URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Aprilie 2018, 13:28

Bucuria Comuniunii: Întâlnirea tinerilor are loc în weekend la Centrul Posticum din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii din Oradea şi nu numai sunt aşteptaţi să participe, la sfârşitul acestei săptămâni, la întâlnirea de tineret "sub semnul spiritualităţii din Taize din 2017, care are deviza: Bucuria comuniunii".

Potrivit unui comunicat al Centrului Posticum pentru Spiritualitate Cultură şi Dialog din Oradea, evenimentul este organizat de bisericiile romano catolice, greco catolice, ortodoxă şi reformată, iar programul va fi unul diversificat.

„Întâlnirea de tineret organizată la Oradea în perioada 20-22 aprilie 2018, sub semnul spiritualității din Taizé, dorește să ofere cadrul de împărtășire a bucuriei unei adevărate comuniuni între frați”, au transmis organizatorii.

Potrivit Wikipedia, Comunitatea Taizé este o comunitate monastică creștină de bărbați în Taizé, Franța, inițiată de fratele Roger în 1940. Comunitatea este formată din mai mult de o sută de bărbați din multe națiuni care reprezintă în principal ramurile creștine romano-catolică și protestantă. Viața lor se concentrează pe rugăciune și muncă. Mii de pelerini călătoresc anual spre Taizé, care a creat şi un stil unic de muzică religioasă ce reflectă natura meditativă a comunității. Instrumentația este formată în jurul chitarei, vioarei și a altor instrumente de tip string.

Evenimentul se va desfășura în Centrul Posticum din Oradea, strada Teiului nr. 26. Pe lângă rugăciuni comune, tinerii vor avea parte de momente muzicale şi dans, prezentare de costume populare, studiul bibliei şi ateliere diverse, inclusiv despre voluntariat şi arte.

Taxa de participare este 25 de lei, iar formularul de înscriere se poate solicita telefonic (+40 259 431 398) sau prin e-mail, la info@posticum.ro.

Vezi mai jos programul detaliat!

Vineri, 20 aprilie

15:00 – 17:00 – înregistrare
17:00 – 18:00 – rugăciune comună
18:00 – 19:00 – deschidere festivă în sala mare a Centrului Posticum
19:00 – 20:00 – cină
20:00 – 22:00 – seară de dans popular român-maghiar şi prezentare de costume populare

Sâmbătă, 21 aprilie

8:00-9:00 – mic dejun/înregistraţie
9:00 – 10:00 – rugăciune comună
10:10 – 10:40 – introducere biblică
11:00 – 13:30 – ateliere bilingve

"Osonó": atelier de autocunoaştere dramatică

"Metălmăciri" (atelierul portalului publicistic Corbii Albi din Cluj despre traduceri şi paralelisme în textele muzicale uşoare din limba maghiară şi română)

"Scara lui Iacov" (atelier de artă plastică condusă de artista Márta Jakobovits)

Atelier muzical Taizé (grupul tinerilor muzicieni Taizé din Cluj, grupul tinerilor greoc catolici din Oradea cu Ovidiu Lazăr)

Voluntariat sub semnul spiritualităţii din Taizé (Emőke Bodor, voluntar în spiritul lui Taizé)

Atelier social – caritativ (Serviciul Eparhiei Ortodoxe a Oradiei de Integrare a Străinilor / Laurenţiu Lazăr; Asociaţia "Lámpás" – biserica reformată – Ottilia Vura)

Arta şi teologia icoanei (pr. greco-catolic Tibor Trella – Nyíregyháza Ungaria, părintele arhimandritul Iorest Grebenea, Eparhia Ortodoxă a Oradiei)

13:30 – 14:15 – prânz
14:15 – plen
17:00 – 19:00 – Cercul prietenilor necunoscuţi sau Picnic pe un covor japonez – Spectacol al Atelierului de teatru "Osonó"
19:00 – 20:00 – Cină
20:15 – Rugăciune comună, apoi veghe în capela Posticum

Duminică, 22 aprilie

7:00 – 8:00 – Mic dejun
8:00 – 9:00 – Rugăciune comună

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON