URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Martie 2021, 13:56

Bio până la capăt! Colectate separat de orădeni, biodeşeurile se transformă în îngrăşământ pentru flori (FOTO)

Bio până la capăt! Colectate separat de orădeni, biodeşeurile se transformă în îngrăşământ pentru flori (FOTO) PE TERMEN LUNG. După ce sunt cernute şi tocate, biodeşeurile sunt aşezate în straturi pe platforma Eco Bihor, unde se vor descompune într-o perioadă de 3-5 luni, în funcţie de temperaturile de afară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Data viitoare când plantaţi flori în ghivece sau în grădină, aţi putea să o faceţi folosind pământ fertil produs în Oradea. La staţia de compostare de la marginea oraşului, biodeşeurile aruncate separat trec printr-un procedeu specific, în urma căruia se transformă într-un nou produs, bun pentru creşterea viguroasă a plantelor.

Gunoaie "decontaminate"

Biodeşeurile sunt toate acele resturi care, prin natura lor, se descompun: resturi alimentare, fructe, legume, pâine, coji de ouă, frunze, resturi de iarbă, crengi, etc. Dacă orădenii le vor arunca separat, în pubelele de culoare maro, se vor transforma în compost - un îngrăşământ eco.

"Compostarea este descompunerea masei organice, în prezenţa oxigenului. Trebuie găsit un echilibru între cantitatea de umiditate şi oxigenul introdus în procesul de descompunere", explică Pasztai Zoltán, directorul Eco Bihor, firmă care administrează staţia de sortare.

Concret, după ce ajung aici, biodeşeurile sunt tocate, după ce în prealabil au fost cernute, ca să poată fi îndepărtate toate corpurile străine. Cel mai adesea, printre biodeşeuri ajung pungi de plastic, pe care cetăţenii le-au folosit pentru a arunca gunoaiele, dar se întâmplă şi să fie amestecate cu flacoane, doze de metal ori alte resturi. "Poate fi chiar o contaminare chimică dacă, de pildă, s-a aruncat un flacon de Domestos, din care a curs conţinut", zice directorul.

Mai bine în hârtie

Pentru a putea folosi biodeşeurile aruncate de orădeni, Eco Bihor a cumpărat un utilaj anume pentru a "culege" pungile de plastic dintre gunoaie. "Nici acest utilaj nu va putea face minuni. În momentul în care impuritatea depăşeşte 10%, este foarte greu să extragem părţile neconforme. Soluţia ideală este colectarea separată la sursă", spune Pasztai, recomandându-le orădenilor să folosească, pe cât posibil, sacoşe de hârtie pentru colectarea biodeşeurilor, care la rândul lor se descompun.

După ce descompunerea s-a încheiat, biodeşeurile au devenit compost, comercializat de Eco Bihor vrac sau la saci ambalaţi tot la staţia din Episcopia. "Produsul nostru este potrivit şi a fost folosit deja şi pentru acoperişurile verzi", mai zice Pasztai. Dovadă clară că separarea deşeurilor chiar are un rost...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bine, si si mai bine
Descompunerea vine cu productie de gaz? Daca da, nu poate fi si acesta captat, in loc sa se elimine in atmosfera? Punga din poza e de tipul verde-albastru pe care scrie ca e biodegradabila. Acuma e biodegradabila sau nu, si in ce conditii? Daca trimiti gunoaie acolo cu mai putin de 10% contaminare, cum specifica aparatul, care e sansa ca impuritati sa scape in produsul final, si sa plantezi rosii in sol contaminat cu metale sau plastic? Nu ca n-ar mai fi bun solul de nimic, ci doar ca ar fi de folosit doar pentru flori, nu si pentru legume.
Postat 29 Martie 2021, 18:05 de unu
Pământ foarte bun
E calitativ într-adevăr. Două fire de par.,.. Nu mănânc pământul.
Postat 28 Martie 2021, 20:34 de Valcov
Mai bine nu.
Pentru flori, in ghivece, nu o sa mai folosesc pamant de la ei. Se gaseste la Remarkt, pentru curiosi, la sac galben, 40 l. De fiecare data cand am luat, in fiecare sac am gasit par uman amestecat cu compostul. Poate ca cei de la Eco preiau de la statia de epurare a apelor uzate reziduurile obtinute. Nu am gasit pe net ce se intampla cu reziduurile de la cei cu apele uzate. In fine, in pamantul de la Lidl niciodata nu am găsit asa ceva.
Postat 28 Martie 2021, 14:30 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON