Datele statistice arată că, anul trecut, au trecut frontierele din aria ITPF Oradea 13.745.000 de cetăţeni, din care doar circa 600.000 din afara Uniunii Europene. Nu toţi au avut, însă, actele în regulă.
Poliţiştii ITPF Oradea au descoperit 806 migranţi ilegali, unii dintre ei fiind descoperiţi la punctele de control, iar alţii în apropierea frontierei cu Ungaria. "Migraţia ilegală se manifestă în principal din partea cetăţenilor din Siria, Pakistan, Afganistan, Georgia, Algeria, Moldova, Iran, Maroc, Palestina, Somalia sau Irak care ajung legal în România", se arată într-un comunicat trimis, luni, de ITPF Oradea. Totodată, poliţiştii de frontieră au descoperit şi 67 de traficanţi de migranţi.
Potrivit aceluiaşi document, în ceea ce priveşte activitatea de combatere a evaziunii fiscale, ITPF Oradea a capturat, pe parcursul anului trecut, 1.171.860 ţigarete şi 10,28 kg de tutun. De asemenea, a fost descoperit un caz de export de bunuri de importanţă ştiinţifică, 444 bucăţi de flori de mină fiind reţinute la nivelul sectoarelor de frontieră din subordinea Inspectoratului.
În 2014, poliţiştii de frontieră au bifat şi o captură de droguri. Este vorba de 56 de kilograme de Ecstasy (203.480 pastile) ascunse în pereţii unui autoturism.
Tot la frontiera de Vest au fost găsite, anul trecut, mai multe autoturisme şi utilaje care fuseseră declarate furate în alte ţări. Mai exact este vorba de 62 de maşini, respectiv 29 utilaje. Potrivit comunicatului ITPF Oradea, maşinile proveneau, în cele mai multe cazuri, din Italia, Spania şi Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Germania, Marea Britanie, Norvegia, România, Bulgaria şi Rusia.
Cele mai multe maşini cu probleme descoperite la frontieră au fost autoturisme de lux, în special de tip SUV, precum şi o gamă largă de utilaje de construcţii. Principalele mărci ale autoturismelor declarate furate sunt BMW (X5, X6, seria M), Audi (Q7, A6), diferite modele de Mercedes Benz şi cazuri singulare de Range Rover Evoque şi Volvo. "Frauda de asigurare predomină, dar se înregistrează şi numeroase cazuri de furt, falsificarea documentelor, plăcuţelor de înmatriculare şi repoansonarea seriilor de şasiu etc", se mai arată în comunicatul trimis de reprezentanţii ITPF Oradea.
Ţările de destinaţie ale maşinilor erau România, Ucraina, Moldova, Belarus şi Rusia, iar transportatorii erau români, italieni, ucrainieni şi maghiari.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.