URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2023, 14:20

Bărbatul care a murit nevinovat în accidentul din 1 ianuarie era președintele Rotary Marghita și un om „foarte săritor”. Fiul său de 21 de ani, la Terapie Intensivă

Bărbatul care a murit nevinovat în accidentul din 1 ianuarie era președintele Rotary Marghita și un om „foarte săritor”. Fiul său de 21 de ani, la Terapie Intensivă (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atât orădeanul care, beat fiind, a provocat în prima zi a anului accidentul dintre Sălard și Cauaceu soldat cu două decese, cât și unul dintre răniți, pasager în mașina pe care a izbit-o, sunt încă internați în stare gravă în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea.

Acesta din urmă, a aflat BIHOREANUL, era fiul bărbatului ucis în accident, o persoană foarte cunoscută și apreciată în zona Marghita.

Tragedie la beție

Evenimentul rutier înregistrat în seara de 1 ianuarie pe DN 19E a fost provocat, după cum BIHOREANUL a mai relatat, de un orădean în vârstă de 36 de ani aflat la volanul unui VW, care a intrat pe contrasens pentru a face o depășire, dar fără a se asigura corespunzător, lovind frontal un Peugeot condus regulamentar de un bărbat de 55 de ani din Suplacu de Barcău.

Impactul a fost atât de puternic încât în accident și-a pierdut viața o femeie de 37 de ani, pasageră în VW, precum și șoferul Peugeot-ului. De asemenea, șoferul autoturismului VW și un pasager din Peugeot, în vârstă de 21 ani, au fost grav răniți, fiind transportați de urgență la Spitalul Județean din Oradea.

Ulterior, despre orădeanul care a provocat accidentul s-a aflat că, la testarea cu etilotestul, s-a constatat că avea o alcoolemie mare, de 1,03 mg/l alcool în aerul expirat.

„În stare stabilă”

La două zile după accident, cei doi răniți sunt în continuare internați în Spitalul Județean, la secția de Terapie Intensivă. Unul dintre ei, a aflat BIHOREANUL, este chiar fiul bărbatului de 55 de ani decedat, pasager în Peugeot.

„Tânărul de 21 de ani a suferit multiple traumatisme, un traumatism cranian minor, un traumatism abdominal și traumatisme toracice. Este în stare stabilă, este conștient și cooperant. În prezent, starea sa este bună, dar va mai rămâne la ATI”, a declarat BIHOREANULUI dr. Lucia Daina, directorul medical al spitalului.

Pentru salvarea vieții acestuia, atât Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, cât și membrii Asociației Studenților Mediciniști au făcut apeluri publice la donare de sânge, precizând că tânărul era una dintre victimele dramaticului accident.

Potrivit dr. Daina, și orădeanul în vârstă de 36 de ani care a provocat accidentul este conștient și starea sa este ameliorată. „Pacientul a suferit fracturi de bazin și este îngrijit tot la Terapie Intensivă, dar probabil într-o zi sau două va fi transferat la Ortopedie”, a spus medicul.

„Ajuta pe toată lumea”

Familia bărbatului decedat la volanul autoturismului Peugeot, inclusiv cei doi fii ai săi, dintre care unul rănit în accident, este foarte cunoscută în zona Marghitei. Dispariția bărbatului este deplânsă de comunitatea locală.

„Domnul Valer Sabău era inginer la OMV-Petrom Suplacu de Barcău, iar de anul trecut era și președintele Clubului Rotary din Marghita. În urmă cu două săptămâni, la festivitatea organizată în memoria doctorului Pop Mircea, cel căruia îi datorăm dezvoltarea spitalului, i-am și acordat o diplomă în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat unității noastre”, a declarat BIHOREANULUI managerul spitalului, Bradacs Aliz. „Era un domn foarte distins și săritor să ajute, avea un suflet foarte bun și ajuta pe toată lumea”, a adăugat aceasta.

De asemenea, potrivit lui Bradacs, împreună cu soția sa, de profesie contabilă, Valer Sabău și-a educat ambii fii în același spirit: „Și băiatul de 21 de ani, Florin, care a fost rănit în accident, student la Cluj, și fratele său au fost olimpici internaționali și au fost educați după modelul părinților”. Florin Sabău, tânărul rănit, este student la Informatică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, unde fusese admis tocmai datorită rezultatelor obținute ca olimpic internațional.

„Un suflet mare”

Și alți colegi ai lui Valer Sabău l-au elogiat pe cel dispărut, deplângând „trecerea la cele veșnice mult prea devreme” a președintelui Clubului Rotary din Marghita.

Într-o postare pe Facebook, acesta a fost descris de un coleg ca fiind „o inimă bună”, „un suflet mare”, „un coleg minunat și un prieten drag”.

În memoria sa, arată autorul postării, Dan Ile, membrii Clubului Rotary din Marghita vor să continue proiecte dedicate dezvoltării învățământului local, așa cum dorise și Valer Sabău: „Ştim că marea lui dorinţă în mandatul de preşedinte al Clubului Rotary Marghita a fost să iniţieze proiecte care să ajute, în măsura puterii clubului si pe cât posibil, la ridicarea nivelului sistemului de învăţământ şi educaţie din Marghita. El însuşi tată a doi tineri care au excelat în educaţie, cu multiple premii la concursuri şi olimpiade şcolare la nivel national şi international, şi-a dorit enorm acest lucru. În memoria sa, Rotary Club Marghita va continua proiectele inițiate de el pentru stimularea performanţei în rândul elevilor marghiteni. Drum lin spre stele, dragă Valer… Vei rămâne mereu în inimile noastre. Cele mai sincere condoleanţe familiei greu încercate! Dumnezeu să-l odihnească în pace în împărăţia Sa!”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Eh uite. Încă un argument pentru autostrăzi
În fiecare an se vorbește că avem foarte multe decese în trafic per mia de locuitori. Dar un om beat la volan pe autostradă nu ar putea niciodată face aceleași ravagii care le face pe un drum cu dublu sens unde intră pe contrasens. Pe autostradă, ieșea în decor, se dădea peste cap și probabil deceda. Dar nu lua viața unui om nevinovat cum s-a întâmplat în această situație. Dar prompteristele nu văd legătura între stadiul infrastructurii și decesele de pe șosele și tot timpul vedem tot felul de "talkshow-uri" unde "dezbat" asta. Dumnezeu să-i ierte și putere familiei.
Postat 04 Ianuarie 2023, 09:47 de Vio_427
Mi-e scarba de voi, soferi betivi imputiti
Este sursa tuturor nenorocirilor pe drumurile romanesti. A murit cine n-a trebuit. Eu cat traiesc, ma bucur din toata inima ca pot sa aleg felul in care voi muri. Si nu o sa fie la volan, spulberata de soferi imbecili. Azi pe ecaterina, soferul din taxi a dat cu spatele sa iasa din parcare cu mine si s-a facut coada normal. Dar sigur ca un BMW deja semnaliza sa depaseasca. Daca depasea, bine eram. Mi-e scarba de cum se conduce.
Postat 03 Ianuarie 2023, 20:06 de cams19
Nu mai conduceti beti!
uite de ce trebuie sa fim necrutatori cu alcoolul la volan.. chiar daca e vorba de un prieten chiar daca-i membru din familie si zice ca a baut 'doar un pahar'.. denunt la politie si gata!! mai bine sa aiba dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului decit pentru ucidere din culpa.... altfel mor oameni nevinovati... ce pacat!!!
Postat 03 Ianuarie 2023, 17:40 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON