URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2020, 13:30

Bihorul a depăşit 5.500 de cazuri Covid. În ultimele 24 de ore, încă 102 noi îmbolnăviri. În ţară, nou record de ocupare a paturilor ATI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai există nicio zi în care, în Bihor, să nu fie depistate cel puţin 100 de infectări cu SARS-CoV-2. Ultima raportare oficială, dată publicităţii luni de către Grupul de Comunicare Strategică, arată că în judeţ au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore încă 102 persoane bolnave, astfel încât bilanţul total a depăşit un nou prag psihologic - peste 5.500 de la începutul crizei sanitare.

Peste 21% din teste, rezultate pozitive

Depistarea noilor îmbolnăviri a avut loc după ce în cursul zilei de duminică au fost efectuate în judeţ mai puţine, şi anume 486 teste PCR (câte 216 atât la Spitalul Judeţean, cât şi la Spitalul Municipal din Oradea, plus 54 la Marghita, al cărui laborator a început să lucreze şi duminica), dintre care 19 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.

Acest lucru înseamnă că 21,84% din totalul testelor făcute pentru persoanele suspecte au avut rezultate pozitive, indicând infectarea cu virusul.

Din tot judeţul, dar nu numai

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea (38 de persoane), Salonta, Borod, Abrămuţ, Sântandrei, Sânnicolau Român, Sârbi, Suplacu de Barcău, Sălard. Cefa, Aleşd, Dobreşti, Bunteşti, Hidişelu de Sus, Sânmartin, Oşorhei, Tileagd, Vaşcău, Drăgăneşti, Valea lui Mihai, Rieni, Aştileu, Marghita, Diosig şi Şuncuiuş.

Alte 22 de persoane depistate cu Covid în Bihor sunt din alte judeţe. O parte dintre acestea au domiciliul în judeţele Satu Mare şi Sălaj, dar au fost testate la laboratoarele din Marghita şi din Oradea.

Fără vindecări

Bilanţul vindecărilor în Bihor stagnează la 3.771, în ultimele 24 de ore nefiind declarată nici o nouă vindecare.

Din fericire, stagnează şi bilanţul deceselor, la 187, după ce în ultimele 24 de ore nu a mai încetat din viaţă nici un pacient al Spitalului Municipal din Oradea.

Luni dimineaţă, în unitatea anti-Covid din Oradea erau internate 355 persoane, dintre care 22 la ATI (unde doi pacienţi sunt din alte judeţe, Arad şi Sălaj), iar în judeţ erau 1.607 cazuri active (cu 107 mai multe decât în dimineaţa precedentă).

Rata infectărilor: 2,19 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile a ajuns vineri în Bihor la 2,19 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mai mică, de 1,18 cazuri la mia de locuitori, cu menţiunea că acolo se fac teste puţine. În Alba rata de infectare este de 3,75, în Cluj de 3,51, în Sălaj de 3,16, iar în Arad de 2,7.

Controale şi amenzi

Echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore mai multe misiuni pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Conform informaţiilor furnizate de Prefectura Bihor, polițiștii și jandarmii au verificat 1.704 persoane carantinate și 848 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au făcut controale cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare, fiind verificate 111 societăți comerciale și 103 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 88 sancțiuni contravenționale, dintre care 67 cu avertisment scris și 21 cu amenzi în valoare de 11.250 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 179 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 46 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, dintre care 25 în patrule mixte, aplicând 14 sancțiuni contravenționale dintre care 8 cu avertisment scris și 6 cu amenzi în valoare de 2.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Criza Covid în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 2.844 noi îmbolnăviri şi 79 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 212.492, iar al deceselor la 6.470.

Cele mai multe cazuri noi au fost depistate în București – 520, Timiș – 263, Cluj – 199, Maramureş – 181, Dolj – 146.

În unitățile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 10.726 persoane cu Covid, dintre care 823 în secţii de Terapie Intensivă.  

Pe teritoriul României, 25.781 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 9.963 în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.855 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată 51 persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON