URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Februarie 2015, 17:08

Bani pentru Piaţa Unirii: Primăria se împrumută cu încă 27 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat joi, cu unanimitate de voturi, contractarea unei finanţări rambursabile, de la o bancă din România, în valoare de 27 milioane lei, bani destinaţi cofinanţărilor necesare mai multor lucrări din proiecte europene desfăşurate în acest an de municipalitate.

"Banca va fi stabilită prin licitaţie publică. Creditul a fost gândit în lei pentru o echilibrare a riscului valutar, având în vedere că multe dintre creditele municipalităţii sunt acum în euro. Un al doilea motiv a fost posibilitatea contractării unui credit de tip "revolving", care ne oferă posibilitatea, pe parcursul unui an, să folosim anumite sume, să le rambursăm şi apoi să le reutilizăm", a declarat pentru BIHOREANUL city managerul Eduard Florea.

Cea mai mare parte a sumei de 27 milioane lei va fi folosită pentru reabilitarea, modernizarea şi refacerea scuarurilor din Piaţa Unirii, mai exact 21 milioane lei. Restul banilor vor merge spre cofinanţarea mai multor proiecte de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe (zona Mareşal Averescu - 1,1 milioane lei, zona Ioşia Nord - 1,4 milioane lei, zona malul stâng al Crişului Repede - 1,4 milioane lei, zona Pod Sovata - 1,2 milioane lei şi zona Lacul Roşu-Sovata - 1,1 milioane lei).

Perioada de tragere a creditului este de 1 an (cu trageri şi rambursări multiple în funcţie de necesar), iar perioada de rambursare este de 9 ani.

În urmă cu doar o lună, Consiliul Local aproba contractarea unui credit în valoare de 23 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru cofinanţarea mai multor proiecte europene de importanţă în oraş, cum ar fi Aquaparkul Nymphaea, pasajele denivelate de la intrările în Oradea.

Potrivit calculelor municipalităţii, chiar şi cu contractarea noului credit de 27 milioane lei, gradul de îndatorare al municipiului Oradea va rămâne sub 30% din veniturile proprii, atingând un maxim estimat de 25,54% în 2016.

Citiţi şi "Cum va arăta Piaţa Unirii după reabilitare (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Auleu...
Ciinele cind n-are ce face isi linge ..coada!Asa-i nea Ilie?
Postat 27 Februarie 2015, 13:59 de grigore
CORECT
@WinDos: perfect de acord! dezamăgirea pentru cei de acum poate este chiar mai mare pentru că și așteptările erau mai mari!
Postat 27 Februarie 2015, 08:49 de TDS
Re: TDS
Pe deasupra "ei" nu înţeleg că la fel i-am "apreciat" şi pe cei dinaintea lor iar cei de acum sunt similar o cruntă dezamăgire !!!
Postat 27 Februarie 2015, 08:06 de WinDos
ce potriveala
@WinDos:acum clar se va zice ca suntem intelesi pentru ca am postat aproape simultan!
Postat 26 Februarie 2015, 17:49 de TDS
NEW
Mda, este de fapt un credit sindicalizat fiind preferata facilitatii la termen(term loan facility)facilitatea de tip reinnoibil sau rotativ(revolving loan facility). La prima vedere pare optiunea corecta! Poate se bazeaza si pe consilierea celui mai mare diacon celib economist in viata, dr. in Bugetele comunitatilor locale. Dar eu es fi mers pe EURO! Azi maine Guvernul Ponta va fi rasturnat iar noul Guvern condus de new PNL ne va baga cu siguranta in zona EURO in maximum 3 ani! Si atunci de ce sa nu faci creditul in moneda nationala direct? Ma rog, poate exista explicatii!
Postat 26 Februarie 2015, 17:48 de TDS
Cu bani de împrumut tot prostul poate clădii o "budă" cu radio !!!
Iar la aşa "budă", cu muzică de fanfară la cerere, aşa oraş !!!
Postat 26 Februarie 2015, 17:46 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON