Preşedintele USR Bihor, Cristian Rusu, deputatul Silviu Dehelean şi liderul organizaţiei orădene, Ioan Gal, totodată coordonatorul judeţean al campaniei "Fără penali în funcţii publice", au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, rezultatele acestei iniţiative cetăţeneşti iniţiate de USR şi susţinute şi de Oradea Civică.
În Bihor s-au adunat circa 31.500 de semnături, din care au fost validate şi trimise la Bucureşti doar 25.374. Din cele peste 6.000 de semnături "pierdute", circa 2.000 sunt "blocate" în primării, iar restul au fost invalidate.
Conform legii în vigoare, listele cu semnături sunt depuse la primăria unde domiciliază semnatarii, unde funcţionarii au obligaţia să le verifice, pentru a le valida ori invalida. Apoi, eliberează listele semnăturilor validate iniţiatorilor – în această situaţie, membrii USR – care le depun la Parlament, alături de proiectul de modificare legislativă propus. Toată această procedură, a strângerii de semnături, a validării şi a depunerii lor la Parlament trebuie să se petreacă în cel mult 5 luni, astfel că ultima zi în care USR poate duce listele la Bucureşti este vineri.
Potrivit lui Gal, primăriile din Diosig, Tărcaia şi Valea lui Mihai nu au eliberat încă listele cu semnături, circa 2.000 în total, astfel că acestea nu vor mai ajunge la Parlament. "Ne tot spun să venim altă dată, fie pentru că nu e primarul acolo, fie că sunt închise în dulap şi n-au cheia", a precizat Gal, criticând această tărăgănare nejustificată. "Sunt 2.000 de oameni care au susţinut iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", dar care acum nu se mai regăsesc pe listele susţinătorilor, în mod incorect", a spus şi deputatul Dehelean.
Pe de altă parte, despre semnăturile invalidate, USR-iştii au precizat că, cel mai adesea, motivul a fost numele incomplet al semnatarului, care trebuia să-şi dea toate prenumele, dacă are mai multe, ori CNP greşit. De altfel, a spus Gal, aceasta a fost cea mai mare reţinere a bihorenilor: faptul că trebuie să-şi declare CNP-ul, în susţinerea acestui demers. O informaţie inutilă, consideră USR-iştii bihoreni, iar Dehelean a şi depus un proiect de modificare a legii privind iniţiativele cetăţeneşti, cerând simplificarea demersului.
Aşa cum era de aşteptat, din totalul semnăturilor validate, cele mai multe – 13.366 la număr – au fost strânse în Oradea. De asemenea, n-a existat primărie din Bihor de pe raza căreia să nu fie adunate semnături. Cele mai puţine, 4 la număr, s-au strâns în comuna Spinuş.
Cert este că, trăgând linie după această campanie, USR-iştii bihoreni se declară mulţumiţi, mai cu seamă că obligaţia Bihorului era să adune 20.000 de semnături.
De la capăt, pentru oameni noi!
În aceeaşi conferinţă de presă, USR-iştii au anunţat că au declanşat o nouă strângere de semnături, de data aceasta cu motto-ul "Oameni noi în politică".
Iniţiativa aparţine unui număr de 26 de organizaţii civice, printre care USR, Oradea Civică, Mişcarea România Împreună, Partidul Oamenilor Liberi şi PACT pentru România, care vor modificarea legislaţiei în aşa fel încât sistemul electoral să fie "însănătoşit".
Potrivit preşedintelui USR Bihor, Cristian Rusu, doleanţele iniţiatorilor sunt revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora, permiterea votului românilor din diaspora cu paşaportul la alegerile parlamentare, eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare, reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri şi introducerea votului preferenţial pe liste de partid. Pentru a introduce propunerea în dezbaterea Parlamentului, sunt necesare 100.000 de semnături.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.