URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2020, 14:17

Bolojan nu-şi doreşte schimbarea prefectului Ţiplea. Ce spune despre împărţirea cu UDMR a conducerii Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară după coalizarea la guvernare a PNL, USR-PLUS şi UDMR în urma alegerilor din 6 decembrie, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, s-a pronunţat public, într-o ultimă conferinţă de presă susţinută anul acesta împreună cu patru din cei cinci parlamentari liberali ai judeţului, cu privire la mizele negocierilor dintre cele trei formaţiuni pentru ocuparea unor funcţii de reprezentare guvernamentală şi de conducere în plan local a unor instituţii subordonate Guvernului.

În condiţiile în care, potrivit informaţiilor din mediul politic, USR Bihor ţinteşte funcţia de prefect al judeţului, BIHOREANUL l-a întrebat pe Bolojan care sunt probabilităţile ca acest lucru să se întâmple prin înlocuirea lui Dumitru Ţiplea, numit cu doar un an în urmă pe filieră liberală, liderul PNL Bihor arătând că decizia nu depinde de el ori de colegii săi, ci de negocierile din coaliţie purtate la Bucureşti.

"Este o coaliţie, prin urmare cred că, aşa cum ministerele au fost repartizate, cel puţin teoretic, după rezultatele din alegeri, probabil şi în cazul prefecţilor şi subprefecţilor lucrurile vor urma acelaşi algoritm. (...) Fiecare partid are judeţe în care probabil vrea să-şi susţină prefecţii, deci este posibil că în anumite judeţe, poate şi în Bihor, să fie numiţi prefecţi şi subprefecţi în baza înţelegerilor făcute la nivel central", a spus Bolojan.

Şeful PNL Bihor a precizat, însă, că nu există niciun motiv pentru înlocuirea prefectului Dumitru Ţiplea în afara celor strict politice, arătând că acesta a avut rezultate bune într-un an complicat, cu pandemie şi cu două rânduri de alegeri. "Din punctul nostru de vedere, dl. Ţiplea a avut o prestaţie bună în acest an, pentru că s-a implicat în foarte multe proiecte, şi acestea au fost gestionate într-o formulă onorabilă, fără sincope, şi existând o colaborare bune cu toate administraţiile locale. (...) Dl. Ţiplea se califică să reprezinte Guvernul în continuare fără probleme, dar această decizie nu ţine de organizaţia de partid", a spus Bolojan.

În ce priveşte o altă informaţie, confirmată de preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, conform căreia acest partid îşi doreşte de la PNL cedarea unei poziţii de viceprimar al Oradiei şi uneia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Bolojan consideră că asemenea pretenţii sunt, pur şi simplu, "lipsite de logică".

"În condiţiile în care la Oradea, de exemplu, PNL a obţinut în alegerile locale peste două treimi din voturile oamenilor, este lipsit de raţiune să schimbi oameni numai pentru că în plan naţional există o coaliţie de guvernare", a spus liderul liberal.

Prin urmare, a dat de înţeles Bolojan, negocierile în plan local dintre cele trei formaţiuni guvernamentale, negocieri despre care a precizat că încă nu au început, ar urma să vizeze mai degrabă conducerea instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ. "Nu au fost încă discuţii, probabil că vor fi anul viitor. Dacă se va merge pe depolitizarea totală sunt anumite abordări, dacă se merge pe asumarea lor politică sunt alte abordări, dar e clar că partidele din coaliţie vor încerca să aibă corespondenţi şi în serviciile deconcentrate", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
scortosul
Daca atat ai inteles din ceea ce am scris mai jos, e clara treaba si cu tine.
Postat 30 Decembrie 2020, 20:53 de B90
Completari pentru neinitiati
1- 'incepe sa-mi para rau ca am votat pnl' era ceea ce am gandit dar nu am scris tot; 2- aur = o adunatura de guralivi faca cap si fara coada unii cu acte de deligventi, uinii nu sunt capabili sa citeasca doua randuri scrise coerent si inteligibil urla ca si jivinele la luna! Cine asteapta ceva constructiv pentru tara si popor de la aur are o mare poroblema de gandire, evaluare, logica..... se vand pe mai putin de doi mici si o bere ca cei de la psd, se vand pe urlete, care urla mai tare!
Postat 30 Decembrie 2020, 20:46 de scortosul
scortosul
Bolojan incearca sa faca treaba. Are cu cine ? Vezi si pe plan local ce scandal, ce lupta pt ciolan se duce intre partidele din noua coalitie, dintre cei din noua coalitie si PSD. Toti vor ciolanul si sa-si sa-si urmeze propriile interese. Fiecare partid are propria agenda, propriile interese (unele de-a dreptul divergente).
Postat 30 Decembrie 2020, 19:31 de B90
scortosul
Cu asa mentalitate (imi pare rau ca am mers la vot), si mai vrei sa-ti fie bine. Degeaba te tot plangi. Vrei sa-ti fie bine dar sa mearga altii la vot in locul tau. Cu o astfel de mentalitate iti va merge tot mai rau. Pesedistii scot din case vreo 60% din votantii lor, in timp ce udemeristii scot peste 80-90%. La fel si celellate partide "vechi". Isi intra in rol masinaria de partid (primari, consilieri, rudele apropiate ale primelor doua categoriii, etc. Astia trec la actiune, in timp ce tu stai, poate, cu sticla de bere pe burta, intins pe canapea, asteptand sa-ti fie bine! Sa-ti cada binele din cer. Nu se poate asa. Singurii intrati in Parlament care nu au furat cu partidele cunoscute in acesti 31 de ani, partide care tot fac rocada intre ei, putere/opozitie, sunt cei de la AUR. Nu vor sa faca aliante cu cei care au distrus economia tarii. Aici e marea voastra problema. Nu vor sa sustina hotii, coruptii partidelor care de 31 de ani isi impart prada. A facut AUR privatizarile frauduloase in Romania ? Nu. A facut AUR disparuta flota maritima a tarii ? Nu. A devalizat AUR bancile ? Nu. A distrus AUR sistemul de inbvatamant, pe cel de sanatate ? Nu. Au capusat cei din AUR intreprinderile de stat, pana cand le-au adus in faliment, dupa care le-au cumparat tot ei, pe bani de nimic, ca apoi sa le taie si sa le vand la fier vechi ? Nu. A vandut (instrainat) AUR resursele naturale ale tarii (petrol. gaz, etc) ? NU. Aceste resurse erau si ale tale. Erau... Acum sunt ale altora, iar tu bagi bani in fiecare zi in buzunarele noilor stapani ai acestor resurse, si te miri de ce ti-e rau. Aceste lucruri au fost savarsite de catre partidele care de 31 au puterea in tara. Majoritate celor din AUR sunt nascuti dupa 1990. De ce crezi ca Norvegia are unul din cele mai ridicate standarde de viata din lume si cel mai bun sistem de pensii din lume ? Pt ca resursele naturale, petrol si gaz, (sursa bunastarii lor), a ramas in proprietatea cetatenilor norvegieni. Statul norvegian gestioneaza aceste resurse. Aici e marea voastra problema. Au inteles romanii (o parte din ei), cum stau treburile si vor dreptate. Din cauza asta ati sarit toti impotriva lor, incepand cu sefii de partide si terminand cu ultimul postac de pe net). Ca la o comanda ati pus toti tunurile pe ei.
Postat 30 Decembrie 2020, 19:20 de B90
Sarpele asta hudmr...
sarpele asta, hudmr suge de 31 de ani la toate guvernarile. Locuri caldute in spatele liniei intai bine platie, ii gasesti de decenii in toate ministerele in toate guvernele. Nimic pentru Romania, totul pentru sefii udmr si hungaria, asta este deviza lor! hOrban din dragoste pentru functii a cedat tot ce inseamna buget executabil la hudmr, el cu fudulia de sef, hudmr cu fondurile financiare la guvern, pnl cu erodarea politica, hudmr cu porcoii de bani din buget; pnl sifonat la guvernare, hudmr fata mare numai buna de prasila in viitoarea guvernare cu psd, haur sau mai stiu eu ce fat frumos mincinos! PROASTE socoteli facute de dambovitenii penelei si asta se va vedea peste 4 ani con o sa o ia partidul pe drumul pnt-pdl! Au renuntat la profesionisti si au gasit loc in guvern pentru o girafa care tot timpul incearca sa isi promoveze iubitii in functii sau sa-i scoata din puscarie! Jenant! Regret ca am votat!
Postat 30 Decembrie 2020, 16:08 de scortosul
"Logica" lui Bolojan e imbatabilă ... iar fisura ei e tot mai mare !?!
După cum merg lucrurile, orice urcuș are și un coborâș !?! Mai ales dacă poți fi șantajat cu niște dosare atât de "grele" ... încât neam de neamul tău nu vei putea acoperi prejudiciile !?! Concluzia e o invitație, de fapt, la liniștea unor "negocieri" peste capul habarniștilor care se credeau "baroni" ... s-ar putea să avem prefect USR și subprefect UDMR, care să supervizeze foamea liberală bihoreană de a avea majorități forțate oriunde s-a impus tactica șantajistă a lui Bolojan, de până acum !?! A făcut PNL Bihor praf și pulbere din adversari ?!? A făcut ... așa că, orice "dus" are și "întors" de acum înainte !?! Cât bine ai vrut în mod real bihorenilor ... atât să ți se întoarcă și nimic mai mult !?!
Postat 30 Decembrie 2020, 15:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON