URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2018, 13:20

Bacalaureat în Bihor: Un absolvent a fost eliminat fiindcă a încercat să trişeze cu un telefon şi căşti bluetooth

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un absolvent de liceu bihorean a fost eliminat, luni, din proba scrisă la Limba şi literatura română după ce a fost prins că avea asupra lui un telefon şi căşti bluetooth, ambele obiecte interzise în sala de examen.

Cazul s-a petrecut la centrul de examen de la Colegiul "Samuil Vulcan" din Beiuş. "Am avut un singur eliminat. Un absolvent care avea asupra lui dispozitive de comunicare cu exteriorul", a declarat pentru BIHOREANUL Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Înaintea probei, candidaţilor li s-a explicat care sunt obiectele interzise în sala de examen, aceştia semnând că au luat la cunoştinţă regulile.

Absolventul eliminat nu va mai putea susţine celelalte probe scrise ale examenului de Bacalaureat. De altfel, el va putea încerca din nou să susţină probele abia în sesiunea din toamna anului 2019.

La prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, din Bihor s-au înscris 3849 de absolvenţi de liceu, dintre care au fost prezenţi 3.625.

În centrele de examinare din judeţ au existat şi cazuri speciale, şapte absolvenţi susţinând proba în alte condiţii decât restul colegilor lor din cauza unor probleme medicale.

La "Onisifor Ghibu", o persoană cu probleme locomotorii a solicitat să i se asigure o sală la parter. La acelaşi liceu, tot din motive medicale, un absolvent a solicitat să susţină lucrarea prin dictare către un profesor asistent de altă specialitate.

La Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", o tânără cu probleme de auz a solicitat un profesor de sprijin, interpret mimico-gestual, şi a primit o mărire cu o oră şi jumătate a timpului destinat examenului. Tot acolo, o altă tânără a susţinut examenul într-o sală distinctă, din cauză că are varicelă. Fata a fost supravegheată de doi profesori.

La "Mihai Viteazul" a existat o solicitare pentru elaborarea lucrării prin dictare, iar la Colegiul "Teodor Neş" din Salonta a existat o solicitare pentru mărirea cu o oră şi jumătate a timpului destinat lucrării scrise şi dictarea către un profesor asistent.

Un singur absolvent din Bihor a susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română de acasă, acesta fiind imobilizat la pat. Tânărul aparţine de centrul de examinare "Octavian Goga" din Marghita, însă a studiat în Popeşti. Doi profesori din centrul de examen s-au dus la domiciliul tânărului cu subiectele sigilate în plic. Acolo a fost instalată o cameră de supraveghere înainte ca absolventul să înceapă scrierea lucrării.

Potrivit calendarului examenului naţional de Bacalaureat, pe 26 iunie urmează proba de limba şi literatura maternă, pe 27 iunie va fi susţinută proba obligatorie a profilului, în timp ce pe 28 iunie tinerii vor da proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 4 iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON