URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2020, 13:21

Bolojan şi buturuga mică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?).

Problema lui Bolojan constă, însă, în faptul că este practic condamnat să nu evolueze, în administraţia şi în politica centrală (a nu se uita: când conducea Secretariatul General al Guvernului a avut o prestaţie excelentă), ci să rămână tot în Oradea, pentru o nouă candidatură tot la Primărie.

Una din cauze îl are tocmai pe el vinovat (niciunul dintre propriii colaboratori nu poate garanta aceleaşi performanţe), altele sunt imputabile partidului (amintirea de la SGG, când a scos din vilele RAPPS politicieni şi ONG-işti profitori, este de coşmar pentru unii PNL-işti). De altele sunt responsabili competitorii (unii atât de populişti încât, de pildă, ar "da" gratis la parcări, imaginaţi-vă cu ce consecinţe, alţii ar face "dezbateri" cu nemiluita şi la final de mandat s-ar lăuda cu păstrarea neatinsă a "peisajului").

Cu toate reuşitele şi prestanţa sa, însă, pe Bolojan îl aşteaptă cel mai greu examen al carierei. Spre deosebire de campaniile trecute, acum nu îl mai contestă doar marginali precum un Călin Raita ori Horea Vuşcan, ci şi un PSD şi o UDMR "radicalizate", cu care cândva PNL se aliase, dar cărora "dictatorul" nu le îngăduie să dea ele ora exactă în politica locală. 

În plus, de data asta li se adaugă şi un partid de "oameni noi" extrem de vocali, complet lipsiţi de inhibiţii, hotărâţi să nu tolereze nimic din ce consideră ei că este corect şi bun, gata să-i impute personal lui Bolojan toate eşecurile (şi adevărul e că n-a strâns în 12 ani numai succese!), convinşi că orice parcare nouă este un atentat la habitatul natural şi orice drum asfaltat o crimă ecologică. E adevărat, dincolo de zarva de pe Facebook, liderii lor sunt gata să se coalizeze cu "gaşca" lui Bolojan şi, culmea, ar fi cumva firesc, măcar pentru că şi USR, laolaltă cu PLUS, se revendică a fi de dreapta, ca PNL.

Cel mai redutabil challenger în alegerile din Oradea va fi, totuşi, cred eu, un fost jurnalist, Mircea Jacan, de câţiva ani directorul unei instituţii subordonate Consiliului Judeţean, viitor candidat al unei formaţiuni despre care, pun pariu, nici n-aţi auzit - Partidul Oamenilor Liberi. 

Prin însăşi natura fostei sale meserii, Jacan detectează orice gafă ori greşeală şi, tot datorită ei, îşi potriveşte cuvintele credibil, aşa că, zic eu, va strânge voturile necesare. Motivat, meticulos şi documentat, acesta poate fi buturuga buclucaşă care să îi răstoarne carul lui Bolojan, determinând orădenii să voteze mai puţin PNL în Consiliul Local. Iar sursa puterii lui Bolojan tocmai acolo este, în majoritatea din Consiliu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
măcar unul
Bun text, felicitări Adrian. Îi doresc tot binele de pe lume și baftă maximă lui Mircea (fost coleg, și de liceu și de meserie) doar că mă tem că e cam târziu. Știi bine, și cred că știe și el, că e nevoie de minim doi ani ca să formezi o tendință în electorat. Habar nu am cine mai este în POL, fiindcă și restul echipei contează. Câteva poziții de consilieri, fără de care să nu se poată face majoritate ar conta enorm pentru oraș. Au mai fost tentative POL, la localele trecute. În Iași a intrat unul singur, primul de pe listă. Ulterior, acela „a defectat” la adversar, producând o enormă dezamăgire în electorat. Nu cred că-i cazul lui Mircea Jacan și sper să ia minim două-trei locuri (am văzut că a aderat și prof. Orlando Balaș,care s-a afirmat ca activist eco) ca să exprime și punctul de vedere al unei bune părți din societatea civilă orădeană.
Postat 04 Iulie 2020, 14:42 de cvm
Sa citim pina la capat...articolele
Iata ce nestemata gasim chiar la final,in loc de concluzie: "Prin însăşi natura fostei sale meserii, Jacan detectează orice gafă ori greşeală şi, tot datorită ei, îşi potriveşte cuvintele credibil, aşa că, zic eu, va strânge voturile necesare. Motivat, meticulos şi documentat, acesta poate fi buturuga buclucaşă care să îi răstoarne carul lui Bolojan, determinând orădenii să voteze mai puţin PNL în Consiliul Local. Iar sursa puterii lui Bolojan tocmai acolo este, în majoritatea din Consiliu.".Prin lumina acestei descoperiri,facute de un specialist,Oradea ar merita o etapa de relaxare binemeritata:Bolojan primar,cu un mixt eclectic de consilieri locali.Aduceti-va aminte ce abominabila a fost anii astia sintagma: "Votul exclusiv al reprezentantilor pnl".Fara apucaturile dictatoriale si demonstratiile de forta,Bolojan ramine un primar bun,poate cel mai bun.Dar ,perfectibil...
Postat 02 Iulie 2020, 10:18 de excalibur
Neutryno
Pe viață dacă se poate, dă-o dracu de democrație, chelu tace și face, cum, când și mai ales cu cine nu mai contează.
Postat 02 Iulie 2020, 08:18 de oradeaveche
PLATONA Adrian
Noi înțelegem că e in serviciul nostru. Pe tine nu te duce capul ăla de la Z3 de pe Doja să înțelegi, să înțelegi că m-am pișat in PARIS
Postat 02 Iulie 2020, 03:07 de Sandu2100
''Sistemul public să înțeleagă că el este în serviciul cetățenilor și nu cetățenii sunt în serviciul primăriei!'' din cuvantarea tov.Dorel,primarul Oradei
Deci sa fie clar,altfel,tradus pe intelesul tuturor oradenilor: "Va expropriez pana la loc comanda ! Regenerarea urbana si dezvoltarea birtineza este sfanta, in administratia mea"zise ipocritul Dorel prostimii,adica acelor 72% din cei 25 % cu drept de vot, care l-au cocotat pe scaunul de primar al Oradei si care il sustin in dezideratul acestuia de "a face ceva" pe/ptr. oradeni si nicidecum ,de "a nu face", precum precedesorii lui. Vrednic este ?...Vrednic este ....zise Bihoreanul...Vrednic la exproprieri,vrednic la proiecte fuserite,vrednic la proiecte fara nicio utilitate publica,vrednic la platit polite,vrednic la demolarea si stergerea identitatii istorice a Oradei...vrednic.... de mila
Postat 02 Iulie 2020, 01:38 de platona
Un primar hotarit,pragmatic,tenace
Un primar excavator,nu stivuitor.Cam asa:(https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html) (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html).E pe baza de energie pozitiva,combustibilul cu care functioneaza Excavatorul.Pe baza de iubire de aproape.Pe baza de Black Lives Matters,BLM nu PLM...Pe baza de autorizatie.Pe baza de sarumina,Nasule.
Postat 01 Iulie 2020, 23:01 de excalibur
Oitele dlui Mang
Chiar ca unul care a fost subordonatul lui Mang si l-a atacat la comanda pe primarul actual(fie ca recunoaste sau nu) trebuie sa aiba o fire domoala. Doar ca un primar nu trebuie sa fie vreun "domol", ci un om hotarat, pragmatic si tenace. Un luptator si muncitor pana cade lat. Exact cum e Bolojan. Sigur ca "mieluselul" ar avea mai putine nereusite ca primar decat "muncitorul", datorita faptului ca ar dormi in pantofi, nefacand nimic. Zero proiecte egal zero greseli. Dar sa lasam mai bine panselutele pentru primarita capitalei, in Oradea inca e multa treaba de facut.
Postat 01 Iulie 2020, 22:18 de Neutryno
Sunlight
...usor,ca e ud pe jos.Ce conteaza ca e jacan sau altul?Foloseste google,daca vrei mai multe informatii.Un tip la vreo 60 ani,oradean,fost jurnalist pe la JB,tvs,cine mai stie,aciuat purtator de cuvint CJ si alte institutii locale.Ceea ce remarci la el,e un tip domol,cu care poti avea o discutie civilizata.S-a remarcat odata cu regulamentul de supraimpozitare bolovanesc pentru ca ai prea multe sau prea putine etaje.Lectura libera:...„Doamnă/Domnule consilier local, Mă numesc Mircea Jacan și nu fac parte din niciun partid politic. M-am născut în acest oraș și trăiesc aici de aproape 60 de ani. Îi cunosc bine istoria și transformările prin care a trecut. Vă scriu pentru că îmi pasă de soarta sa. Dumneavoastră ați votat în ședința de ieri a Consiliului Local Oradea Regulamentul privind aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă incadrarea in frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit. Deși obiecțiile pe care le-am formulat la Regulament erau atașate proiectului, probabil, nici măcar nu le-ați citit. Poate nu ați citit nici Regulamentul. Altfel, nu îmi explic cum s-a putut aproba o enormitate lipsită de logică, profund ilegală, care încalcă dreptul la proprietate a cetățeanului. Am atașat obiecțiile pe care le-am ridicat. Poate veți citi și veți realiza aberațiile votate. Vă reamintesc că și în comunism, dreptul de proprietate individuală era negat sub pretextul binelui comun, al interesului public, al dezvoltării și al progresului. Doamnă/Domnule consilier, dacă vă imaginați că la alegeri cetățenii v-au acordat un cec în alb, să știți că greșiți! Votul pe care l-ați primit din partea mea și a altor cetățeni este unul de reprezentare. Datoria dumneavoastră în Consiliul Local este să reprezentați cetățenii Oradiei, nu persoanele sau partidul care v-au trecut numele pe lista sa de consilieri. Dumneavoastră și conducătorii dumneavoastră politici nu ați primit mandatul de a stabili ce este bine sau ce este rău pentru oraș, nici ca să-i trasați viitorul pentru următoarele cincinale. Cu atât mai mult, nu ca să faceți ”dresaj” cu cetățenii și să le modelați comportamentul social, sau să influențați ”contextul în care oamenii iau decizii, aplicând facilități și constrângeri”; pentru că nu sunteți nici psihologul cetățenilor, nici profesorul lor de educație cetățenească. Oricât vi s-ar părea de incredibil, ați fost mandatat ca să înfăptuiți dorințele și să reprezentați interesele cetățenilor din prezentul de patru ani. Chiar dacă aveți puterea, nu aveți dreptul de a hotărî în locul cetățeanului ce e mai bine pentru el, în pofida voinței sale. ”Iadul e pavat cu bune intenții” și nici o intenție bună nu îndreptățește încălcarea unui drept. Doamnă/domnule consilier, în măsura în care ați votat ”pentru” Regulamentul, consider că nu îmi mai apărați drepturile și interesele de cetățean al Oradiei. Nu vă mai consider reprezentatul meu și vă retrag încrederea acordată la alegeri. Vă asigur că nu voi uita numele dumneavoastră și nu am să vă votez, nici pe dumneavoastră, nici lista pe care veți figura, indiferent de partidul din care veți face parte atunci. Sunt realist și pe deplin conștient că demersul meu nu vă produce o tresărire a conștiinței și nici nu vă afectează emoțional. Totuși, vă comunic că voi încerca să-mi conving toți cunoscuții să facă la fel ca mine. Vă doresc o zi bună! Mircea Jacan”
Postat 01 Iulie 2020, 21:58 de excalibur
Meserie
Personal, eu nu am auzit de domnul M. Jacan ca fiind om politic si mai mult decat atat, nu am auzit ca dumnealui sa fie directorul unei institutii din subordinea CJ. Asta spune multe, avand in vedere "performantele" CJ-ului Bihor. Nu am vazut nici o luare de pozitie impotriva inactivitatii capilor CJ, sau si mai important, nu am auzit ca dl Jacan sa convoace o conferinta de presa in care sa-si anunte demisia din functia pe care o detine la CJ, pe motiv ca cei care conduc CJ nu-si face treaba pt care sunt platiti din banii publici.
Postat 01 Iulie 2020, 21:40 de Sunlight
excalibur
Ai vrea sa limitezi dreptul romanilor de a se deplasa/muta in oricare parte din judet/tara ?!?!?!?!?!? Noaptea mintii naste monstri! Nu ar fi prima oara cand indivizi cu probleme de sanatate mintala ar vrea sa le impuna altora propriile "standarde". Vezi "Patul lui Procust". Cat despre M. Jacan, daca a fost ani de zile directorul unei instututii din subordinea CJ, e clar. Se cunosc "performantele" CJ Bihor. Omul poate sa incerce. E dreptul lui... Ce iese la finalul numaratorii voturilor este alta socoteala :)
Postat 01 Iulie 2020, 21:15 de Sunlight
Discovery
Pentru oradea ar trebui desfiintate alegerile locale.Sunt o cheltuiala inutila.Am putea in schimb ,sa facem niste referendum-uri,de absorbtie a taranilor din comunele limitrofe.Acuma,repede,pe baza de HCL
Postat 01 Iulie 2020, 20:51 de excalibur
PSD undercover adica
Tactica a fost aplicata si in capitala. Acolo a reusit pe deplin, cu Sorin Oprescu in rolul candidatului „independent”, aici se incearca marea cu sarea, poate ceva, ceva ciupeste. Ca votant, te gandesti totusi ca atunci cand lucrurile merg bine, nu perfect, dar totusi bine, n-ai motive deosebite sa incerci tot felul de necunoscute.
Postat 01 Iulie 2020, 19:57 de aner
Si la
capitala s-a experimentat ,,jurnalistul manager'' ! Cine zice ca-i o solutie de succes sa voteze stiristi !
Postat 01 Iulie 2020, 19:31 de nealiniat
Jacan
Ce sa vezi, autorul a gasit,impiedicindu-se,buturuga mica.Iar electoratul cuminte,devine in acest mod,informat,avizat,indrumat.Va dati seama ce consecinte ar avea un esec la viitoarele alegeri.Sa eradicam din fasa orice embrion de concurenta,de alternativa,de altceva.Noua ne e bine asa.Involuntar,autorul devoaleaza pericolul pe care il reprezinta la primarie,nu psd,usr,pol ci un om obisnuit,relativ simplu,ma rog,ex-jurnalist, a carui calitate pare a fi,la prima vedere,ca poate gindi normal,fara obsesii megalomanice,fara apucaturi dictatoriale,fara strings attached,an ordinary man.Care sa aduca lucrurile pe un fagas normal
Postat 01 Iulie 2020, 17:58 de excalibur
...
Cât timp nu sânt expuse problemele și explicată soluția la fiecare, electoratul educat, nici o șansă.
Postat 01 Iulie 2020, 16:30 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON