„Am avut astăzi o şedinţă CSAT. S-a discutat despre prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor NATO pe teritoriul României, prin rotaţie, nu toate deodată. Este vorba de aeronave care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aeronavele româneşti, să asigure poliţia aeriană. Dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari - piloţi, mecanici, personal de întreţinere, care să asigure funcţionarea acestor aeronave ale aliaţilor din NATO, pentru asigurarea poliţiei aeriene în spaţiul de responsabilitate al Românei", a declarat Băsescu, adăugând că aprobarea va fi comunicată către NATO.
Şeful statului a mai vorbit şi despre posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul cibernetic. „România este pregătită să îşi asume unul din cele patru programe ale NATO, în calitate de naţiune lider, şi programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei", a mai spus preşedintele, citat de Mediafax.
„Printre altele, în acest document (CFE, nr), statele membre NATO se angajează să nu instaleze baze militare mari la frontiera de est a NATO. Cu asta, cred că am răspuns acelora care proroceau baze militare mari, permanente şi aşa mai departe. Asta nu înseamnă că România nu are nişte obiective. Suntem într-un curs continuu de negoceri, de circa două luni, iar de acest lucru se ocupă trei instituţii, Preşedinţia României, prin contactele directe la nivel de şefi de state, Ministerul de Externe şi Ministerul Apărării", a adăugat Băsescu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.