URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2020, 08:50

Bihorul colectează separat! Operatorii de salubritate desemnaţi în urma licitaţiilor pregătesc colectarea deşeurilor în mai multe fracţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada următoare, toţi bihorenii vor încheia noi contracte pentru serviciul de salubritate, cu operatorii desemnaţi în urma licitaţiilor organizate în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" (SMID). Acest proiect este extrem de important, pentru că asigură alinierea la normele europene privind colectarea şi gestionarea deşeurilor produse de toţi locuitorii judeţului.

Pentru gestionarea eficientă a deşeurilor, SMID Bihor a prevăzut împărţirea judeţului în şapte zone, fiecare din acestea urmând să fie deservită de un operator de salubritate desemnat în urma unei licitaţii publice.

Pentru şase din aceste zone, licitaţiile publice au fost organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group, organismul care implementează SMID, în timp ce pentru o zonă, 1A – formată exclusiv din municipiul Oradea – licitaţia pentru desemnarea operatorului de salubritate este în sarcina Primăriei municipiului Oradea.

Fiecare zonă are propriul operator de salubritate

În urma achiziţiilor derulate de ADI Ecolect, fiecare din cele şase zone are un operator de salubritate desemnat şi cu care s-a semnat un contract de delegare a gestiunii serviciului public de salubritate.

În zona 1B (compusă din comunele Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu), operatorul selectat în urma licitaţiei este societatea comercială RER Vest S.A.

În zona 2 (care cuprinde oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş,  Ţeţchea, Vadu Crişului) a fost contractată firma Salubri Aleşd S.A.

În urma licitaţiilor, zonele 3, 4, 5 şi 6 au acelaşi operator. În zona 3 (compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român), în zona 4 (din care fac parte oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş), în zona 5 (formată din oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara), respectiv în zona 6 (compusă din oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu) va opera compania Ave Bihor SRL.

Fiecare contract semnat este valabil pentru o perioadă de 8 ani, ceea ce înseamnă că operatorii de salubritate desemnaţi îşi vor desfăşura activitatea până în anul 2028.

Operatorii sunt în perioada de mobilizare

În toate zonele adjudecate de ADI Ecolect, operatorii de salubritate sunt acum în perioada de mobilizare. Acest lucru înseamnă că societăţile au preluat infrastructura sistemului judeţean de salubrizare de la Consiliul Judeţean Bihor (staţiile de transfer şi de sortare amenajate în cadrul SMID, respectiv echipamentele achiziţionate) şi pregătesc demararea activităţii de colectare a deşeurilor.

În perioada următoare, în fiecare localitate din Bihor, reprezentanţii operatorilor de salubritate vor contacta toţi proprietarii de imobile, pentru a încheia noile contracte de salubritate. Chiar dacă în prezent deţin astfel de contracte, toţi bihorenii vor trebui să semneze documentele înmânate de noii operatori desemnaţi prin licitaţie publică. Cu acest prilej, fiecare bihorean va afla şi care sunt noile reguli ale colectării deşeurilor, precum şi costul acestui serviciu.

Totodată, operatorii de salubritate vor dota fiecare gospodărie cu cele necesare pentru colectarea separată a deşeurilor. Mai precis, fiecare gospodărie va primi o pubelă de culoare neagră, pentru deşeurile reziduale, saci galbeni pentru colectarea deşeurilor din metal şi plastic, saci albaştri pentru hârtii şi cartoane, respectiv o pubelă verde pentru sticle. Bihorenii din mediul urban vor primi şi o pubelă maro pentru colectarea deşeurilor biodegradabile, în timp ce 20.000 de locuitori din mediul rural vor primi containere pentru producerea compostului.

Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON