La Palatul Baroc se munceşte zi-lumină! Cunoscutul monument istoric din Oradea, ridicat între anii 1762 şi 1776 la iniţiativa episcopului Ádám Patachich, cu ajutorul arhitectului de la curtea imperială a Mariei Tereza, este reabilitat din temelii, investiţia fiind una majoră, în valoare de peste 6 milioane euro.
În mai puţin de trei ani, Palatul Baroc, care a fost timp de mai multe decenii sediul Muzeului Ţării Crişurilor, va fi ca nou. Pe deasupra, acesta nu va rămâne închis, ci va intra în circuitul public ca muzeu al Episcopiei Romano-Catolice, unul care va găzdui şi expoziţii temporare şi alte evenimente culturale.
În plină restaurare
Episcopul romano-catolic al Oradiei, Böcskei László (foto), a invitat, joia trecută, reprezentanţii presei la un tur al lucrărilor care se efectuează, începând din 15 decembrie 2017, la cea mai importantă şi amplă construcţie civilă barocă din România.
După cum se ştie, pentru că nu a reuşit să obţină finanţare europeană, Episcopia Romano-Catolică a primit ajutor din partea Guvernului Ungariei, care, prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a decis să aloce proiectului aproape 2 miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei. De la finalul anului trecut, când firma Abed Nego a început lucrările, au fost curăţate spaţiile de la subsolul clădirii, unde au fost reparate crăpăturile şi înlocuite cărămizile deteriorate.
Tot acolo s-au găsit mai multe butoaie ale firmei Vinalcool, care a folosit subsolul din anii ’70 şi până la jumătatea anilor ’90. Majoritatea acestora au fost dezmembrate, iar lemnul va fi folosit, cel mai probabil, la pardoseli, însă câteva butoaie - inclusiv unul de aproape 20.000 litri - au fost păstrate ca elemente decorative. Deşi iniţial nu era inclus în proiect, subsolul va primi şi el, până la urmă, anumite funcţiuni, încă nestabilite.
"O casă deschisă"…
În această perioadă, se lucrează la reabilitarea şarpantei, înlocuirea ţiglelor de pe acoperiş, respectiv descoperirea şi restaurarea picturilor murale originale din clădire. Pe parcursul celor trei ani cât vor dura lucrările, adică până pe 15 decembrie 2020, vor fi înlocuite toate instalaţiile, vor fi reabilitate faţadele, precum şi încăperile clădirii.
Proiectanţii spun că se va pune accent pe redarea aspectului şi farmecului original al palatului, inaugurat în urmă cu mai bine de 240 de ani, în stilul baroc palatin francez, cunoscut sub denumirea "Cour d’Honneur".
Deşi nu mai găzduieşte Muzeul Ţării Crişurilor, Palatul Baroc nu se va închide publicului. Episcopul Böcskei a declarat că doreşte ca, după reabilitare, edificiul să fie "o casă deschisă", un loc pentru comunitate, păstrând ca sediu episcopal doar o parte din clădire. În cele mai multe spaţii va fi deschis un centru cultural multifuncţional, la care vor avea acces, prin amenajări speciale, şi persoanele cu dizabilităţi.
Muzeul catolicilor
În Palatul Baroc se va deschide un muzeu care să pună în valoare bogatele colecţii ale catolicilor din Oradea, formate în 900 de ani. La parter, în săli cu condiţii speciale de păstrare, vor fi prezentate colecţii de gravură şi grafică, precum şi o bogată colecţie de carte veche ce cuprinde şi incunabule (cărţi publicate imediat după apariţia tiparului). Tot la parter, vizitatorii vor putea descoperi o expoziţie dedicată istoriei muzicale a Episcopiei, care va puncta activitatea orchestrei eparhiale, condusă de personalităţi precum Michael Haydn.
La etajul I, vor fi expuse colecţiile monumentale ale Episcopiei, cu pictură şi sculptură barocă, o galerie de portrete, precum şi obiecte de artă ecleziastică, o parte dintre ele expuse acum în muzeul Bazilicii din curtea palatului. În circuit va fi inclusă şi Sala de Onoare, pe al cărei tavan sunt pictate scene din viaţa Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradiei. La etajul 1, se va putea vizita şi fostul apartament imperial, amenajat în secolul XVIII în eventualitatea unei vizite a capetelor încoronate de la Viena.
După finalizarea lucrărilor, în Palatul Baroc vor fi deschise ateliere de restaurare a obiectelor de artă şi ateliere de pedagogie muzeală. De asemenea, monumentul ar urma să găzduiască şi diverse evenimente, inclusiv concerte cu muzică aleasă. Care vor umple din nou inima bătrânei bijuterii, proaspăt şlefuite...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.