URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iunie 2018, 14:19

Boala diareică acută estivală

Boala diareică acută estivală sursa foto: www.findatopdoc.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afecţiunile gastrointestinale acute sunt pe locul secund în rândul celor mai răspândite boli din lume, după bolile acute respiratorii, manifestându-se diferit, de la deranjamentele uşoare din timpul vacanţelor, până la forme acute deshidratante care pot ucide în câteva ore.

La copiii sub 5 ani frecvenţa episoadelor diareice acute este de 2-3 îmbolnăviri pe an în ţările dezvoltate şi de 10-18 îmbolnăviri anuale în ţările în curs de dezvoltare. În Asia, Africa şi America Latină bolile diareice acute sunt nu numai principala cauză de îmbolnăvire a copiilor (1 miliard de cazuri anual), ci principala cauză de deces (4-6 milioane de decese anual). Se apreciază că din cei 12-20 de milioane de oameni care călătoresc anual dinspre zonele temperate spre regiunile tropicale, 20-50% prezintă cel puţin un episod diareic acut, fenomen denumit ”diareea turiştilor” şi care este cea mai frecventă boală asociată călătoriilor.

Clinic se caracterizează prin crampe abdominale, lipsa poftei de mâncare şi diaree apoasă, simptome ce apar de obicei din a 3-a zi de la sosire, până la 2 săptămâni, cu un maximum în primele 3-5 zile. Boala este în general autolimitantă, durând de la 1 până la 5 zile şi aparte ca o consecinţă a consumului de alimente sau apă contaminate cu microorganisme responsabile (cel mai frecvent Escherichia Coli, Shigella, Salmonella, Campylobacter, Vibrio cholerae etc.).

ATENŢIE! Tratamentul formelor uşoare se face prin rehidratare adecvată, de obicei cu apă minerală sau cu săruri de rehidratare orală disponibile în orice farmacie şi prin administrarea unor medicamente care scad motilitatea gastrointestinală (cum este loperamida în doze de 4 până la 8 tablete pe zi). Cazurile mai grave, cu diaree continuă, febră şi deshidratare mare, cazurile de îmbolnăvire colectivă vor fi obligatoriu internate şi investigate în spital, reprezentând urgenţe epidemiologice majore.

REŢINEŢI! Profilaxia bolii se face prin măsuri specifice care ţin de politica sanitară a fiecărei ţări, dar turiştii trebuie să evite consumul de legume proaspete, salate, fructe fără coajă şi gheaţă, fiind permise doar alimente fierbinţi, proaspăt gătite şi apa fiartă şi răcită, sau apa minerală îmbuteliată de firme cunoscute. Atenţie şi la tacâmuri, pahare şi veselă. Este bine ca fiecare turist să posede în trusa de medicamente loperamida şi săruri pentru rehidratare orală. Şi încă un lucru foarte important: spălatul pe mâini cât mai des!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON