URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2021, 16:01

Bacalaureat 2021: Judeţul Bihor, pe locul 3 în ţară la mediile de 10. Vezi topul liceelor! (DOCUMENT)

Bacalaureat 2021: Judeţul Bihor, pe locul 3 în ţară la mediile de 10. Vezi topul liceelor! (DOCUMENT) (foto: generic, sursa: northcoastcourier.co.za)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor se află pe locul al 3-lea în ţară în topul celor mai multe medii de 10 obţinute de elevi în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat. De asemenea, rata de promovare a crescut cu peste 6% faţă de cea de anul trecut. 

75% promovaţi dintre absolvenţii din 2021

"Datele finale ne îndreptăţesc să considerăm că în acest an Bacalaureatul a adus un plus, pe care am dori ca anul viitor, în condiţii de normalitate, să-l sporim, astfel încât să ajungem în partea superioară a clasamentului la nivel naţional. Şi acum suntem în prima jumătate a clasamentului", a spus Virgil Blage, luni, într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea unei analize a rezultatelor, la sediul IŞJ Bihor.

Rata de succes din acest an în Bihor este de 69,4%, aceasta crescând cu mai bine de 6 procente faţă de rezultatele de anul trecut (promovare 63%). 

În ceea ce priveşte procentul de promovare al elevilor care au absolvit anul acesta, deci fără cei din seriile precedente, acesta este şi mai mare, de 75,1%.

În Bihor, la sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat au fost înscrişi în total 3.717 elevi, din care s-au prezentat 3.582, au fost eliminaţi 5 şi respinşi în urma corectării lucrărilor 1.091. 

În topul zeciştilor

Dintre cei care au promovat, 7 elevi au reuşit să o facă cu medie maximă, adică cu 10, ceea ce plasează judeţul Bihor pe un loc fruntaş în topul naţional. Mai multe medii de 10 au fost doar în Bucureşti (23) şi Iaşi (10), în timp ce în judeţele Prahova şi Gorj, la fel ca-n Bihor, câte 7 absolvenţi au încheiat examenul cu media 10. 

Mulţi alţi elevi bihoreni au obţinut medii mari: 218 au avut medii între 9,5 şi 9,99; 377 au avut medii între 9 şi 9,49. 

Virgil Blage a spus că a observat, pe lângă implicarea profesorilor, şi implicarea părinţilor în multe cazuri: "Tot mai mute familii au devenit conştiente de nevoia de a suplimenta pregătirea copiilor, având în vedere condiţiile speciale în care s-a desfăşurat procesul instructiv-educativ în acest an pandemic". 

După contestaţii

Despre contestaţii, peste 1.000 în Bihor, Virgil Blage a spus că multe dintre ele au fost "soluţionate favorabil" elevilor. Totuşi, în judeţul nostru nu s-au înregistrat diferenţe majore între notele obţinute înainte şi după contestaţii. După cum se ştie, în alte judeţe au existat diferenţe uriaşe între note, lucru care l-a făcut pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să-şi arate nemulţumirea faţă de profesorii care au corectat la prima mână lucrările.

Şi în Bihor au fost cazuri unde nota a crescut cu mai mult de 1,5, însă acestea au fost puţine. "Nu este cazul nostru", a spus Blage, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI legate de diferenţele mari de notare. Inspectorul şef a spus că, de exemplu, la proba de limba română, procentul lucrărilor unde nota a crescut cu mai mult de 1,5 puncte după contestaţii este mic, de 1,34%. 

Niciun liceu fără elev promovat

În schimb, şeful IŞJ Bihor a spus că şi la Bacalaureat se văd "aceleaşi discrepanţe" dintre rezultatele elevilor din mediul rural şi ale celor din mediul urban, ca la Evaluarea Naţională, adică elevii de la ţară au luat note mai mici şi au avut un procent mai mic de promovare. "Cum am spus şi după Evaluarea Naţională, cred că este necesar să regândim reţeaua şcolară şi să valorificăm capacitatea unor colegii bine dotate, care au şi internate şi cantine", a comentat Blage. "Este limpede că fragmentarea procesului de învăţământ în şcoli mici nu este soluţia", a adăugat acesta. 

Totuşi, "este primul an după multă vreme în care nu avem nicio unitate de învăţământ în care procentul de promovare să fie 0", a subliniat Virgil Blage. 

Topul şcolilor 

După soluţionarea contestaţiilor, IŞJ Bihor a întocmit şi clasamentul final al colegiilor şi liceelor în funcţie de procentul de promovare. 

Astfel pe primele locuri se situează Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Liceul Teologic Baptist "Emanuel" şi Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, toate trei înregistrând o rată de promovare de 100%. Merită subliniat că, spre deosebire de ultimele două şcoli, Colegiul "Gojdu" a avut mult mai mulţi candidaţi, 203 faţă de 57 la liceul Emanuel şi 10 la liceul german. 

Procente foarte bune de promovare, de peste 90%, au avut, în ordine, şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu (99,14%), Liceul Teologic Penticostal Betel (98,36%), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (95,61%), Colegiul Naţional Iosif Vulcan (92,91%) şi Liceul Ortodox Roman Ciorogariu (92,31%). 

Top 10 în Bihor este închis de Colegiul Naţional Mihai Eminescu (89,57%) şi de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu (87,27%). Merită, de asemenea, precizat că "Eminescu" a avut cel mai mare număr de candidaţi dintre toate liceele din judeţ: 278. 

Vezi mai jos topul liceelor după rezultatele de la Bacalaureat!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON