumuri municipale, modernizări de şcoli, spitale şi dispensare. Toate aceste lucruri au fost realizate de către primari”, a declarat vicepreşedintele PNL Florin Roman.
PSD-ALDE a plătit un tain către UDMR, de circa 40 de milioane, pentru a se asigura că amendamentul va fi respins, a spus Roman.
"Astăzi, prin acest amendament majoritatea PSD-ALDE, care a plătit şi un tain, potrivit amendamentelor, de circa 40 de milioane (n.r. de lei) către UDMR care a făcut din nou jocurile, din păcate în detrimentul primarilor din România, practic se pune cruce tuturor investiţiilor importante de la nivel local", a afirmat Roman, la Parlament", a spus Florin Roman.
Cele 40 de milioane de lei alocate UDMR vizează Aeroportul Târgu-Mureş şi lucrări de infrastructură în judeţele Mureş şi Covasna, a precizat Florin Roman.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.