URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2021, 20:26

Bolojan, după ce UDMR i-a reproșat insensibilitatea la cultură: Nu sunt de acord ca risipa să fie asimilată culturii!

Bolojan, după ce UDMR i-a reproșat insensibilitatea la cultură: Nu sunt de acord ca risipa să fie asimilată culturii! sursa foto: www.travel.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul grupului de consilieri județeni ai UDMR Bihor, Borsi Lorand, i-a imputat președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, că „sărăcește” cultura după ce a propus revocarea dreptului teatrelor Regina Maria și Szigligeti de a administra o parte dintr-o clădire situată în centrul Oradiei. Politicianul UDMR-ist a fost pus la punct, însă, de o replică pe care șeful CJ a dat-o în stilul propriu: cultura nu înseamnă risipă.

Mai mult, Bolojan a dezvăluit și degradarea spațiilor administrate de cele două teatre, și felul în care musafiri găzduiți în ele au agresat „fete care veneau la balet”.

„Cultura a devenit mai săracă”

Două proiecte propuse de Bolojan spre dezbatere în ședința de marți a Consiliului Județean nu au fost pe placul consilierilor UDMR Bihor: unul prevedea revocarea dreptului de administrare al teatrelor Regina Maria și Szigligeti asupra unor spații deținute într-un imobil generos (de aproape 800 metri pătrați) din strada Patrioților nr. 2 (unde funcționează și Centrul Național pentru Informarea și Promovarea Turismului Bihor) și trecerea acestuia, „în scopul gestionării eficiente”, în patrimoniul Județului, în subordinea căruia sunt și cele două instituții de cultură.

După cum era de așteptat, propunerile nu au fost agreate de cei șase consilieri județeni UDMR, ai căror lider, Borsi Lorand, a luat cuvântul pentru a critica presupusă insensibilitate a lui Bolojan la cultură, spunând că de când acesta a preluat conducerea județului „cultura din Bihor a devenit mai săracă și în ce privește resursa umană (n.r. – aluzie la reduceri de personal operate la finele anului trecut, deși acestea nu au vizat corpul artistic, ci personal TESA), și în ce privește spațiile pe care le au instituțiile de cultură”.

Nu este „interdicționat”

UDMR-istul a încercat să prezinte în favoarea sa și argumente juridice, susținând că legislația interzice revocarea dreptului de administrare al celor două teatre asupra spațiilor pe care CJ (care le-a și transferat în trecut acest drept) vrea să le preia acum.

În acest sens, Borsi a invocat o HG conform căreia este „interdicționat” ca administrațiile locale să preia spații deținute de instituțiile de cultură și folosite ca atare, unele excepții fiind posibile doar cu acordul Direcției județene pentru Cultură și cu acordarea, în compensare, a altor spații, ceea ce în cazul de față nu se întâmplă.

Secretarul județului, Carmen Soltănel, l-a contrazis însă pe consilierul UDMR, explicând că spațiile pentru care CJ Bihor vrea să revoce administrarea celor două teatre nu sunt destinate exercitării actului cultural, fiind vorba despre câteva garsoniere și spații comerciale la parter, deci revocarea „nu impietează asupra actului de cultură, iar HG nu acționează în acest caz”.

De asemenea, Soltănel a spus că în continuare actorii care vor veni la Oradea vor fi cazați, dar la hotel, și a insistat că garsonierele „nu sunt pentru repetiții sau pentru reprezentanții”.

Oaspeții Filarmonicii „agresau fetele”

Deranjat de felul în care liderul grupului UDMR a pus problema, dar calm în ton, Bolojan i-a dat o replică acidă, fără a se sfii să dezvăluie câteva mostre de „bună” gospodărire a resurselor județului pe vremea fostei conduceri, dar și de „calitate” umană a celor care erau cazați în spațiile de „protocol” ale teatrelor și Filarmonicii.

„Nu sunt de acord ca risipa să fie asimilată culturii și dacă elimini risipa lovești cultura!”, a spus Bolojan, amintind că și la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor au fost amenajate garsoniere, fiind transformate acum, însă, în sediu pentru Instituția Arhitectului Șef al Județului, pentru care pe vremea lui Pasztor se plătea o chirie de 4.000 euro pe lună pe strada Gheorghe Dima.

De asemenea, Bolojan a dat în vileag că și la Filarmonică există câteva apartamente destinate cazării oaspeților, iar reprezentanții Școlii de Arte Francisc Hubic, cu care această instituție împarte un imobil pe strada Moscovei, i-au spus că „atât de talentați erau cei cazați acolo încât agresau fetele care veneau la balet”.

Economiile și încasările, pentru cultură

Pe de altă parte, președintele CJ Bihor a explicat că garsonierele date în trecut în administrarea celor două teatre nu numai că sunt nefolosite, ci sunt și degradate, urmând să fie folosite pentru mutarea Agenției pentru Managementul Destinației Bihor, pentru care județul plătea o chirie consistentă unei persoane private, într-un imobil pe strada Primăriei.

„Nu se pune problema să fie dați afară actori, în stradă”, a spus Bolojan, care a afirmat, de asemenea, că spațiile comerciale de la parterul clădirii din strada Patrioților vor fi date în chirie, pentru ca județul să încaseze bani.

Președintele CJ Bihor a spus, pe de o parte, că în continuare oaspeții teatrelor vor fi cazați, dar la hotel, iar banii economisiți prin neplata unor chirii pentru propriile instituții și încasați prin darea în chirie a unor spații vor fi alocați tot pentru instituții de cultură.

În final, proiectul a fost votat de cei 29 consilieri județeni ai PNL și ai PSD, în timp ce cei 6 reprezentanți ai UDMR au votat împotrivă, fără să conteze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minciuni sprancenate !!!!!
Este o mare minciuna ca nu au fost concediati artisti de la Teatru, Filarmonica, Muzee si Biblioteca !!!! Bah calcaie negre / spini in talpa, chiar nu iti este rusine sa minti in halul asta ?????
Postat 28 Aprilie 2021, 01:43 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON