URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2020, 15:55

Bihorul colectează separat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din acest an, toţi bihorenii vor colecta separat deşeurile pe care le produc, în mai multe fracţii, şi astfel vor contribui la eficientizarea reciclării şi salvarea resurselor pământului.

În cadrul "Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor", un proiect implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor, regulile salubrizării vor fi unitare pentru toţi locuitorii Bihorului. Aşadar, de la Valea lui Mihai până la Salonta şi din Oradea până la Beiuş, precum şi în toate celelalte oraşe şi sate din judeţ, bihorenii vor arunca deşeurile respectând colectarea separată şi astfel asigurând reciclarea lor.

Toţi bihorenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii, pentru care operatorii de salubritate le vor pune la dispoziţie câte recipiente de tip pubele şi saci. 

Fracţia deşeurilor reziduale, care se vor colecta în recipiente de culoare gri sau negru, va conţine resturi precum: excremente ale animalelor de companie, scutece şi tampoane, cenuşă de la sobe (doar dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan sau sticle sparte, păr şi blană. 

Fracţia deşeurilor bideogradabile se va colecta în recipiente de culoare maro, fiind compusă din resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă. În mediul rural, deşeurile biodegradabile nu se vor colecta de operatorii de salubritate, ci vor fi compostate de bihoreni, în gospodăriile proprii, pentru a obţine un îngrăşământ folositor în grădini.

Fracţia deşeurilor de hârtie şi carton se va colecta în saci sau pubele de culoare albastră, ori în cutii de carton sau vrac, legate cu sfoară. Această categorie va fi formată din ambalaje diverse de hârtii şi carton, cutii de carton, cutii ale produselor cosmetice, pungi de hârtie, ziare, reviste, maculatură, cărţi de vizită, cărţi, plicuri.

Deşeurile de plastic şi metal, a patra fracţie, se vor colecta în saci sau pubele de culoare galbenă. Exemple de deşeuri care vor forma această categorie sunt recipiente de plastic pentru băuturi şi alimente, pungi şi folii curate, dopuri de plastic, ambalaje metalice, spray-uri, ambalaje de tetra pak sau de carton pentru băuturi, agrafe deteriorate, pixuri, capse, perforatoare, suporturi pentru pixuri, doze de aluminiu, farfurii, pahare de unică folosinţă, capace de metal, mape de plastic, blistere şi folii de medicamente goale. 

Cea de-a cincea fracţie pe care bihorenii o vor colecta este cea a deşeurilor de sticlă, care vor ajunge în pubelele de culoare verde. Aceasta include recipiente din sticlă, de diferite culori, provenite de la băuturi şi de la produse alimentare, şi borcane.

Colectarea separată este obligatorie pentru ca o parte cât mai mare a deşeurilor produse de locuitorii judeţului Bihor să poată fi valorificate.

Reciclate, ele se transformă în materii prime pentru noi obiecte, utile tuturor. Astfel, un caiet vechi se transformă în hârtie curată, care va fi folosită de alţi copii, un PET de plastic poate deveni chiar un tricou sau o minge, în timp ce un borcan se transformă la infinit în alte borcane, numai bune pentru gemul delicios al mamei.

Nu trebuie uitat un alt aspect foarte important al reciclării: salvarea resurselor planetei. Cu cât mai multe caiete şi cartoane sunt reciclate, cu atât mai mulţi copaci sunt salvaţi de la tăiere, iar cu cât mai multe PET-uri sunt valorificate, cu atât mai puţin plastic nou va fi necesar. În plus, fiecare obiect reciclat înseamnă mai multă curăţenie în păduri, ape şi pe câmpii. 

Tocmai de aceea, ADI Ecolect Group Bihor a implementat proiectul "Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor": pentru a asigura un cadru funcţional şi modern, în care bihorenii să colecteze separat deşeurile şi, astfel, să contribuie la valorificarea lor.

Şi tu poţi face lumea mai frumoasă! Reciclează!

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inteligența "făcătorilor" de mediu e nelimitată !?!
Un exemplu doar ... în sacul pentru prima fracție se pun sticlele ciobite ori sparte, iar în cea de a cincea cele fără defecțiuni !?! Habar nu are "sistemul" că, în România, se implementează de un an încoace recuperarea ambalajelor de sticlă la orice magazin ... că pe o sticlă de șampanie "restituită" poți "cumpăra" un covrig de un leu. Cam cât ar putea câștiga ADI Ecolect din astfel de fracții, de la țăranii care nu aruncă niciodată astfel de ambalaje, decât dacă se sparg ?!? Așa că, prostia celor cinci fracții nu va funcționa în mediul rural ... locuitorii satelor vor pune "gunoiul" în cel mult două pubele, că restul le vor utiliza pentru cărat lemne de foc și tot felul de lucruri prin gospodărie. Pentru că asta se întâmplă când un "sistem" este "fezandat" ani și ani și stă la cald tot timpul, precum acesta al Bihorului care se "pregătește" de mai bine de 15 ani ... boală lungă, moarte sigură !?!
Postat 19 Iunie 2020, 09:00 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON