URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2020, 10:11

Bolojan vrea un nou proiect pentru stimularea turismului din zona Boga-Padiş: un drum judeţean în locul celui forestier până la Răchiţele

Bolojan vrea un nou proiect pentru stimularea turismului din zona Boga-Padiş: un drum judeţean în locul celui forestier până la Răchiţele sursa foto: Facebook/Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, vrea modernizarea unui drum forestier din Apuseni, în lungime de 10 kilometri, care leagă zona turistică Boga - Padiş de localitatea clujeană Răchiţele.

Proiectul estimat la 6 milioane euro şi destinat dezvoltării turismului ar urma să fie supus dezbaterii aleşilor bihorenilor chiar luna aceasta.

Proiect demarat

Bolojan a prezentat detalii privind acest proiect pe contul său de Facebook, joi seară, după ce cu câteva ore înainte, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul PNL Bihor, vorbise în treacăt despre el, dându-l ca exemplu pentru necesitatea de parteneriate între autorităţile locale şi cele centrale, deoarece pentru concretizare este necesară scoaterea din circuitul silvic a unor suprafeţe împădurite, ceea ce nu este posibil decât cu avizul unor autorităţi precum Ministerul Mediului.

Pe Facebook, şeful CJ Bihor a anunţat că "legăm Bihorul de Cluj prin Apuseni", arătând că "am demarat proiectul de modernizare a drumului forestier ce leagă zona Boga - Padiş din judeţul Bihor, de zona Doda Pilii - Răchiţele din judeţul Cluj".

Luna aceasta

Potrivit explicaţiilor date de Bolojan, este vorba despre un "tronson de 10 km de drum forestier din Padiş până în Ic Ponor" a cărui modernizare "ar dezvolta turismul în zona munţilor Apuseni", în condiţiile în care, în trecut, consiliile judeţene din Bihor şi din Cluj au asfaltat propriile drumuri judeţene ce duc spre zona montană, fără însă ca ele să fie unite.

Preşedintele CJ Bihor a afirmat pe Facebook că "avem acordul de principiu al primăriei Budureasa pentru transferul drumului forestier din proprietatea comunei în cea a Consiliului Judeţean Bihor, în vederea modernizării" şi că "în prima şedinţă de Consiliu din decembrie vom solicita preluarea terenului".

Modernizare şi împădurire

Bolojan arată că drumul forestier actual are o lăţime de 6 metri, astfel că "pentru a ajunge la lăţimea de 10 metri necesară amenajării drumului judeţean" este nevoie "să preluăm de la Ministerul Mediului câte 2 metri de o parte şi de alta" a acestuia, având deja acordul Ministerului pentru această procedură.

"De asemenea, e nevoie să scoatem din categoria de fond forestier cele 10 ha de teren care reprezintă suprafaţa totală a celor 10 km de drum nou. Vom împăduri o suprafaţă echivalentă în zona montană limitrofă în cursul anului viitor", a mai scris preşedintele CJ Bihor.

Cu zonă de campare

În ce priveşte calendarul pentru realizarea proiectului de transformare a drumului forestier în drum judeţean, Bolojan afirmă că şi-a propus "ca până la mijlocul anului viitor să avem toate aspectele juridice clarificate şi să terminăm, în paralel, şi studiul de fezabilitate".

Totodată, în ce priveşte costurile, şeful CJ Bihor susţine că valoarea estimată a proiectului "poate ajunge la 6 milioane euro, cam 600.000 de euro pe km de drum".

Potrivit lui, "odată cu lucrările de modernizare vom amenaja şi o zonă de campare ce va asigura condiţii civilizate pentru turiştii din zona Glăvoi", lucrările urmând să înceapă efectiv în primăvara anului 2022.

De menţionat că până vineri dimineaţă postarea lui Bolojan a strâns peste 4.800 vizualizări, peste 630 de distribuiri și peste 350 de comentarii. Mulţi comentatori şi-au exprimat speranţa ca asfaltarea actualului drum forestier să nu faciliteze furturile de lemn, unii propunând ca el să poată fi circulat numai de autovehicule cu masa sub 7,5 tone.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON