URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2021, 08:02

Bâlci de Binş: Primarul de Beiuș, acuzat că „sifonează” banii publici pe achiziţii dubioase și ascunde că e urmărit penal (VIDEO)

Bâlci de Binş: Primarul de Beiuș, acuzat că „sifonează” banii publici pe achiziţii dubioase și ascunde că e urmărit penal (VIDEO) STOP JOC. Încolţit de întrebările aleșilor din opoziţie, primarul Gabriel Popa i-a cerut cameramanului care transmitea live şedinţa Consiliului Local să oprească aparatul. „Nu facem aicea bâlci”, a decis edilul, fără să dea vreo explicaţie. „Asta e transparenţă? Credeam că puteţi mai mult decât atât, domnule primar!”, au comentat internauţii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost scandal la ultima şedinţă a Consiliului Local Beiuş, după ce la finalul întrunirii consilierul independent Alexandru Degău a adus în discuţie achiziţiile directe ale Primăriei, acuzându-l pe edilul liberal Gabriel Popa că a încheiat contracte dubioase, inclusiv cu "o firmă de şampoane" căreia i-a încredinţat realizarea noului site al instituţiei.

"Aţi sifonat banii beiuşenilor", a acuzat Degău, susţinut de consilierii PSD. În loc să le răspundă, primarul a oprit şedinţa şi camera de înregistrare prin care aceasta era transmisă în direct pe reţelele de socializare. "Vrea să-i inducă în eroare pe beiuşeni", încearcă să explice edilul motivul.

Diverse cu "scântei"

Cearta aleşilor beiuşeni a izbucnit la finalul şedinţei CL din 29 septembrie, la capitolul Diverse, când independentul Alexandru Degău a cerut lămuriri despre un contract încheiat pentru realizarea noii platforme web a Primăriei cu o firmă profilată pe producţia de cosmetice. "Aţi plătit 25.000 lei unei firme de şampoane ca să facă site-ul, cum aţi putut accepta aşa ceva?", a acuzat Degău, arătând că, după ştiinţa sa, firma din comuna Roşia nu avea personal calificat pentru astfel de servicii şi le-a subcontractat unei alte firme din Cluj.

Degău i-a reproşat edilului şi că a dat peste 70.000 lei unei alte firme din Beiuş pentru marcajele rutiere din oraş care înainte erau realizate în regie proprie de societatea de gospodărire locală, dar şi că ascunde punerea sa sub urmărire penală de către procurorii DNA. "Aţi sifonat banii şi nu vreţi să răspundeţi, la fel cum nu vreţi să spuneţi dacă e adevărat că sunteţi suspect într-un dosar al DNA", a strigat Degău, căruia i s-au alăturat şi consilierii PSD.

Vizibil iritat, primarul Gabriel Popa s-a ridicat şi a cerut închiderea şedinţei, dar şi a camerei de filmat prin care întrunirea era transmisă live pe internet.

Va urma...

"Să spună ce face cu banii beiuşenilor! De ce plăteşte metri cubi de hârtie xerox, mese întinse pe la restaurante, sucuri şi cafele de mii de lei pentru protocol", a declarat Degău (foto) BIHOREANULUI.

Atitudinea edilului i-a deranjat şi pe aleşii PSD. "Domnul Degău a cerut explicaţii pentru lucruri pe care şi noi le-am sesizat", spune social-democratul Sergiu Iftimovici, afirmând că va relua subiectul la următoarea şedinţă. "Voi fi eu preşedinte de şedinţă şi nu are cum să se sustragă"...  

Nu de alta, dar exemplele date în vileag de Degău sunt doar câteva dintr-o lungă listă de "cumpărături" dubioase. Trecând peste faptul că o primărie cu propriul serviciu social cumpără "consultanţă în domeniul asistenţei sociale" de 10.000 lei, hârtie xerox de 15.000 lei plus TVA (1.300 topuri), edilii au decontat mese festive, de ziua Beiuşului (7.143 lei plus TVA), Ziua Europei (1.900 lei plus TVA) şi Ziua Eroilor (3.809 plus TVA), toate la acelaşi restaurant de "culoare" liberală, Principesa Margareta.

De asemenea, Primăria Beiuş a luat suc, apă şi cafea de peste 10.000 lei ca "protocol la Cabinetul primarului", tot de la o firmă "prietenă", Ianateti Impex, abonată la contracte publice: doar în acest an a vândut produse de curăţenie, legume, fructe şi alimente de peste 130.000 lei atât pentru Primărie, cât şi pentru liceele Nicolae Bolcaş, Nicolae Ciordaş şi grădiniţa din oraş.

Toate bune şi frumoase

Primarul Beiuşului era obligat să dea explicaţii despre cum a gestionat bugetul, cerinţă impusă de Codul administrativ, care prevede ca edilii să prezinte informări periodice privind cheltuielile şi alte informări ori rapoarte solicitate. El îşi motivează, însă, refuzul prin faptul că "nu pot sta după fiecare, să-i ascult cum bagă de vină şi spun vrute şi nevrute".

În opinia lui Popa, cheltuielile au fost legale, chiar şi cea făcută pentru firma care se ocupă de noul site, aleasă pe criteriul celui mai mic preţ. "Faptul că e axată pe producţia de cosmetice nu înseamnă că nu se ocupă şi de altceva. Eu ştiu că lucrează şi în alt domeniu", spune edilul. Cât despre contractul pentru marcajele rutiere, Popa recunoaşte că până în acest an au fost realizate în regie proprie, dar nu ar mai avea muncitori: "Nu mai avem personal calificat, aşa am decis să angajăm o firmă", spune edilul, convins că a procedat corect oprind şedinţa, pentru ca "unii consilieri să nu-i dezinformeze pe beiuşeni".

Singurul subiect pe care primarul l-a evitat se referă la dosarul în care a fost pus sub urmărire penală. "Este o anchetă, dar am spus-o şi în şedinţă, sunt date cu caracter confidenţial, deci nu pot vorbi", afirmă Gabriel Popa. Ca şi cum despre altele ar fi făcut-o...

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
S-o fi consultat cu Domocos cum e la facultate, de pilda ce vaselina sa iei cu tine?
Postat 15 Octombrie 2021, 12:02 de pinonel
Din păcate, majoritatea primarilor din România sunt niște inculți.
Ei nu reușesc să conștientizeze că, la ședințele consiliilor locale, primarii sunt invitați. Ei nu conduc ședințele, fiind vorba de ședințe ale consilierilor locali și nu de ședințe de executiv. Doar președinții de ședințe, adică niște consilieri locali prin rotație, pot dispune tot ce ține de organizarea acestor ședințe, cu acceptul celorlalți consilieri. Legea 215 este clară în toate privințele, stabilind clar atribuțiile, drepturile și obligațiile distincte ale legislativului local și ale executivului. Așadar, primarii care își arogă dreptul nelegal de a conduce ședințele consiliilor locale, încalcă atât legea civilă cât și cea penală, prin abuz în serviciu și de putere. Așa că, acei consilieri care nu se exprimă în acest sens, chiar prin plângeri penale, sunt implicit complici la aceste abuzuri.
Postat 15 Octombrie 2021, 09:09 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON