Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, a actualizat în cadrul unei şedinţe lista localităţilor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural şi de divertisment de la nivelul judeţului Bihor.
Potrivit documentului, care a intrat în vigoare sâmbătă, 8 mai, în mai multe UAT-uri din judeţ, atât oraşe, cât şi comune, se aplică restricţii pe scenarii (roşu, galben sau verde) stabilite în funcţie de incidenţa cazurilor Covid-19.
Un comunicat transmis, vineri, de Prefectura Bihor precizează că într-o singură comună incidenţa Covid era mai mare de 4 cazuri / mia de locuitori. Esre vorba despre comuna Toboliu (4,17).
Potrivit normelor în vigoare, în UAT-urile cu o astfel de incidenţă, pe lângă faptul că restaurantele şi cafenelele nu pot să rămână deschise (cu excepţia teraselor), se aplică şi restricţii suplimentare în weekenduri, mai precis magazinele trebuie să tragă obloanele la ora 18, iar carantina de seară se aplică de la ora 20 (există şi câteva excepţii care pot justifica circulaţia după acea oră).
De asemenea, în Bihor sunt 6 UAT-uri cu incidenţă de peste 3 cazuri / 1.000 locuitori: Sălacea, Căpâlna, Vaşcău, Sânnicolau Român, Marghita, Cociuba Mare.
În aceste oraşe şi comune este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, dar este permisă funcţionarea teraselor şi livrarea la domiciliu. Este suspendată, totodată, activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia achiziţiei biletelor de tip loto, pariuri şi lozuri. De asemenea, sunt suspendate activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.
În Bihor sunt, potrivit celor mai recente date, şi 21 de UAT-uri cu incidenţă între 1,5 - 3 cazuri/1.000 locuitori.
În categoria aceasta se încadrează şi Oradea, în municipiu incidenţa fiind de 1,68 la mia de locuitori. Asta înseamnă că Oradea rămâne, deocamdată, în "scenariul galben", prin urmare activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, precum şi activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole/concerte şi a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc sunt permise fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi sunt limitate la intervalul orar 06.00-22.00.
În celelalte UAT-uri se aplică regulile "scenariului verde", iar restaurantele şi sălile de spectacole pot primi oaspeţi la capacitate de 50%.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.