URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2014, 16:03

Bihorul, în istoria omenirii: Cele mai vechi urme de paşi lăsate de om sunt într-o peşteră din Roşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup americano-român de cercetători a anunţat o importantă descoperire de antropologie: în peştera Ciur-Izbuc, aflată pe teritoriul comunei bihorene Roşia, se află cele mai vechi urme de paşi din Europa, poate chiar din lume.

Potrivit descopera.ro, încă din anul 1965, în această peşteră s-au descoperit urme de paşi, atribuite iniţial unei familii - bărbat, femeie şi copil - care ar trăit aici în urmă cu 10.000-15.000 de ani. La momentul descoperirii, aici erau aproximativ 400 de urme, însă turiştii şi exploratorii au distrus multe din acestea, astfel că în prezent mai sunt doar 51 de urme, care indică prezenţa a 6 sau 7 oameni, printre care şi un copil

Datele recente obţinute de cercetători sugerează însă că urmele de paşi sunt mult mai vechi. Potrivit studiului publicat de aceştia zilele trecute în "American Journal of Physical Anthropolgy", două oase de urs de peşteră găsite chiar sub aceste urme au fost datate cu carbon radioactiv şi datează de acum 36.500 de ani. Astfel, ele devin cele mai vechi urme de paşi ale Homo sapiens, descoperite în Europa.

Până acum, cele mai vechi urme de paşi ale omului modern găsite pe continentul european au o vechime de 33.000 de ani. În lume, cei mai vechi astfel de paşi ar fi cei găsiţi în Tanzania, care au 120.000 de ani vechime. Totuşi, acest lucru nu a fost încă dovedit clar.

Grupul de cercetători din Ciur-Izbuc a fost format din David Webb, de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania, şi românii Marius Robu, Oana Moldovan, Silviu Constantin, Bogdan Tomus şi Ionel Neag.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@ADEVARUL
Prostule ai dovezi ca erau stramosii tai? Daca nu taci in p.... m...tii.
Postat 20 Iulie 2014, 21:55 de @ADEVARUL
Adevarul istoric
Si numele lor era Nicolae si Elena ceusescu. Erau valahi imputiti si erau mai importanti decit dumnezeu. bla bla bla bla bla
Postat 20 Iulie 2014, 21:51 de Adevarul istoric
Crapa ficatii in GOZBORI !
ADEVARUL II DOARE, II DISPERA PE GOZBORII.
Postat 20 Iulie 2014, 00:16 de ADEVARUL ISTORIC
Crapa ficatii in GOZBORI !
ARTICOLE CA ACESTEA NU VOR GOZBORII SA VADA ! ASTA-I DUCE IN PRAGUL SUICIDULUI, PE ESCROCI !
Postat 20 Iulie 2014, 00:14 de ADEVARUL ISTORIC
Neinteresant
neinteresant. vrem bolojan, basescu sau ponta. daca se poate, cu poze compromitatoare. cultura, istorie, civilizatie nu-s de noi. next!
Postat 19 Iulie 2014, 19:07 de Bordel
Toate se leaga.
Au dreptate istoricii si dacologii cand spun ca teritoriul actual al Romaniei a constituit leaganul civilizatiei europene. A spus asta si Papa Ioan Paul II: "Romania, Gradina Maicii Domnului" !
Postat 19 Iulie 2014, 16:46 de Valhalla-Asgard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON