Încă din noaptea de miercuri spre joi a început să ningă abundent în mai toate zonele judeţului Bihor, zăpada continuând să cadă şi joi inclusiv în Oradea. Mai mulţi şoferi s-au plâns că în unele zone ale judeţului, şoselele nu sunt deszăpezite. În schimb, niciun drum nu este blocat, potrivit Poliţiei.
"Niciun drum nu este blocat în Bihor. Se circulă în condiţii de iarnă", a declarat, la solicitarea BIHOREANULUI, comisarul-şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Asta nu înseamnă însă că drumurile naţionale, judeţene, locale şi comunale sunt curate. Mai mulţi şoferi s-au plâns pe grupurile de Facebook că în anumite zone nu s-a deszăpezit şi nu s-a aruncat cu material antiderapant.
În jurul orei 10, un şofer a publicat o fotografie pe grupul INFO TRAFIC jud. BIHOR cu o porţiune a şoselei Oradea – Holod, acoperită de zăpadă. "Alunecă rău, fiind necurăţat", a comentat bărbatul.
Un alt utilizator al reţelei a publicat o fotografie cu o zonă din drumul dintre Oradea şi Beiuş, varianta Calea Mare, şi aceea acoperită de un covor alb de nea. Pe o şosea necurăţată, între Sărsig şi Pocluşa de Barcău, tot pe o şosea necurăţată, a avut loc şi o tamponare, după cum au informat şoferii pe grupul lor, publicând şi un videoclip cu dovada.
"Circulaţi cu atenţie!", a avertizat un alt şofer, referindu-se la ruta Aleşd – Tilecuş – Vârciorog, despre care a spus că este "fără urmă de antiderapant".
Şi pe şoseaua dintre Oradea şi Marghita se circulă greu, a arătat un alt bihorean, publicând, în jurul orei 12, un video cu şoseaua acoperită cu zăpadă şi brăzdată doar de urme de cauciucuri.
În funcţie de tipul drumului, de deszăpezire sunt responsabile diferite autorităţi. Drumurile Naţionale sunt în responsabilitatea CNAIR, cele judeţene în curtea Consiliului Judeţean, iar celelalte în răspunderea autorităţilor locale, respectiv a primăriilor.
Contactată de BIHOREANUL, Bianca Firezar, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, a declarat că operatorii lucrează pe toate cele 5 zone de intervenţie din judeţ. "Se intervine pe toate drumurile judeţene. În zona Stâna de Vale stratul de zăpadă este de circa 40 de centimetri şi se intervine cu turbofreza pentru îndepărtarea acesteia", a declarat reprezentanta CJ.
(intervenţie la Stâna de Vale, foto CJ Bihor)
Cele 5 zone de intervenţie sunt: Oradea (mai precis în jurul Oradiei), Salonta-Tinca, Beiuş, Aleşd şi Marghita.
"Potrivit informaţiilor furnizate de firmele responsabile de curățarea drumurilor, pe teren se află 36 de utilaje (zona Aleșd - 8 utilaje; zona Beiuș - 7; zona Marghita -7; zona Oradea - 7; zona Tinca - 7). Pe Drumul Județean 764A spre Stâna de Vale, stratul de zăpadă a ajuns la 40 cm, astfel că se intervine cu o autofreză", a transmis, ulterior, în jurul orei 12, CJ Bihor printr-un comunicat.
Cele patru companii responsabile cu activitatea de deszăpezire pe drumurile judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Bihor sunt următoarele: S.C. CARIER S.R.L. (zona Aleşd), S.C. DRUMURI BIHOR S.A. (Oradea şi zona Beiuş), S.C. GP SĂGEATA PROD S.R.L. (zona Marghita) şi S.C. CRIŞANA PRO CONSTRUCT S.A. (zona Salonta-Tinca).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.