URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2018, 13:33

Bihorenii nu vor penali în funcţii publice! Peste 25.300 de semnături validate în judeţ, dar circa 2.000 sunt "sechestrate" de primari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele USR Bihor, Cristian Rusu, deputatul Silviu Dehelean şi liderul organizaţiei orădene, Ioan Gal, totodată coordonatorul judeţean al campaniei "Fără penali în funcţii publice", au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, rezultatele acestei iniţiative cetăţeneşti iniţiate de USR şi susţinute şi de Oradea Civică.

În Bihor s-au adunat circa 31.500 de semnături, din care au fost validate şi trimise la Bucureşti doar 25.374. Din cele peste 6.000 de semnături "pierdute", circa 2.000 sunt "blocate" în primării, iar restul au fost invalidate.

Conform legii în vigoare, listele cu semnături sunt depuse la primăria unde domiciliază semnatarii, unde funcţionarii au obligaţia să le verifice, pentru a le valida ori invalida. Apoi, eliberează listele semnăturilor validate iniţiatorilor – în această situaţie, membrii USR – care le depun la Parlament, alături de proiectul de modificare legislativă propus. Toată această procedură, a strângerii de semnături, a validării şi a depunerii lor la Parlament trebuie să se petreacă în cel mult 5 luni, astfel că ultima zi în care USR poate duce listele la Bucureşti este vineri.

Potrivit lui Gal, primăriile din Diosig, Tărcaia şi Valea lui Mihai nu au eliberat încă listele cu semnături, circa 2.000 în total, astfel că acestea nu vor mai ajunge la Parlament. "Ne tot spun să venim altă dată, fie pentru că nu e primarul acolo, fie că sunt închise în dulap şi n-au cheia", a precizat Gal, criticând această tărăgănare nejustificată. "Sunt 2.000 de oameni care au susţinut iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", dar care acum nu se mai regăsesc pe listele susţinătorilor, în mod incorect", a spus şi deputatul Dehelean.

Pe de altă parte, despre semnăturile invalidate, USR-iştii au precizat că, cel mai adesea, motivul a fost numele incomplet al semnatarului, care trebuia să-şi dea toate prenumele, dacă are mai multe, ori CNP greşit. De altfel, a spus Gal, aceasta a fost cea mai mare reţinere a bihorenilor: faptul că trebuie să-şi declare CNP-ul, în susţinerea acestui demers. O informaţie inutilă, consideră USR-iştii bihoreni, iar Dehelean a şi depus un proiect de modificare a legii privind iniţiativele cetăţeneşti, cerând simplificarea demersului.

Aşa cum era de aşteptat, din totalul semnăturilor validate, cele mai multe – 13.366 la număr – au fost strânse în Oradea. De asemenea, n-a existat primărie din Bihor de pe raza căreia să nu fie adunate semnături. Cele mai puţine, 4 la număr, s-au strâns în comuna Spinuş.

Cert este că, trăgând linie după această campanie, USR-iştii bihoreni se declară mulţumiţi, mai cu seamă că obligaţia Bihorului era să adune 20.000 de semnături.

De la capăt, pentru oameni noi!

În aceeaşi conferinţă de presă, USR-iştii au anunţat că au declanşat o nouă strângere de semnături, de data aceasta cu motto-ul "Oameni noi în politică".

Iniţiativa aparţine unui număr de 26 de organizaţii civice, printre care USR, Oradea Civică, Mişcarea România Împreună, Partidul Oamenilor Liberi şi PACT pentru România, care vor modificarea legislaţiei în aşa fel încât sistemul electoral să fie "însănătoşit".

Potrivit preşedintelui USR Bihor, Cristian Rusu, doleanţele iniţiatorilor sunt revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora, permiterea votului românilor din diaspora cu paşaportul la alegerile parlamentare, eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare, reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri şi introducerea votului preferenţial pe liste de partid. Pentru a introduce propunerea în dezbaterea Parlamentului, sunt necesare 100.000 de semnături.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CNP
Felicitari si sper din tot sufletul ca aceasta initiaiva sa se finalizeze cu interdictia de acces a penalilor in functii publice. Din pacate in ceea ce priveste eliminarea CNP-ului din datele necesare pentru a fi valida semnatura nu sunt de acord si asta pentru ca atunci va fi mult prea usor sa fabrici semnaturi pentru orice initiativa si astfel se va duce in derizoriu aceasta prevedere. In ceea ce priveste nr. de parlamentari care reprezinta diaspora eu cred ca nr. acestora ar trebui sa tina cont de norma de prezentare care se aplica pentru parlamentarii care reprezinta romani stabiliti din Romania.
Postat 22 Septembrie 2018, 16:52 de Dorel2016
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON