URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2021, 14:19

Bilanţ la parchetele din Bihor: Procurorii din judeţ au lucrat mai puţin, pe fondul pandemiei

Bilanţ la parchetele din Bihor: Procurorii din judeţ au lucrat mai puţin, pe fondul pandemiei foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul dosarelor penale soluţionate anul trecut de procurorii din Bihor a scăzut cu 26% faţă de 2019, însumând peste 14.000 de cazuri, dintre care 5700 cu autori necunoscuţi rămânând nesoluţionate la finele anului 2020.

Cifrele provin din raportul de activitate pe anul trecut al unităţilor de parchet din Bihor - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi Parchetele Oradea, Beiuş, Salonta, Marghita respectiv Aleşd - transmise sub forma unui extras de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul adjunct Gligor Sabău, care pune scăderea indicatorilor de calitate a activităţii pe seama pandemiei. 

"Un specific aparte în activitatea procurorilor în cursul anului 2020 l-a constituit desfăşurarea activităţii ţinând seama de condiţiile stabilite pentru prevenirea şi combaterea răspândirii Covid-19 şi instituirea stării de urgenţă, prin decretul nr.195/2020 din 16 martie 2020, prelungit ulterior până în cursul lunii mai. Acestea au avut un impact negativ asupra activităţii procurorilor în cursul anului 2020, contribuind la scăderea principalilor indicatori de activitate", se arată în informare. 

Mai multe dosare rămase

Concret, anul trecut, procurorii din Bihor au soluţionat în total 9.330 de cauze penale, cu 26% mai puţine decât în 2019, când au fost soluţionate 12.561 de cauze penale, iar stocul de dosare rămase în lucru la finele lui 2020 a fost de 14.221 cauze, dintre care 5.700 de cauze cu autori necunoscuţi. "S-a înregistrat o creştere a stocului de dosare rămas nesoluţionat cu circa 3,87% faţă de finele anului 2019, când au rămas în stoc un număr de 13.690 cauze", a transmis Sabău.

Din totalul cauzelor rezolvate, doar 382 cauze au fost în urmărirea proprie a procurorilor, cu 27,38% mai puţin decât în anul 2019, când au fost soluţionate 526 de cauze. Alte 8.948 cauze au fost doar în supraveghere, fiind în ancheta efectivă a poliţiştilor. 

Anul trecut au fost soluţionate, de asemenea, 5.078 de memorii, petiţii şi alte lucrări, dintre care 461 plângeri contra soluţiei procurorului, rămânând la finele anului nesoluţionate un număr de 77 astfel de cereri, faţă de anul 2019, când au fost soluţionate un număr de 8.774 de memorii, petiţii şi alte lucrări, rămânând la finele anului nesoluţionate un număr de 102 astfel de cereri.

Mai puţine rechizitorii

Dintre cele peste 9.000 de dosare penale soluţionate, doar 1.138 au ajuns în faţa instanţei. Anchetatorii din judeţ au întocmit 1.115 rechizitorii şi 23 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru 1.379 de persoane fizice şi 20 de inculpaţi persoane juridice. Din totalul inculpaţilor trimişi în judecată, 76 de inculpaţi au fost în stare de arest preventiv, cu 40,15% mai puţini decât în 2019.

Legat de activitatea din instanţele de judecată, în 2020, procurorii au participat la soluţionarea unui număr de 12.735 cauze penale, au verificat, în vederea exercitării căilor de atac, un număr total de 6.174 hotărâri penale şi au declarat 45 de contestaţii şi 130 de apeluri. În cazul proceselor civile, procurorii au fost parte în 1.186 cauze şi au verificat, în vederea exercitării căilor de atac, un număr total de 578 de hotărâri civile şi au declarat 1 apel. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cercetare penala oentru procurori din Alesd si Beius!
Tin sa inteleg ca, in Bihor avem cei mai corupti si incompetenți procurori! La Alesd au cheltuit 134mii euro pentru un furt de o galeata cu pacura, la beius avem pricuroare cercetata penal care activeaza mana in mana cu judecatoarea, care baga oameni nevinovați in pușcărie... cum poate fi indiferent procurorul grneral al româniei?
Postat 29 Ianuarie 2021, 21:14 de Iisustevindeca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON