URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2021, 13:56

Bio până la capăt! Colectate separat de orădeni, biodeşeurile se transformă în îngrăşământ pentru flori (FOTO)

Bio până la capăt! Colectate separat de orădeni, biodeşeurile se transformă în îngrăşământ pentru flori (FOTO) PE TERMEN LUNG. După ce sunt cernute şi tocate, biodeşeurile sunt aşezate în straturi pe platforma Eco Bihor, unde se vor descompune într-o perioadă de 3-5 luni, în funcţie de temperaturile de afară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Data viitoare când plantaţi flori în ghivece sau în grădină, aţi putea să o faceţi folosind pământ fertil produs în Oradea. La staţia de compostare de la marginea oraşului, biodeşeurile aruncate separat trec printr-un procedeu specific, în urma căruia se transformă într-un nou produs, bun pentru creşterea viguroasă a plantelor.

Gunoaie "decontaminate"

Biodeşeurile sunt toate acele resturi care, prin natura lor, se descompun: resturi alimentare, fructe, legume, pâine, coji de ouă, frunze, resturi de iarbă, crengi, etc. Dacă orădenii le vor arunca separat, în pubelele de culoare maro, se vor transforma în compost - un îngrăşământ eco.

"Compostarea este descompunerea masei organice, în prezenţa oxigenului. Trebuie găsit un echilibru între cantitatea de umiditate şi oxigenul introdus în procesul de descompunere", explică Pasztai Zoltán, directorul Eco Bihor, firmă care administrează staţia de sortare.

Concret, după ce ajung aici, biodeşeurile sunt tocate, după ce în prealabil au fost cernute, ca să poată fi îndepărtate toate corpurile străine. Cel mai adesea, printre biodeşeuri ajung pungi de plastic, pe care cetăţenii le-au folosit pentru a arunca gunoaiele, dar se întâmplă şi să fie amestecate cu flacoane, doze de metal ori alte resturi. "Poate fi chiar o contaminare chimică dacă, de pildă, s-a aruncat un flacon de Domestos, din care a curs conţinut", zice directorul.

Mai bine în hârtie

Pentru a putea folosi biodeşeurile aruncate de orădeni, Eco Bihor a cumpărat un utilaj anume pentru a "culege" pungile de plastic dintre gunoaie. "Nici acest utilaj nu va putea face minuni. În momentul în care impuritatea depăşeşte 10%, este foarte greu să extragem părţile neconforme. Soluţia ideală este colectarea separată la sursă", spune Pasztai, recomandându-le orădenilor să folosească, pe cât posibil, sacoşe de hârtie pentru colectarea biodeşeurilor, care la rândul lor se descompun.

După ce descompunerea s-a încheiat, biodeşeurile au devenit compost, comercializat de Eco Bihor vrac sau la saci ambalaţi tot la staţia din Episcopia. "Produsul nostru este potrivit şi a fost folosit deja şi pentru acoperişurile verzi", mai zice Pasztai. Dovadă clară că separarea deşeurilor chiar are un rost...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bine, si si mai bine
Descompunerea vine cu productie de gaz? Daca da, nu poate fi si acesta captat, in loc sa se elimine in atmosfera? Punga din poza e de tipul verde-albastru pe care scrie ca e biodegradabila. Acuma e biodegradabila sau nu, si in ce conditii? Daca trimiti gunoaie acolo cu mai putin de 10% contaminare, cum specifica aparatul, care e sansa ca impuritati sa scape in produsul final, si sa plantezi rosii in sol contaminat cu metale sau plastic? Nu ca n-ar mai fi bun solul de nimic, ci doar ca ar fi de folosit doar pentru flori, nu si pentru legume.
Postat 29 Martie 2021, 18:05 de unu
Pământ foarte bun
E calitativ într-adevăr. Două fire de par.,.. Nu mănânc pământul.
Postat 28 Martie 2021, 20:34 de Valcov
Mai bine nu.
Pentru flori, in ghivece, nu o sa mai folosesc pamant de la ei. Se gaseste la Remarkt, pentru curiosi, la sac galben, 40 l. De fiecare data cand am luat, in fiecare sac am gasit par uman amestecat cu compostul. Poate ca cei de la Eco preiau de la statia de epurare a apelor uzate reziduurile obtinute. Nu am gasit pe net ce se intampla cu reziduurile de la cei cu apele uzate. In fine, in pamantul de la Lidl niciodata nu am găsit asa ceva.
Postat 28 Martie 2021, 14:30 de Doru2019
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON