URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2015, 12:04

Bonul fiscal pentru bacşiş a intrat în vigoare începând de vineri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de vineri, dacă mergeţi la restaurant ori la coafor şi lăsaţi bacşiş trebuie să primiţi bon fiscal, anunţă Digi24.ro, menţionând că, tot din 8 mai, firmele trebuie să aibă un registru în care să treacă banii cu care vin angajaţii la muncă, altfel riscă amenzi de până la 9000 de lei.

Registrul nu este o noutate, el a mai existat în 2007-2008, însă a fost retras. Totuşi, unele firme nu au renunţat la el.

Potrivit Digi 24, reprezentanţii Antifraudă susţin că tocmai patronii au solicitat acest registru pentru a-şi controla mai strict angajaţii. Totuşi, noua reglementare a stârnit nemulţumiri în rândul comercianţilor, care se plâng că registrul introduce de fapt şi mai multă birocraţie costisitoare.

Angajaţii trebuie să completeze registrul de bani personali zilnic, la începutul programului de lucru, fără ştersături sau modificări şi fără să lase spaţii neutilizate.

În cazul unui control, tabelul va trebui prezentat inspectorilor ANAF, pentru ca aceştia să poată stabili clar care sunt banii angajaţilor şi care sunt câştigurile din casa de marcat, care nu au fost declarate, mai menţionează sursa citată.

În ce priveşte bonul fiscal pentru bacşiş, reglementările au născut o serie de controverse. Potrivit adevarul.ro, un timişorean a postat pe Facebook un bon fiscal primit pentru un bacşiş de 10 bani, lăsat la un magazin de carne de la care a cumpărat mezeluri. "Aberaţia funcţionează", a scris omul, revoltat.

O altă situaţie absurdă este întâlnită în cazul magazinelor la care clienţii lasă câte 10 sau 20 de bani, rest pe care refuză să îl mai ia, în vreme ce emiterea unui bon o costă 40 de bani, la care se adaugă timpul pierdut pentru emiterea bonului, plata angajatului pentru operaţiunea respectivă şi timpul pierdut de clienţii care aşteaptă la rând emiterea bonului pentru bacşişul de 10 bani. Aşa ajunge să coste emiterea unui bon mai mult decât bacşişul.

Pe de altă parte, mai scrie Adevărul, noile reglementări privind impozitarea bacşişului au declanşat o adevărată isterie în rândul comercianţilor disperaţi să intre în legalitate de frica ANAF. În mai multe oraşe din ţară, oamenii au stat la cozi să cumpere registrele de bani personali, obligatorii din 8 mai, reclamând faptul că autorităţile ar fi putut lăsa un termen mai mare pentru intrarea în vigoare a noilor modificări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON