După o perioadă lungă în care n-a comentat probleme locale, ex-ministrul Sănătăţii şi, totodată, şef al PSD Oradea, Florian Bodog, critică decizia Consiliului Local de a reduce sporurile medicilor şi asistenţilor medicali.
Aşa cum se ştie, această hotărâre a declanşat vineri o situaţie fără precedent la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea: în frunte cu şeful structurii, dr. Hadrian Borcea, medicii şi aistentele şi-au scris demisiile, arătând că nu vor să mai lucreze, după ce sporurile le-au fost reduse cu 25-60%.
Într-o postare publicată vineri pe contul său de Facebook, Bodog se arată "profund dezamăgit de soluţia găsită de administraţia PNL din Oradea", subliniind că niciun consilier PSD n-a votat pentru acest proiect, în şedinţa de joi.
"A da vina pe Guvernul PSD pentru propria incapacitate de a rezolva problema, mi se pare o atitudine jalnică din partea PNL. Vreau să fiu cât se poate de explicit: problema este la Primăria Oradea. Concret, având în vedere că are în subordine două unităţi spitaliceşti mari, cu foarte mulţi angajaţi (Spitalul Municipal şi cel Judeţean), Primăria nu s-a încadrat în plafonul legal de sporuri. Toate măririle salariale şi de sporuri sunt suportate de către Guvernul României prin Casa de Asigurări de Sănătate, problema la Oradea este însă că Primăria nu a reuşit să se încadreze în limita legală de 30%, calculat pe ordonatorul de credite (adică Primăria şi nu spitalul). Aici este sursa problemei de la Oradea şi aici trebuie găsită rezolvarea", a scris Bodog.
Fostul ministru a arătat că în alte părţi nu se întâlnesc probleme similare, pentru că administrarea spitalelor a fost împărţită între autorităţile locale. Bodog a oferit exemplul Braşovului, unde spitalul judeţean este administrat de Consiliul Judeţean, iar cel municipal de Primărie.
"Din păcate, la Oradea, din dorinţa de a centraliza şi controla întreg sistemul local de spitale, Primăria creează acum inechitate între angajaţi şi stârneşte nemulţumirea acestora. Mă tem că în urma acestei decizii proaste, cei care vor avea de suferit vor fi pacienţii orădeni şi bihoreni", a mai scris Florian Bodog.
Şeful PSD Oradea oferă şi "soluţia reală": administrarea distinctă a spitalelor. "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea trebuie să revină acolo unde îi este locul, în administrarea Consiliului Judeţean Bihor", îşi încheie Bodog postarea.
Citeşte pe această temă şi articolul Demisii în bloc la UPU! Angajații UPU SMURD Bihor se solidarizează cu doctorul Borcea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.