URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2017, 18:59

Bolile mintale sunt mult mai răspândite decât se credea inţial

Bolile mintale sunt mult mai răspândite decât se credea inţial foto generic, unica.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu cât avansează mai mult cercetarea în psihologie şi psihiatrie cu atât mai multe aflăm despre bolile mintale şi impactul acestora asupra populaţiei. Dacă studiile cad de acord că actualmente prevalenţa bolilor mintale pe glob se situează undeva între 20% şi 25%, noi cercetări se concentrează pe impactul bolilor mintale de-a lungul întregii vieţi. Cu alte cuvinte, deşi în prezent prevalenţa bolilor mintale este de 20-25% la nivel global, studiile longitudinale care urmăresc viaţa unor persoane de la naştere şi până dincolo de viaţa de adult afirmă că incidenţa bolilor şi a tulburărilor mintale este cu mult mai mare.

În vreme ce în România - din păcate - nu au fost făcute publice rezultatele unor asemenea studii, statistici din SUA efectuate pe la mijlocul anilor '90 şi extinse până în anii 2000 au arătat că aproape jumătate din populaţia Statelor Unite a dezvoltat o boală mintală cândva pe parcursul vieţii. Un nou studiu a urmărit o generaţie de neo-zeelandezi născută în acelaşi oraş, de la naştere şi până pe la mijlocul vieţii. Concluzia studiului este şocantă: din eşantionul de studiu doar un procent de 17% nu a prezentat un istoric de boli mintale.

83% dintre subiecţi au avut de-a face cu boli mintale cândva pe parcursul vieţii lor.

Implicaţiile rezultatelor sunt diverse. Ca să realizaţi impactul lor, aflaţi că e mai probabil să dezvoltaţi o tulburare sau boală mintală în viaţă decât să faceţi diabet, să suferiţi de boli de inimă sau să faceţi cancer.

Studii similare s-au realizat în Elveţia şi SUA, iar rezultatele lor se mulează pe cele ale studiului din Noua Zeelandă.

Incidenţa bolilor mintale a fost mult subestimată, iar tulburările mintale nu sunt acoperite de serviciile de asigurări medicale ale multor ţări, chit că bolile cu efect asupra fizicului precum cancerul sau leucemia intră sub incidenţa aceloraşi asigurări.

Societatea trebuie să înceapă să privească bolile şi tulburările mintale ca pe orice altă afecţiune. Dacă pietrele la rinichi sunt luate în serios, schizofrenia sau tulburarea de personalitate borderline ar trebui şi ele luate în considerare, cu acelaşi grad de seriozitate, iar spitalele, serviciile de asigurări medicale şi Statul ar trebui să ia măsuri în evaluarea şi tratarea corespunzătoare a acestora.

Suferinţa provocată de o boală mintală este de multe ori mai gravă decât cea indusă de o boală fizică. Un apendice poate fi înlăturat prin chirurgie în decurs de jumătate de oră, iar perioada de recuperare post-operatorie este de vreo 4 zile, dar un suferind de tulburare bipolară nu are luxul de a scăpa de suferinţa psihică în decurs de o săptămână.

Conform studiului din Noua Zeelandă, acel procent de 17% care nu a dezvoltat boli sau tulburări psihice de la naştere şi până în viaţa de adult era alcătuit din indivizi care aveau două lucruri în comun: lipsa unui istoric de boli mintale în familie (deci o şansă mai mică de a le moşteni pe cale genetică) şi un calup mai redus de emoţii negative (ceea ce implică un mai bun auto-control şi un grad de socializare mai ridicat).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@parker
Iti "racesti" tastatura de pomana! Am vrut eu sa-i raspund in aceeasi gama dar am decis ca nu are sens sa ma obosesc. Oricum nu poti sa schimbi nimic. Suntem o tara de pupatori de moaste.
Postat 01 August 2017, 14:51 de Kid
Moderare pentru prostie
pentru a nu stirbi ideea de "libera exprimare", rugam editorii sa stearga mesajul individului "oarecine". libera exprimare nu ar trebui sa insemne ca toti prostii sa opineze in piata publica. probabil i se trage de la mamaliga vartoasa cu care s-a tratat in tunelurile dacice de sub Muntii Carpati, care-l adapostesc pe arsenie boca si pe fiul sau, parintele preaiubitor de copii / pedofil pomohaci.
Postat 01 August 2017, 14:24 de parker
Începe și la noi asaltul
În SUA apa de la robinet conține de pilule psihotrope: Prozac, Zoloft, Zyprexa etc. Cauza? Oamenii sunt efectiv drogați de către Big-pharma, prin intermediul unor șarlatani care acum 70 de ani nici nu aveau voie să fie numiți medici - astăzi li se spune pshihiatri, sau psihologi, în funcție de privilegiul de a prescrie, sau nu, "medicamente" (droguri psihotrope). Așa zisele boli mintale, sunt pretexte pentru a droga populația cu echivalentul unei bombe chimice asupra creierului. Cu mult mai simplu și 100% mai eficient, ar fi să aibă omul un duhovnic, care nu doar îl ascultă, ci are puterea de a-i ierta păcatele. Vai de cei care pică în plasa psihopupu și își ratează viața! Nu am văzut vre-un pacient cu adevărat vindecat ci doar cu simptomele aflate sub control chimic, pe când de la Sfânta Spovedanie, iasă omul cu inima ușoară, fericit și iertat de păcate.
Postat 31 Iulie 2017, 20:50 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON