URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2021, 10:30

Bihorul va avea trei noi arii naturale protejate, iar Consiliul Județean va lucra cu ANANP pentru protejarea unui sit Natura 2000  

Bihorul va avea trei noi arii naturale protejate, iar Consiliul Județean va lucra cu ANANP pentru protejarea unui sit Natura 2000   Peștera Tășad (foto: mapio.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La inițiativa Consiliului Județean Bihor, peste 100 de hectare de pe teritoriul comunei Căbești urmează să fie declarate arii naturale protejate de interes județean. Aleșii bihorenilor au aprobat marți, într-o ședință online, un proiect în acest sens inițiat de vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, potrivit căruia vor primi acest statut trei zone din comună, și anume Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii, Râul Pietrificat de pe Sohodolul Căbeștilor și Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii de pe Sohodolul Căbeștilor.

„Propunerea de declarare și instituire a regimului de arie naturală protejată de interes județean pentru cele trei zone este făcută pe considerentul că acestea conțin ecosisteme terestre, de apă dulce, forestiere, iar în cazul Văii Dâlbii și ecosisteme agricole de pășuni, care sunt vulnerabile, rare și remarcabile prin caracteristicile lor specifice”, motivează documentația care a stat la baza hotărârii votate de consilierii județeni.

Pe de altă parte, tot marți, aceștia au aprobat un alt proiect inițiat de vicepreședintele Mircea Mălan, pentru încheierea unui parteneriat între CJ Bihor, serviciul județean al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și Consiliul Local Drăgești, „pentru implementarea unor măsuri active de conservare a sitului Natura 2000 Tășad”, unde există o rezervație de calcare tortoniene și o peșteră.

Conform explicațiilor furnizate de Mălan într-o conferință de presă care a precedat reuniunea CJ Bihor, instituția județeană vrea ca, în colaborare cu celelalte două, să elaboreze măsuri pentru protejarea sitului Natura 2000 în contextul în care în zona respectivă există intenția unor investiții cu caracter turistic, iar acestea trebuie să fie făcute cu respectarea patrimoniului natural.

De altfel, a mai spus Mălan, ANANP și CJ Bihor vor elabora și un proiect în acest scop, care să fie finanțat cu fonduri europene nerambursabile din Programul Operațional Infrastructură Mare, axa destinată protecției mediului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce glumă de prost gust.
CJ Bihor încalcă săptămânal legislația în materie. Iar acum, brusc și dintrodată, vrea să colaboreze cu ea, legea pe care o încalcă constant.
Postat 27 Octombrie 2021, 12:44 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON