URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2018, 18:35

Bilanţ la DNA: Iohannis consideră eficientă activitatea procurorilor anticorupţie şi nu ia în calcul revocarea lui Kovesi

Bilanţ la DNA: Iohannis consideră eficientă activitatea procurorilor anticorupţie şi nu ia în calcul revocarea lui Kovesi foto: Agerpres

„Cifrele nu mint, sunt reci și obiective”, a spus președintele, apreciind că DNA „a funcționat eficient, s-a aflat în prima linie a luptei anticorupție, asta contrar evaluării subiective, tendențioase, partizane” făcute săptămâna trecută de „cineva”, cu trimitere la ministrul justiției.

Președintele a reluat ideea atacului asupra justiției cu care se confruntă activitatea DNA în ultima perioadă. „Asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării și la încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil! Nişte inculpaţi şi nişte condamnaţi penali s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat”, a declarat Klaus Iohannis, care a criticat și demersurile din Parlament pentru modificarea legilor justiției.

Președintele a apreciat că „democrația s-a consolidat în România, justiția este acum independentă și eficientă, iar spiritul civic al societății românești se manifestă în ultima vreme cu mult curaj”. „Veți avea în mine un partener și un susținător al aplicării acestor principii”, a concluzionat Iohannis.

În 2017, însuși demersul de a lupta împotriva corupției a fost pus sub semnul întrebării”

2017 a fost un an dificil în lupta împotriva corupției, un an complicat, în care însuși demersul de a lupta împotriva corupției a fost pus sub semnul întrebării, a declarat procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, vorbind despre “încercările de modificare a legislației și atacurile fără precedent la adresa noastră și a activității noastre”.

Ea a arătat de ce lupta anticorupție a fost uneori greu de realizat: „Deși noi descoperim și trimitem în judecată tot mai mulți inculpați pentru fapte de corupție, bugetele publice sunt în continuare prejudiciate prin fraude.  De cele mai multe ori, cei care au comis infracțiunile sunt tocmai cei care aveau ca principală atribuție conducerea în mod corect a instituțiilor sau gestionarea legală a bugetelor. Funcțiile de conducere le-au permis să abuzeze de banul public, să aprobe investiții inutile, să favorizeze firmele agreate. Sunt tipare pe care infractorii le cunosc, le dezvoltă și le transmit mai departe. Sunt „rețete” folosite pentru fraudarea banului public. Sunt deja practici cunoscute de către firmele care vin la achiziții publice”, a arătat Kovesi, oferind „cel mai dramatic exemplu”, cel din domeniul sănătății.

O altă situație gravă a fost semnalată de șefa DNA în ceea ce privește recuperarea banilor publici. „În cauze pe care le investigăm, deși dovedim că sunt fapte penale, există situații în care reprezentanții autorităților publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. Nu vor să recupereze banii, pur și simplu. Un astfel de refuz validează abuzul ca pe un comportament acceptabil”, a punctat șefa DNA.

997 de inculpaţi într-un an

Activitatea DNA pe anul 2017, transpusă în cifre, arată că procurorii au trimis în judecată mai mulţi demnitari, între care trei miniştri, un senator, iar pe baza rechizitoriilor întocmite au fost condamnaţi definitiv trei deputaţi, un senator, un secretar de stat, dar şi magistraţi.

Potrivit datelor de bilanţ, activitatea de urmărire penală a fost desfăşurată, în medie, de 107 procurori care au avut de soluţionat 11.234 cauze. Au fost trimişi în judecată 997 de inculpaţi în 381 de dosare penale, iar în cauzele de corupţie la nivel înalt au fost trimise în judecată 329 de persoane. Instanţele de judecată au condamnat definitiv un număr de 713 inculpaţi, trimişi în judecată prin rechizitoriile emise de procurorii anticorupţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Vax populi
Nimeni nu-i profet, la el acasă!
Postat 02 Martie 2018, 02:19 de User anonimizat
Poiu
Important e să-și facă treaba
Postat 01 Martie 2018, 11:56 de Sandu1201
@sandu
Dna de la DNA, poate asa voiai sa zici :). In rest e singura speranta a taramului celor peste 300 de hoti (si Ali Baba avea mai putini)
Postat 01 Martie 2018, 11:36 de poiu
Iokannis ia notite
Klaus poti sa vezi ce inseamna om de succes,numele ei e Kovesi. Dar poporul roman ,mai exact politicienilor nu le plac oamenii de succes si cei care fac performanta,ne plac lacheii si oamenii fara onoare.Tudorel trebuia deja demis din guvern,dar cum sa fie demis de infractorii care asteapta sa fie scapati,cu cazier albit.Hotii fac legea....
Postat 01 Martie 2018, 09:23 de suporter_oradean
Da
DNA să-și facă treaba
Postat 01 Martie 2018, 08:45 de Sandu1201
Sus PATRIA jos mafia!
Nici unul nu'i fata mare dar comparati cu guvernantii sunt sfinti! SUS PATRIA jos mafia!!! Eu ii sustin!
Postat 28 Februarie 2018, 23:56 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON