URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iulie 2020, 08:50

Bihorul colectează separat! Operatorii de salubritate desemnaţi în urma licitaţiilor pregătesc colectarea deşeurilor în mai multe fracţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada următoare, toţi bihorenii vor încheia noi contracte pentru serviciul de salubritate, cu operatorii desemnaţi în urma licitaţiilor organizate în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" (SMID). Acest proiect este extrem de important, pentru că asigură alinierea la normele europene privind colectarea şi gestionarea deşeurilor produse de toţi locuitorii judeţului.

Pentru gestionarea eficientă a deşeurilor, SMID Bihor a prevăzut împărţirea judeţului în şapte zone, fiecare din acestea urmând să fie deservită de un operator de salubritate desemnat în urma unei licitaţii publice.

Pentru şase din aceste zone, licitaţiile publice au fost organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group, organismul care implementează SMID, în timp ce pentru o zonă, 1A – formată exclusiv din municipiul Oradea – licitaţia pentru desemnarea operatorului de salubritate este în sarcina Primăriei municipiului Oradea.

Fiecare zonă are propriul operator de salubritate

În urma achiziţiilor derulate de ADI Ecolect, fiecare din cele şase zone are un operator de salubritate desemnat şi cu care s-a semnat un contract de delegare a gestiunii serviciului public de salubritate.

În zona 1B (compusă din comunele Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu), operatorul selectat în urma licitaţiei este societatea comercială RER Vest S.A.

În zona 2 (care cuprinde oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş,  Ţeţchea, Vadu Crişului) a fost contractată firma Salubri Aleşd S.A.

În urma licitaţiilor, zonele 3, 4, 5 şi 6 au acelaşi operator. În zona 3 (compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român), în zona 4 (din care fac parte oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş), în zona 5 (formată din oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara), respectiv în zona 6 (compusă din oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu) va opera compania Ave Bihor SRL.

Fiecare contract semnat este valabil pentru o perioadă de 8 ani, ceea ce înseamnă că operatorii de salubritate desemnaţi îşi vor desfăşura activitatea până în anul 2028.

Operatorii sunt în perioada de mobilizare

În toate zonele adjudecate de ADI Ecolect, operatorii de salubritate sunt acum în perioada de mobilizare. Acest lucru înseamnă că societăţile au preluat infrastructura sistemului judeţean de salubrizare de la Consiliul Judeţean Bihor (staţiile de transfer şi de sortare amenajate în cadrul SMID, respectiv echipamentele achiziţionate) şi pregătesc demararea activităţii de colectare a deşeurilor.

În perioada următoare, în fiecare localitate din Bihor, reprezentanţii operatorilor de salubritate vor contacta toţi proprietarii de imobile, pentru a încheia noile contracte de salubritate. Chiar dacă în prezent deţin astfel de contracte, toţi bihorenii vor trebui să semneze documentele înmânate de noii operatori desemnaţi prin licitaţie publică. Cu acest prilej, fiecare bihorean va afla şi care sunt noile reguli ale colectării deşeurilor, precum şi costul acestui serviciu.

Totodată, operatorii de salubritate vor dota fiecare gospodărie cu cele necesare pentru colectarea separată a deşeurilor. Mai precis, fiecare gospodărie va primi o pubelă de culoare neagră, pentru deşeurile reziduale, saci galbeni pentru colectarea deşeurilor din metal şi plastic, saci albaştri pentru hârtii şi cartoane, respectiv o pubelă verde pentru sticle. Bihorenii din mediul urban vor primi şi o pubelă maro pentru colectarea deşeurilor biodegradabile, în timp ce 20.000 de locuitori din mediul rural vor primi containere pentru producerea compostului.

Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON