URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2022, 19:14

Bișnițar de ţigări de contrabandă din Oradea, condamnat la 4 ani de închisoare. Avea la activ 110 amenzi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai vechi bişniţari de ţigări din Piaţa Rogerius din Oradea a ajuns, joi, după gratii. Aurel Lungu, 36 ani, din comuna Paleu, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în regim de detenţie pentru contrabandă.

Dosarul vizează o captură măruntă, din iarna lui 2019, când bărbatul a fost prins de jandarmi vânzând ţigări de contrabandă pe care le scotea dintr-o plasă ascunsă sub o maşină. La apariţia jandarmilor, Lungu a luat plasa şi ar fi vrut să plece. A fost oprit, însă, şi pus să scoată toată marfa din plasă. Avea 60 de pachete de ţigări la el, de diferite mărci - Lucky Strike, Winston Blue, Kult Slims, Golden Bird, Marlboro şi Jin Ling - toate purtând timbre ucrainiene.

Paguba statului se ridica la 964 lei, constând în taxe vamale şi accize neplătite, după cum au calculat ulterior poliţiştii, care i-au deschis dosar penal pentru contrabandă sub formă asimilată. Omul a şi plătit întregul prejudiciu, în timpul cercetărilor, însă problema era că Lungu nu era la prima ispravă...

Client al DIICOT

Aurel Lungu avea deja un acord de înţelegere încheiat în 2019 cu procurorii DIICOT Oradea, prin care a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare tot pentru bişniţă cu ţigări de contrabandă, într-un dosar celebru, în care au fost inculpate în total 24 de persoane, acuzate că aprovizionau cu ţigări de contrabandă cele mai mari pieţe agroalimentare din judeţ - Piaţa Rogerius din Oradea şi Piaţa Agroalimentară din Beiuş.

Dosarul, trimis în judecată în 2017, a fost respins de judecătorul de Cameră preliminară de la Tribunalul Bihor, pentru lipsa probelor care să susţină acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat. Ca atare, anchetatorii au reluat ancheta, iar în final au decis să renunţe la această acuză, încheind cu majoritatea inculpaţilor acorduri prin care aceştia şi-au recunoscut faptele, au plătit paguba şi au scăpat cu pedepse cu suspendare.

Oricum, descinderile făcute de anchetatori le provocaseră o gaură dureroasă, fiind uşuraţi de marfă în valoare de peste 150.000 lei: 22.661 pachete de ţigări de diferite mărci, 200 litri de băuturi alcoolice contrafăcute, 70.000 de petarde şi vreo 4 kilograme de tutun.

Luna şi amenzile...

Printre cei care şi-au recunoscut faptele s-a numărat şi Aurel Lungu, pe atunci Filip. Ar fi fost și greu să nege, din moment ce anchetatorii i-au găsit acasă, în timpul percheziţiilor, 1.479 pachete de țigări de contrabandă și 4,10 kilograme de tutun vrac.  În plus, primiseră la dosar toate amenzile pe care acesta le încasase în perioada 2010 – 2015 de la poliţiştii ori jandarmii ce patrulau prin zona Pieţei Rogerius şi care l-au găsit etalându-şi marfa: 10 amenzi în 2010, 16 în 2011, 44 în 2012, 48 în 2013, 31 în 2014 şi 7 în perioada ianuarie-februarie 2015.

„La individualizarea pedepsei s-a avut în vedere persoana inculpatului, respectiv conduita anterioară, posibilitățile de îndreptare, faptul că are în întreținere un copil minor, împrejurarea că urmează să fie angajat în muncă, atitudinea de recunoaștere și regret manifestată. S-a apreciat că aplicarea pedepsei chiar fără executarea acesteia este suficientă, căci inculpatul nu va mai comite alte infracțiuni”, au notat anchetatorii în acordul avizat şi de Tribunalul Bihor pe 29 mai 2019.

Back in... bişniţă

Regretele au fost însă doar în faţa anchetatorilor, căci Lungu şi-a continuat afacerile cu ţigări. În perioada 2017 - 6 august 2020, i-au fost aplicate 110 sancțiuni contravenționale pentru activități ilicite de deținere și comercializare de țigarete nemarcate legal, confiscându-i-se de-a lungul celor 4 ani în total 2.067 pachete de ţigări, toate marcate necorespunzător și care trebuiau plasate sub un regim vamal.

60 de pachete i-au fost găsite în noiembrie 2019, când a fost prins cu plasa ascunsă sub maşină, şi când jandarmii au decis să-l dea din nou pe mâna procurorilor, de astă dată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

În timpul cercetărilor şi a procesului pornit din nou pe numele lui, omul a făcut spectacol, după cum reiese din sentinţa pronunţată pe numele lui de Judecătoria Oradea. A plătit taxele vamale şi accizele datorate pentru cele 60 de pachete de ţigări de contrabandă, apoi în faţa procurorilor a pretins că a fost îndemnat să facă acest lucru de un poliţist, care l-a pus să semneze pe acte, în condiţiile în care el nu ştie nici scrie, nici citi şi nici nu înţelege ce înseamnă contrabanda.

Cum au ajuns ţigările la el? Le-a plasat altcineva sub o maşină, iar el le-a luat ca să le vândă pentru că e şomer, le-a spus Lungu anchetatorilor, pentru ca apoi în faţa judecătorului să pretindă că le-a cumpărat de la un anume Robi, pentru uz personal, iar jandarmii nu l-au crezut, motiv pentru care l-au dus forţat la sediul şi le-au confiscat.

La pușcărie

Cert e că procesul s-a terminat prost pentru Aurel Lungu, care a încasat 4 ani de închisoare în regim de detenţie, pedeapsă care înglobează şi cei 2 ani şi 6 luni, pedeapsă a cărei aplicare fusese iniţial suspendată.

“Din înscrisurile atașate la dosarul cauzei rezultă că inculpatul a fost sancționat contravențional de nenumărate ori pentru deținerea sau vânzarea de țigări nemarcate legal”, se explică în sentinţa judecătorească, iar la procesele-verbale au fost atașate anexe prin care „inculpatului i s-a adus la cunoștință că țigaretele care au aplicate marcaje ale unor țări non UE nu pot fi comercializate legal pe teritoriul României, fiind mărfuri provenite din contrabandă”.

În plus, Lungu a mai fost condamnat, tot pentru contrabandă, ca atare, „apărarea inculpatului în sensul că nu cunoaște sensul noțiunii de contrabandă este lipsită de orice suport probator și total nesinceră”, se arată în sentinţa prin care, miercuri, bişniţarul a fost trimis după gratii pentru o perioadă de 4 ani.

O zi mai târziu, bărbatul a şi fost ridicat de poliţiştii Compartimentului Urmăriri și depus în Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa. O vreme, clienţii lui Aurel Lungu vor trebui să-şi caute o altă sursă de ţigări...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON