URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2020, 13:09

Bihorenii merită să fie reprezentaţi, pentru prima dată, de un parlamentar născut după Revoluţie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Venim cu un suflu nou" e o sintagmă favorită a vechilor partide care, deşi promit o altă abordare, campanie după campanie, se încăpăţânează, cu mici excepţii, să propună mereu aceleaşi chipuri în Parlamentul României. De 30 de ani. În acelaşi timp, folosind Revoluţia drept un "moment 0" al vieţii politice, o mulţime de politicieni "versaţi" vorbesc despre schimbare, cu toate că reprezintă de multe ori opţiuni ale trecutului şi, în anumite cazuri, însuşi trecutul, prin legăturile lor fie cu Securitatea fie chiar şi cu regimul ceauşist.

Avem acum astfel ocazia de a produce o schimbare reală în acest sens, una mai mult decât simbolică. Bihorul are ocazia de a alege, pentru prima data în Parlamentul României, un om care s-a născut într-o altă generaţie. Un om care nu doar că nu are cum să aibă vreo legătură cu sistemul de foarte tristă amintire, dar care a respirat doar aerul democraţiei şi care, prin urmare, şi-a format un alt set de valori. Un om cu o viziune modernă, care a ales să se implice politic pentru a reprezenta vocea unor noi generaţii. Iar Bihorul merită acest lucru. Din plin. Adela Lile are 30 de ani, este arhitect şi candidează acum pentru Camera Deputaţilor pe poziţia a doua, din partea Alianţei USR PLUS:

"M-am născut odată cu democraţia, în Oradea, oraşul în care mi-am petrecut cea mai mare parte a vieţii. Aici am copilărit, aici am absolvit liceul şi tot aici m-am întors în 2015 pentru a-mi practica meseria de architect, după finalizarea studiilor în Cluj Napoca. Nu m-am gândit vreodată că voi intra în politică. Au existat însă câteva momente de-a lungul ultimilor ani care m-au determinat să fac acest pas, fără vreun interes personal, ci doar din dorinţa de a contribui la modernizarea ţării, astfel încât să nu fiu nevoită să o părăsesc, aşa cum au făcut mulţi din generaţia mea. Fac parte dintr-o generaţie care alege de cele mai multe ori să ia calea vestului Europei sau a marilor centre universitare din România după finalizarea studiilor. Puţini rămân acasă, în Bihor şi din păcate şi mai puţini se întorc aici după ce îşi încheie studiile.

Sunt o tânără care, încă din liceu, a participat la schimburi de experienţă cu şcoli din alte ţări ale Uniunii Europene, care a făcut practică în fiecare vară în perioada studenţiei, care după absolvire a început să muncească pe salariul minim, o tânără care şi-a făcut o firmă, a trăit şi muncit câteva luni şi în străinătate, la Parlamentul European. Ca mine este o generaţie întreagă, o generaţie care nu se mai simte reprezentată de vechea clasă politică şi de care politicienii se preocupă superficial. Este timpul pentru o schimbare, aşa că vă adresez întrebarea: Cum ar fi ca bihorenii să fie reprezentaţi pentru prima dată şi de un parlamentar născut după Revoluţie?"

Alături de restul echipei de candidaţi USR PLUS Bihor pentru Parlamentul României, Adela are o viziune clară, dar şi proiecte atent gândite, menite să fie implementate responsabil şi să ajute o generaţie care a fost până acum pe nedrept trecută în plan secund. Ne dorim astfel o Românie cu şi pentru tineri ACUM, o Românie în care aceştia sunt implicaţi şi susţinuţi să îşi împlinească aspiraţiile aici, în care ei pot deveni arhitecţii propriilor vieţi şi în care pot contribui la dezvoltarea comunităţii din care fac parte:

SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT TREBUIE ADAPTAT RITMULUI ALERT AL SCHIMBĂRII DE PE PIAŢA MUNCII

Educaţia şi cercetarea trebuie să devină motoare principale ale dezvoltării durabile, în strânsă legătură cu o societate şi economie puternică. Formarea profesională trebuie să fie aliniată cu mediul economic. Vrem să consolidăm serviciile de consiliere şi orientare şcolară şi profesională pe perioada claselor a IX-a şi a X-a, astfel încât elevii să fie sprijiniţi să îşi descopere aptitudinile şi să cunoască piaţa muncii. Schimbarea tehnologică se produce extrem de repede, iar creativitatea, originalitatea, gândirea critică sau capacitatea de a rezolva probleme complexe sunt competenţe tot mai valoroase. Sistemul de învăţământ trebuie să se adapteze ritmului alert al schimbării de pe piaţa muncii. Ca un exemplu, sălile de clasă au aceeaşi organizare spaţială ca în secolele XIX-XX (păstrată cu sfinţenie indiferent de materia predată), când aşezarea în bănci individuale aliniate era perfect adaptată cerinţei de pe piaţa muncii, respectiv lucrului în fabrică. Acum, cu toate că suntem nevoiţi să lucrăm în echipă, şcoala nu ne dezvoltă această aptitudine. Este cert faptul că trebuie să facem investiții în educație, calificare și recalificare, în formarea pe tot parcursul vieții, în impulsionarea învățământului profesional și tehnic și a formei de învățământ dual în special, dar şi să susținem educația antreprenorială și financiară.

MEDIUL RURAL POATE DEVENI ATRACTIV PENTRU TINERI

Pentru a creşte atractivitatea mediului rural, vrem să reintroducem învăţământul profesional pentru diferite meserii (agricultură, horticultură, zootehnie, mecanica utilajelor agricole, etc.) şi asigurarea practicii în ferme. Mai mult decât atât, vom înfiinţa Centre Regionale de Excelență pentru pregătirea profesională agricolă după modelul "firmelor de exercițiu" pentru pregătirea tinerilor de vârstă școlară, prin schimbarea paradigmei privind învățământul profesional agricol, respectiv pregătirea tânărului pentru a deveni fermier în propria fermă și nu doar personal pregătit profesional pentru a deveni salariat într-o fermă. Pentru a creşte numărul de tineri implicaţi în agricultură ne propunem să menţinem dar şi să creştem actualul sprijin financiar prin Politica Agricolă Comună (până la 100.000 euro).

VREM SĂ REDUCEM IMPOZITAREA MUNCII ŞI SĂ STIMULĂM ANTREPRENORIATUL

Trecând de la zona de educaţie şi formare profesională în zona de încadrare în muncă a tinerilor (care de obicei intră pe piaţa muncii cu salarii mici), ne luăm angajamentul de reducere a impozitării muncii. Dintr-un salariu, statul ia aproximativ tot atât cât încasează și salariatul care muncește. Avem una dintre cele mai mari taxări pe muncă din UE şi cel mai crescut nivel de sărăcie în muncă. Practic, cu toate că muncim şi suntem remuneraţi pentru munca noastră, ne acoperim cu greu nevoile de bază. De aceea vom reduce impozitarea muncii preponderent pentru românii care lucrează pe salarii mici prin a institui treptat regula că doar partea din salariu care depăşeşte un salariu minim este impozitată.

TINERII DIN DIASPORA TREBUIE SĂ REVINĂ ACASĂ!

Ne-am gândit şi la măsuri care să atragă tinerii (şi nu numai) din diaspora înapoi acasă, precum crearea prin lege al unui "Departament pentru Revenire" ce va gestiona pașii administrativi pentru reîntoarcerea românilor din diaspora, de la obținerea de acte, informații utile, pregătirea de investiții şi până la înregistrarea a copiilor în sistemul de învățământ şi aşa mai departe. Ne-am gândit desigur şi la pasul reintegrării propriu zise, prin suportul sau consilierea în vederea găsirii unui loc de muncă sau a deschiderii unei afaceri. De asemenea, vom extinde și lansa noi programe de tip "Diaspora Start-up" sau "Diaspora se Întoarce", care să ofere pachete integrate de consultanță și asistență financiară folosind fonduri europene pentru antreprenorii români care decid să revină și să investească în țară, prin proceduri simplificate.

Generaţia tânără e viitorul acestei ţări, motiv pentru care e firesc să ne propunem să-i fim alături, stimulând-o pentru a-şi atinge potenţialul pe care îl aşteptăm cu toţii. Nu peste alţi 30 de ani însă, ci chiar de acum. Cum poţi contribui şi tu? Alegând oameni noi, profesionişti şi altruişti, care să se asigure de faptul că "schimbare" nu mai reprezintă doar un slogan. România merită acest lucru. Bihorul merită acest lucru. Pe 6 decembrie.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE  (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS"), Cod unic de identificare 11200033

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Expertiza bihoreana a USR
Nu stiu ce a patit filiala bihoreana a USR de o vreme incoace. La inceput am fost pro dar pe parcurs mi-am schimbat parerea. Chiar si articolul de mai sus este jalnic. Fara propuneri proprii de modificare a legii X, Y sau Z, fara idei legislative proprii, fără expertiza care ar trebui sa o promoveze, ma întreb care ar fi rolul acestei tinere in Parlament in afara celui de yesman(yeslady! ). Pana si verbele care ar trebui sa-i prezinte actiunile viitoare sunt la plural: "vom face, vom propune, vom....". Vreau sa cred ca fata asta stie suficienta engleza incat sa fi putut citi niste articole pe net cu prezentari facute de potentialii parlamentari din tarile vizitate. Sau poate n-o intereseaza! Tot ce-i posibil ca ea sa fie mai desteapta decat Elena Basescu, chiar daca ambele vor cam aceleasi lucruri dar nu vad mari diferente in prezentare. Apropo, pentru Bihor nu ar avea nimic de propus în legislativ, dacă va ocupa un scaun acolo?
Postat 22 Noiembrie 2020, 20:26 de Doru2019
Nu ați învățat nimic după locale...
Pentru cineva care din 90 votează constant cu liberalii ați fi fost o alternativă care ar fi meritat un vot din partea mea, dacă aș fi avut certitudinea că acest vot ar merge către cine trebuie, respectiv doamna arhitect și domnul doctor...
Postat 22 Noiembrie 2020, 11:12 de ineuanul
galsven
De la ce partid e ADELA????
Postat 22 Noiembrie 2020, 01:23 de Sandu2100
La noi în Bihor e simplu cu Moș Nicolae
La noi, în Bihor e simplu cu Moș Nicolae. Dacă nu suntem cuminți pe 6 decembrie și nu mergem la vot, moșul ne va lăsa niște "nuielușe" dureroase: -Steluța Cătăniciu-locul 2 la Camera Deputaților pe lista PSD, cunoscută pentru partidul cu care susținea proiectele de lege hoțești legate de justiție ale clanului Dragnea-Ciordache; -Mihai Lasca-locul 1 pe lista AUR la Camera Deputaților-inculpat în dosare legate de constituirea unui grup infracțional și de asemenea, cu ordin de restricție cerut de fosta parteneră de viață, pentru violență; -Viorel Cataramă-locul 1 la Senat pe lista ProRomânia-securist confirmat. Făcea afaceri în Belgia pe timpul comunismului și face parte din ginta "milionarilor de carton" ai anilor '90. Oricare din cei 3, dacă va intra în Parlament va reprezenta o palmă dură peste obrazul bihorenilor. Și mai sunt și alte personaje toxice, dar acestea 3 sunt cele mai elocvente, fiindcă sunt și în zona semieligibilă a listelor. Dar, dacă vom fi cuminți, Moșul ne va da un cadou nesperat. Noi, copiii revoluției, născuți după 22 decembrie 1989, vom avea onoarea ca valorile și entuziasmul generației noastre să aibă în Parlament un reprezentant pentru prima oară în istoria județului. V-am prezentat-o deja pe Adela. E un om corect, integru, fără urnă de dosar penal(nici măcar cea mai nevinovată gâză nu cred că ar lovi-o) și are o mentalitate de mileniul 3, adaptată la zilele noastre. Așa că, dragii mei, noi putem fi proprii Moș Nicolae anul acesta în Bihor și ne putem face un cadou minunat, dacă ne vom mobiliza la vot.
Postat 21 Noiembrie 2020, 22:41 de galsven
helen
hittler era copil pe langa voi de la usr mincinosi ordinari mars la munca
Postat 21 Noiembrie 2020, 16:56 de todo
Curiozitate
Partidele neparlamentare nu vor să plătească articole sau nu-s lăsate de teamă să nu intre partide antisecuristoide în parlament
Postat 21 Noiembrie 2020, 16:12 de 26Dan
Eu fű cine votez??!!
Am citit undeva cã primul semn de civilizare al omului a fost, când, în loc sã dea cu pumnul a înjurat! Deci Eu, sunt foarte civilizat!!!! Acum cã vin alegerile, ... Ce sã aleg ca sã schimb???!!! Pe cei ce îi cunosc???!!! Ei au dovedit cã sunt fiinte dar oameni nu, Deci nu!!!! Necunoscutii ?? Nerealizatii? SorosistiI ahtiati dupã putere, neomarxisti care vor o societate deschisã in care anormalul sã devinã normál si normalul sã fie anormal??!! Slugile Bruxxelului, care sunt incapabili sã gândeascã si doar executã si încet încet vor sã transforme EU intr- o Uniunea de tip sovietic??!! Sunt tot mai civilizat!!!!!
Postat 21 Noiembrie 2020, 15:06 de iahim
Rahat
Am ajuns in situatia asta precara pentru ca dupa revolutie s-a itit o clasa politica distrusa, ca voi. Imi amintesc ca am votat cu Iliescu si abia apoi mi-am dat seama ca era "un comunist cu fata umana". Apoi am votat cu Constantinescu. O momaie. L-au invins serviciile. Apoi am votat cu Basescu si mi-am dat seama ca am votat un securist. Cu toate astea poporul, in "intelepciunea" lui, l-a votat iarasi. M-am trezit cu Iohannis si nu m-a mai pacalit. Cum sa votez eu unul despre care, impreuna cu FDGR, s-a declarat urmas al al Grupului Etnic German, organizatie de sorginte fascista? Cum sa votez unul care a intermediat vanzarea de copii si care a luat case prin fals si uz de fals. Poporul "intelept" iar la votat cu 66%. Vai si amar! Acum sa mai votez si o alianta condusa de un securist, de altul cu dosare penale, in care membrii spun ca daca un copil este bolnav il schimbi ca pe un laptop stricat, care nu jura pe Biblie dand explicatii penibile si care spun ca propietatea privata trebuie sa dispara? Hai sa fim seriosi!
Postat 21 Noiembrie 2020, 14:02 de Salontanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON