Cu trei zile înainte de referendum, primarul Ilie Bolojan a avut o întâlnire cu studenţii Universităţii din Oradea, în care le-a vorbit despre motivele pentru care a propus unificarea municipiului reşedinţă de judeţ cu comuna vecină Sînmartin.
Întâlnirea a avut loc joi la prânz, în Aula Magna a Universităţii, şi a fost condusă de rectorul Constantin Bungău şi de preşedintele Senatului universitar Sorin Curilă. Numărul studenţilor abia a trecut însă de 50 de persoane, plus o mână de profesori universitari. Din capul locului, rectorul Constantin Bungău a precizat că întâlnirea nu este una electorală, ci civică, iar în faţa audienţei nu se află un politician, ci primarul Oradiei, care promovează un proiect al administraţiei locale.
Bolojan le-a povestit celor prezenţi despre motivele care l-au determinat să propună unificarea oraşului cu comuna vecină. În primul rând, edilul a vorbit despre necesitatea creşterii densităţii economice, adică a numărului de companii din urbe şi a numărului salariaţilor, arătând că singura formă prin care o primărie poate să determine creşterea salariilor locuitorilor săi este asigurarea cadrului necesar pentru investitori.
Apoi, Bolojan a prezentat unirea ca singura formă prin care Oradea poate interveni în Băile Felix şi Băile 1 Mai, pentru a îmbunătăţi starea celor două staţiuni balneoclimaterice, dar şi cum divizarea întârzie dezvoltarea oricărei zone. Drept urmare, a spus Bolojan, Oradea trebuie să aibă o infrastructură conectivă cu localităţile vecine.
„Indiferent cine va fi primarul Oradiei în următorii 10, 15 ani, dacă Oradea Mare nu va fi un oraş cu 250.000 de locuitori, cu o Universitate puternică, cu un aeroport internaţional, va rămâne un oraş de mâna a treia, în care nu se vine, ci din care se pleacă”, le-a spus Ilie Bolojan universitarilor orădeni, profesori şi studenţi deopotrivă, rugându-i ca în zilele rămase să se documenteze, iar duminică să participe la referendum. „E pentru prima dată când orădenii sunt chemaţi să se pronunţe pentru ei, pentru familiile lor”, a mai spus primarul Oradiei.
Edilul le-a dat ocazia tinerilor şi să-i pună întrebări, iar aceştia au vrut să ştie ce are de câştigat SC Turism Felix din această unire, Bolojan arătând că societatea va fi principalul beneficiar al investiţiilor publice din Felix, sau de ce Sînmartinul şi nu, spre exemplu, Borşul, este comuna vizată de unire, edilul explicând că aceasta este comuna unde a găsit acceptul primarului şi al Consiliului Local.
În final, studenţii şi-au arătat şi temerea că, dacă unirea se va face, pădurea din Felix va fi defrişată, Bolojan asigurându-i că de fapt pădurea va deveni cel mai mare parc natural al oraşului.
După întâlnire, majoritatea tinerilor au ieşit din Aula Magna dezbătând cele auzite din gura primarului, semn că vorbele nu le-au trecut chiar pe lângă urechi. Mai rămâne de văzut dacă sunt şi de acord cu ce au auzit...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.