URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2021, 08:21

Bihorul şi "scenariile" pandemiei. Ce prevede cea mai recentă hotărâre a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, a actualizat în cadrul unei şedinţe lista localităţilor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural şi de divertisment de la nivelul judeţului Bihor.

Potrivit documentului, care a intrat în vigoare sâmbătă, 8 mai, în mai multe UAT-uri din judeţ, atât oraşe, cât şi comune, se aplică restricţii pe scenarii (roşu, galben sau verde) stabilite în funcţie de incidenţa cazurilor Covid-19. 

Un comunicat transmis, vineri, de Prefectura Bihor precizează că într-o singură comună incidenţa Covid era mai mare de 4 cazuri / mia de locuitori. Esre vorba despre comuna Toboliu (4,17).

Potrivit normelor în vigoare, în UAT-urile cu o astfel de incidenţă, pe lângă faptul că restaurantele şi cafenelele nu pot să rămână deschise (cu excepţia teraselor), se aplică şi restricţii suplimentare în weekenduri, mai precis magazinele trebuie să tragă obloanele la ora 18, iar carantina de seară se aplică de la ora 20 (există şi câteva excepţii care pot justifica circulaţia după acea oră). 

De asemenea, în Bihor sunt 6 UAT-uri cu incidenţă de peste 3 cazuri / 1.000 locuitori: Sălacea, Căpâlna, Vaşcău, Sânnicolau Român, Marghita, Cociuba Mare. 

În aceste oraşe şi comune este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, dar este permisă funcţionarea teraselor şi livrarea la domiciliu. Este suspendată, totodată, activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia achiziţiei biletelor de tip loto, pariuri şi lozuri. De asemenea, sunt suspendate activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.

În Bihor sunt, potrivit celor mai recente date, şi 21 de UAT-uri cu incidenţă între 1,5 - 3 cazuri/1.000 locuitori. 

În categoria aceasta se încadrează şi Oradea, în municipiu incidenţa fiind de 1,68 la mia de locuitori. Asta înseamnă că Oradea rămâne, deocamdată, în "scenariul galben", prin urmare activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, precum şi activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole/concerte şi a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc sunt permise fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi sunt limitate la intervalul orar 06.00-22.00.

În celelalte UAT-uri se aplică regulile "scenariului verde", iar restaurantele şi sălile de spectacole pot primi oaspeţi la capacitate de 50%. 


 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON