URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2018, 14:04

Bombă în Cordău: Un localnic a găsit muniţie neexplodată din al Doilea Război Mondial (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un localnic din Cordău a sunat la 112 după ce, în timp ce se plimba prin pădurea din sat, a găsit o bombă de artilerie, de calibru 120, rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Anunţul a fost făcut, joi,  de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, printr-un comunicat conform căruia miercuri, în jurul orei 17.15, echipajul pirotehnic al ISU s-a deplasat în Cordău.

"Ajunşi la locul intervenţiei, specialiştii pirotehnicieni au procedat la asanarea unei suprafeţe de teren de aproximativ 100 de metri pătraţi şi la identificarea muniţiei. Bomba de artilerie, de calibru 120 de milimetri, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial a fost ridicată, transportată şi depozitată de pompierii militari, în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii prin explozie controlată", arată ISU.

De altfel, pentru a preveni evenimente ce s-ar putea solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, ISU le recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri în situaţiile în care descoperă muniţii ori elemente de muniţie:

- să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea de muniţii neexplodate;

- să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;

- să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

- introducerea muniţiilor în foc;

- topirea elementelor metalice de muniţii;

- tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

- utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

- demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

- folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

- accesul persoanelor şi animalelor;

- executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;

- aprinderea focului deschis;

- executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;

- circulaţia vehiculelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON