URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2023, 08:00

Bai după bairam: Bătaia dintre polițiștii bihoreni a ajuns în anchetă. Cine a mai fost la cheful şefului de Post din Pietroasa, Raul Rotar?

Bai după bairam: Bătaia dintre polițiștii bihoreni a ajuns în anchetă. Cine a mai fost la cheful şefului de Post din Pietroasa, Raul Rotar? CHEF DE BOSS. An de an, şeful de Post din Pietroasa, Raul Rotar (foto), fost inculpat al DNA Oradea, îşi sărbătorește ziua de naștere la sala de evenimente din Cărpinet, alături nu doar de familie, ci şi de superiori din Poliție, aleşi locali şi afaceriști, ca un adevărat VIP local. „Am promis, de când m-a anchetat DNA şi s-a scurs în presă discursul chestorului Terente Merce de la o altă aniversare a mea, că voi ţine chef în fiecare an. Şi mă ţin de promisiune”, susţine Rotar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anchetă internă la Poliţia Bihor, după ce mai mulţi poliţişti s-au luat la bătaie cu ocazia zilei de naştere a unui coleg, şeful Postului de Poliţie din comuna Pietroasa, Raul Rotar, sărbătorită în stil mare la o sală de evenimente din comuna Cărpinet. 

Petrecerea nu a fost una obişnuită, după cum a aflat BIHOREANUL: poliţistul a avut peste 150 de invitaţi, între petrecăreţi numărându-se foşti şi actuali şefi ai poliţiştilor, dar şi politicieni şi oameni de afaceri, unii ajungând victime ale bătăuşilor cu epoleți...

Client al DNA

Sărbătoritul, Raul Rotar, e un personaj cunoscut, ba chiar mai mult decât și-ar fi dorit. A fost unul dintre clienţii DNA Oradea, care în urmă cu cinci ani l-a și trimis în judecată, alături de alte „stele” polițienești din zona Beiușului, precum Gheorghe Bat, fost şef al Postului de Poliţie Pietroasa, între timp decedat, comisarul-şef Remus Indrei, fost şef al Poliţiei Beiuş, comisarul-şef Dorin Vesa, şeful Poliţiei Rurale Beiuş, şi fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, fostul judecător Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, plus Eugen Balint, ginerele lui Indrei, Minodora Pătroc, consilier la Agenţia de Mediu Bihor, şi Nicolae Bodea şi Ioan Simea,  la vremea respectivă viceprimari ai comunelor Remetea şi Roşia. 

Procesul viza numeroase fapte de corupţie. În cazul lui Rotar, însă, procurorii n-au găsit dovezi că ar fi luat mită, acuzându-l doar că şi-ar fi „uns” şefii ca să-şi protejeze funcţia. Lui Indrei, de pildă, i-ar fi plătit sejurul pe litoral, mese la restaurante, chiria pentru șezlonguri pe plajă, şi i-ar fi „rezolvat” piatră ornamentală pentru curtea din casa fiicei. Toate, cu prețul unor eforturi care, evident, nu puteau fi suportate din salariul de polițist.

În final, atât în cazul lui Rotar, cât şi al celorlalţi inculpaţi, acuzaţiile au fost respinse de instanţele de judecată, care au stabilit că faptele nu există. „Un semn de colegialitate şi de prietenie”, așa au catalogat judecătorii „serviciile” făcute de Rotar şefului său. Nicidecum șpăgi date din, Doamne ferește, șpăgi primite...

Chef de chef

Tot din colegialitate şi prietenie, bineînțeles, au fost invitaţi și cei peste 150 de participanți la petrecerea pe care Raul Rotar a organizat-o recent, în noaptea de 1 spre 2 aprilie, la sala de evenimente Giuliano din Cărpinet. 

A fost un chef ca de nuntă, cu meniu bogat şi cu lăutari, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, şi în anii trecuţi, poliţistul fiind cunoscut ca unul căruia îi place să-i aibă alături la chermeze nu doar pe apropiaţi, ci şi pe şefi şi VIP-uri din zonă. Asta chit că, potrivit propriilor declaraţii de avere, trăieşte exclusiv doar din salariul de subofiţer, din cel de asistent medical al soţiei şi din cadouri primite de la părinţi. 

Pe lângă aleşi locali, polițiști şi oameni de afaceri, au mai fost prezenţi şi fostul şef al Poliţiei Bihor și apoi al Poliției Române, chestorul Liviu Popa, plus fostul adjunct al Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, retras în umbră în ultimii ani după eliberarea sa din închisoare, unde a executat o condamnare de 4 ani pentru protejarea unor evazioniști, cărora le-a dat și bani cu camătă. Din meniu, zic sursele BIHOREANULUI, n-au lipsit aperitivele şi sarmalele, dar nici pălincă, vin și whisky din belșug. De la prea multă băutură ar fi pornit, de altfel, şi scandalul între petrecăreți...

La origini...

Scandalul a început în zorii zilei de duminică, în jurul orei 3, pe terasa sălii de evenimente, fiind declanșat de un schimb de replici între doi „oameni ai legii” - Viorel Iga, ajutorul şefului de Post din Lazuri de Beiuş, şi Călin Peti, poliţist la Postul Rieni. Discuţiile între cei doi au degenerat în insulte şi înjurături, iar picătura care a umplut paharul ar fi fost faptul că Peti și-a trimis colegul la origini, uitând că acestuia i-a murit mama.

În conflict a intervenit şi fratele lui Viorel Iga, Sergiu, tot polițist, ajutor de şef de Post în Rieni, dar în loc să se calmeze, protagoniştii s-au „înfierbântat”, luându-se la bătaie. Pentru Viorel Iga nici măcar nu era prima astfel de ispravă, zic oamenii din zonă, căci acesta ar mai fi fost implicat în trecut şi în alte scandaluri, pornite din pricina alcoolului. 

Cert e că la petrecerea lui Rotar, fraţii Iga şi colegul lor, Peti, şi-au împărţit cu generozitate pumni şi picioare, făcând şi victime colaterale printre alţi petrecăreţi care au încercat să-i despartă. „Scandalul a fost afară, în faţa sălii. S-au înjurat și apoi s-au luat la bătaie. Au fost rănite mai multe persoane, cât de grav, nu ştiu, însă din câte spune lumea i-ar fi despărţit în final şeful Poliţiei Ştei, Rafael Tonca”, a povestit BIHOREANULUI unul dintre petrecăreţi.

Sursele ziarului afirmă că printre cei care au avut de pătimit a fost și primarul comunei Cărpinet, Petru Curta, invitat și el la petrecere, care admite că a participat la chef, însă neagă că ar fi „încasat-o”. „Nu am fost de faţă (n.r. - la bătaie), trebuia să ajung în Suceava a doua zi, așa că am plecat pe la miezul nopţii. Din auzite doar am aflat că au fost şi victime colaterale, că s-au băgat unii să-i despartă. Mai multe nu ştiu”, susţine edilul, refuzând să nominalizeze vreo persoană.

„Fini” și „colaboratori”

Căutat de BIHOREANUL, sărbătoritul Raul Rotar susţine, culmea, că era deja acasă la momentul păruielii, ceea ce înseamnă că și-ar fi părăsit propriul chef înainte ca el să se transforme în bătaie. „Au mai rămas vreo 12-14 persoane la un şpriţ, ceilalţi au plecat. Eu eram acasă de o oră când s-au luat la ceartă”, pretinde poliţistul, evitând și el să nominalizeze protagoniștii, pe motiv că „nu ştiu”. 

Cât despre petrecerea de proporții, Rotar susţine că și-a permis-o pentru că „am mulţi fini” şi „colaboratori”, enumerându-i între aceștia pe „primarul meu, din Pietroasa (n.r. - Ionel Laza, PSD), primarul din Cărpinet (n.r. - Petru Curta, PSD) şi cel din Bunteşti (n.r. - Sorin Degău, PNL)”, dar şi persoane „cu care am pătimit împreună, pe acelaşi front”, referindu-se la fostul şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, şi la şeful Poliţiei Rurale Beiuș, Dorin Vesa, colegi de dosar penal. „Oricum, n-am fost 150, cel mult 100, cu formaţie cu tot. Eu am organizat cheful, deci ştiu”, mai zice Rotar, adăugând că „niciodată n-am mai păţit aşa ceva”, adică să se lase cu bătaie.

„Prestigiul funcţiei...”

Cazul a ajuns în atenția conducerii IPJ Bihor. „Ştiu că au fost audiaţi mai mulţi colegi, toţi cei care au fost acolo. Acum sunt audiate şi alte persoane”, spune Rotar, informaţie confirmată şi de purtătorul de cuvânt al inspectoratului, comisarul-şef Alina Fărcuţa. 

Cercetările vizează posibile abateri prevăzute de Statutul poliţistului, care îi obligă pe oamenii legii la un comportament decent inclusiv în afara programului, pentru a nu „compromite, prin activitatea publică ori privată, prestigiul funcţiei sau al instituţiei din care fac parte”. 

Cert e că până săptămâna trecută, nici protagoniştii şi nici victimele colaterale ale scandalului nu au reclamat agresiunea, iar petrecăreţii și personalul sălii de evenimente nu s-au simțit revoltaţi de comportamentul bătăuşilor, așa încât să-i denunţe pentru „tulburarea liniştii şi ordinii publice”. Ca de multe alte ori, peste Ţara Beiuşului s-a lăsat tăcerea...


TOASTUL LUI MERCE
„Omul sfinţeşte locul!”

Discursul chestorului Terente Merce (foto) de la o altă aniversare a șefului de Post din Pietroasa, despre care acesta din urmă spune că „s-a scurs în presă”, a fost reprodus de BIHOREANUL din rechizitoriul prin care DNA l-a trimis în judecată pe Raul Rotar, cu observația că polițistul era și pe atunci unul „bine orientat”.

La chermeza organizată de ziua şefului de post, în aprilie 2016, la Cărpinet a participat şi chestorul Merce, fost şef al serviciului secret al MAI şi consilier al preşedintelui Traian Băsescu, împreună cu primari din zonă şi parlamentari, în faţa cărora l-a lăudat pe Rotar pentru felul în care „gestiona” afacerile. „Să-i urăm sănătate, fericire (...) Dacă ne uităm în jur, cred că totul spune despre omul Raul, bunătatea lui, sufletul lui, care a putut să adune în această zi oameni cu ăăăă... suflet curat, de omenie (...) Omul sfinţeşte locul!”, a toastat Merce.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
De aici va fi si noul sef al politiei Bihor
Sa ii studiati bine ca unul dintre ei va f noul sef al Politiei Bihor, toti au fost din zona aia numiti de Micula, Blaga si gasca locala.
Postat 19 Aprilie 2023, 19:39 de adi13
Până nu o să avem un ANAF competent cu întrebări corecte...
Nici nu o să scăpăm de specimene de gen... Cum își permite el asta? Cine a plătit? De unde a avut bani? Cu declarație, cu nume și prenume! Și mers pe urma banilor! Dar ANAF merge în piață probabil și la firme mici, unde nu deranjează pe nimeni...
Postat 19 Aprilie 2023, 06:52 de Vio_427
...ce mai caută asemenea specimene..
...în poliție, parcă după cum ne arată desigur presa cu toții sunt apți la testele psihologice, posibil doar așa prin neprezența fizică al polițiștilor și semnarea în alb al psihologilor care le dau avizele anual. De ce se crede că aceste pleve ale societății nu ar avea înlocuitori, eu cred desigur că au, mulți cu facultăți terminate în drept pot ocupa desigur un post în poliție, dar până nu se acționează în vreun fel acest buboi care puroiază permanent de zeci de ani, legea în românia nu se va aplica în favoarea dreptății. Observăm că din ce în ce mai mulți polițiști sunt cercetați și puțini din ei condamnați cu detenție indiferent ce au comis, un exemplu îl avem pe polițistul care a sechestrat o persoană în Salonta, care desigur după mai multe abateri a fost pus în sfârșit pe butuci, de ce nu se aplică regula la polițiști ca și în cazurile persoanelor civile care nu au legături cu poliția sau alte structuri! Am ajuns ca instituția care are în sarcina lor să apere legea și cetățeanul, ei au devenit cei mai mari mafioți din România, cu unele excepții. Legea este pentru toți și trebuie aplicată.
Postat 18 Aprilie 2023, 17:01 de Morometul
Dar
cu calu', pardon,cu primarul ce-ați avut?!
Postat 18 Aprilie 2023, 16:56 de nealiniat
Ca borfasii
Faptul ca organe au ajuns sa-si dea in cap este un lucru firesc. Este o consecinta a lipsei de educatie si a intrarii un sistem -in general-, pe baza de pile. Uite-i cum se comporta cei care ar trebui sa fie modele de comportament in familie si societate. Ii vezi pe multi si cum arata. Barbi, creste pe varful capuli.... Asta spune mult despre cat sunt de seriosi, de cat de mult respecta unfiorma pe care o imbraca. Spune multe despre mentalitate pe care o au. De ce s-au luat la bataie ? Pt curve, spagi dicutii contradictorii cu privire la care are avere mai mare, masina mai buna sau alte asemenea ? Pe ce nu se pot imparti cei care ar trebui sa fie exemple de modestie si de bun simt ?
Postat 18 Aprilie 2023, 15:37 de OrbanKula
Maine aflam ca...
... a fost si hanis. Poimaine ni se va spune ca a trecut pe la chef si bode, johannis i-a trimis sarbatoritului un mesaj de felicitare! Isi mai aminteste cineva de piesa ,,Ilie de la scularie"? Asa pare Raducu, pardon, Raul, un Ilie, dar de la melitie! https://www.youtube.com/watch?v=DlqPYVW-V_Q&ab_channel=EmericImre
Postat 18 Aprilie 2023, 13:48 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON