URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2019, 10:37

Bihor, we have a problem: Pásztor Sándor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De joia trecută - când ex-directorul Aeroportului Oradea a dezvăluit că preşedintele CJ Bihor, în ciuda fanfaronadei cu "Deschidem spre Europa!", nu doar n-a avut niciun merit în efemera existenţă a curselor externe operate de Ryanair, ci, dimpotrivă, a şi rezolvat ruperea relaţiilor cu compania, interzicându-i totodată să negocieze cu alţi operatori şi, mai nou, patronând concursul pentru şefia Aeroportului în favoarea unei cliente UDMR - numeroase voci susţin că politicianul ar trebui să fie verificat de DNA, fiindcă şi-a folosit funcţia abuziv, împotriva contribuabililor.

Mă îndoiesc, însă, că DNA Oradea e capabil de aşa îndrăzneală, după ce în ianuarie avocatul Răzvan Doseanu (angajat inclusiv de Pásztor să-l apere în afacerea finanţării ilegale a Fundaţiei Varadinum), a pulverizat, practic, structura locală anticorupţie. Aţi mai auzit de atunci de vreun dosar instrumentat de procurorii rămaşi după expulzarea celor "răi"? Cei "buni" nu s-au mai luat nici măcar de un amărât de viceprimar comunal! Şi atunci, cum să se arunce la ditamai "rechinul"? Mai ales că, zic unii, chiar şi şefia Aeroportului oferită Cristinei Antik, soţia judecătorului Antik Levente, de la Curtea de Apel, ar fi de fapt o ofrandă adusă unui anume tip de judecători...

Ca atare, singurul mod în care şeful CJ ar putea fi tras la răspundere e cel politic, aşa cum se pregătesc să ceară, la proxima şedinţă, consilierii PNL-işti. Rămâne de văzut dacă o vor şi face pe bune, nu îngăimat. Cu 2-3 excepţii, eu nu prea văd mulţi PNL-işti din CJ care să se ia de piept cu UDMR, partidul în care unii văd nu doar un fost aliat, momentan în amor cu PSD, ci şi un viitor partener de guvernare locală.

Totuşi, un non-combat ar fi pentru PNL ruşinos şi de neiertat. Cum să-l menajezi pe unul ca Pásztor, despre care tocmai afli că a micţionat, încă dinaintea semnării lui, pe protocolul încheiat în 28 iulie, prin care inclusiv UDMR promitea să sprijine dezvoltarea Aeroportului? Ce credibilitate ar mai avea un partid ce aspiră să fie vioara nr. 1 în Bihor, să conducă judeţul după localele de anul viitor? Ce ascendent ar mai avea însuşi preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, despre care umblă vorba că va candida la CJ, în faţa unor omologi lipsiţi de scrupule, precum Szabó Ödön, şi de ruşine, precum "János" Mang? (Nu mai pun ALDE la socoteală, fiindcă de la anul nu va mai exista nici pe hârtie). Cum ar scoate cămaşa PNL-iştii dacă, tolerându-l pe Pásztor, USR îi va învinui de blat?

Mă aştept ca liberalii să nu mimeze lupta, ci s-o ducă fie şi singuri, "prin ei înşişi", chiar dacă e greu de crezut că Pásztor le va oferi satisfacţia demisiei şi că Mang va renunţa la complicitatea cu PSD-ul unguresc pentru a da voturile (două treimi) necesare demiterii. Altfel, vor rămâne cu stigmatul că, de dragul ciorii de pe gard, şi-au luat mâna de pe cei care contează cu adevărat: cetăţenii Bihorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
No regrets !!! Despre alianta Bolojan Ilie (PNL Bihor-primarul Oradei) si Pasztor Sandor(UDMR Bihor-director ABA Crisuri) de acum 7-8 ani,nimic ?
Oare aceasta alianta,"de amor"!!?? dintre aceste doua triste personaje ale peisajului oradean,a fost numai una de conjuctura ? sau de interes al unui grup de gasca,mafiot,in a pradui atat banul public cat si cel accesat pe fonduri europene ? Hai sa ne amintim cum apareau cei doi corifei (azi,dusmani de moarte!!??)impreuna, aproape tinundu-se de manute,ca doi tineri inamorati,pe la toate conferintele de presa tinute,pentru informarea mass mediei locale:Bihoreanul,TVS-Vocile Bihorului, Crisana, Bihorstiri.ro,Bihon.ro,Jurnalul Bihorean... Bihorstiri.ro:"Primarul Ilie Bolojan și Pasztor Sandor, director adjunct la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri (ABAC), au prezentat azi, 27 iulie 2015, în cadrul unei conferințe de presă, lucrările de întubare a pârâului Paris.După ce se va finaliza întubarea pârâului Paris vom readuce la condițiile normale zona afectată de lucrări, iar în urma acestor lucrări Oradea va fi în regulă în ceea ce privește inundările provocate de apele adunate de Adona, Paris sau chiar Crișul Mic", a menționat primarul Ilie Bolojan.Bohon.ro:"„Derulăm împreună cu Apele Române şi Compania de Apă această lucrare care, practic, va rezolva două probleme importante: una legată de inundaţiile în această zonă şi o problemă legată de mediu”, a declarat primarul Ilie Bolojan, ieri, în cadrul unei descinderi la intersecţia pârului cu drumul expres. Pentru ca nu au reusit sa indeplineasca criteriile necesare pentru o finantare cu accesare de Fonduri Europene, pentru mascarea deversarilor ilegale/penale ale Spitalului Clinic de Urgenta Oradea,ce se produc direct in apele paraului Paris,tanademul de" amorezi",Pasztor-Bolojan,au apelat la serviciile "dusmanilor"de la Consiliul Judetean si al Comitetului Judetean al Situatiilor de Urgenta Bihor. Cata dusmanie poate exista intre menbrii unei gasti,a carui deziderat este acela de pacalire a prostimii si de praduire a banului public.No regrets...acesta este raspunsul...No regrets este si rezolvarea gasita pentru frudarea acesarii de Fonduri Europene pentru intubarea paraului Paris(risc major de inundatii,fara harti de hazard,fara istoric..), No regrets... "noi va furam fara regrete,pentru ca nu are cine sa ne prinda"..in Romania de azi,Romania lucrului "bine facut"!!??
Postat 25 Septembrie 2019, 01:40 de platona
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON