URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2015, 12:04

Bonul fiscal pentru bacşiş a intrat în vigoare începând de vineri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de vineri, dacă mergeţi la restaurant ori la coafor şi lăsaţi bacşiş trebuie să primiţi bon fiscal, anunţă Digi24.ro, menţionând că, tot din 8 mai, firmele trebuie să aibă un registru în care să treacă banii cu care vin angajaţii la muncă, altfel riscă amenzi de până la 9000 de lei.

Registrul nu este o noutate, el a mai existat în 2007-2008, însă a fost retras. Totuşi, unele firme nu au renunţat la el.

Potrivit Digi 24, reprezentanţii Antifraudă susţin că tocmai patronii au solicitat acest registru pentru a-şi controla mai strict angajaţii. Totuşi, noua reglementare a stârnit nemulţumiri în rândul comercianţilor, care se plâng că registrul introduce de fapt şi mai multă birocraţie costisitoare.

Angajaţii trebuie să completeze registrul de bani personali zilnic, la începutul programului de lucru, fără ştersături sau modificări şi fără să lase spaţii neutilizate.

În cazul unui control, tabelul va trebui prezentat inspectorilor ANAF, pentru ca aceştia să poată stabili clar care sunt banii angajaţilor şi care sunt câştigurile din casa de marcat, care nu au fost declarate, mai menţionează sursa citată.

În ce priveşte bonul fiscal pentru bacşiş, reglementările au născut o serie de controverse. Potrivit adevarul.ro, un timişorean a postat pe Facebook un bon fiscal primit pentru un bacşiş de 10 bani, lăsat la un magazin de carne de la care a cumpărat mezeluri. "Aberaţia funcţionează", a scris omul, revoltat.

O altă situaţie absurdă este întâlnită în cazul magazinelor la care clienţii lasă câte 10 sau 20 de bani, rest pe care refuză să îl mai ia, în vreme ce emiterea unui bon o costă 40 de bani, la care se adaugă timpul pierdut pentru emiterea bonului, plata angajatului pentru operaţiunea respectivă şi timpul pierdut de clienţii care aşteaptă la rând emiterea bonului pentru bacşişul de 10 bani. Aşa ajunge să coste emiterea unui bon mai mult decât bacşişul.

Pe de altă parte, mai scrie Adevărul, noile reglementări privind impozitarea bacşişului au declanşat o adevărată isterie în rândul comercianţilor disperaţi să intre în legalitate de frica ANAF. În mai multe oraşe din ţară, oamenii au stat la cozi să cumpere registrele de bani personali, obligatorii din 8 mai, reclamând faptul că autorităţile ar fi putut lăsa un termen mai mare pentru intrarea în vigoare a noilor modificări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON