URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Avocații diavolilor vs. apărătorii îngerilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Virtutea e la mijloc", zise Diavolul, așezându-se între doi avocați de succes. Chestia asta o fi sunând interesant prin Barourile din Danemarca, dar ceva mai puțin în românește.

În orice caz, am auzit de un duhovnic din zona montană a Bihorului care-i convins că avocații sunt în solda necuratului. S-o fi uitat de prea multe ori la filmul cu Al Pacino și Keanu Reeves ori o fi avut ceva experiențe personale exorcizabile. Căci nu degeaba e zicala că, dacă nu faci alegerea bună, avocatul, medicul, contabilul sau ofițerul de stare civilă te pot nenoroci pe viață.

Totuși, de unde atâta obidă pe o castă vitală în orice sistem de justiție? Căci zicale înțepătoare sunt cam în toate țările lumii, nu doar pe la noi. Iată doar câteva: "Juriul e format dintr-o sumă de oameni care vor decide care parte are cel mai bun avocat" (Robert Frost); "Fără oameni răi, n-ar fi nevoie de avocați buni" (Charles Dickens); "Avocații buni cunosc legea, cei descurcăreți cunosc judecătorul".

De regulă, scuza principală a multor apărători de încătușați e că-i treaba procurorilor să le demonteze pledoaria. După așa o logică, oricare dintre ceilalți muritori de rând am putea înșela, jefui și mutila cu conștiința neîntinată, câtă vreme e strict treaba organelor de anchetă să ne prindă. Și să fim foarte senini și împăcați cu asta, adică în deplină armonie cu păguboasa vorbă fanariotă: tâlharul neprins - negustor cinstit.

Sigur că dacă ne-am apuca să ieșim buluc la tâlhărit la drumul mare, ar fi tot spre bucuria unor maeștri ai Baroului și garoului. Iar Statul de Drept ar trebui să aibă jumătate din populație specializată și plătită ca procurori, polițiști, judecători, grefieri, aprozi, avocați și temniceri.

Menirea inițială a profesiei de avocat, pe vremea Dreptului Roman, era să apere împricinatul de abuzuri. Să-l scoată nevinovat când e nevinovat. Sau să-l ferească de o pedeapsă prea mare față de nelegiuirea săvârșită. Dar nu altceva.

Ce sens mai are principiul de dreptate dacă profesioniști din sfera legii scot, cu bună știință, nevinovați din infractori sadea? Sigur că onorariile cresc pe măsură când scapi de belea corupți mari și mijlocii, bandiți avuți, escroci prosperi ori când înșfaci partea leului din despăgubirile pentru accidentări grav vătămătoare sau chiar mortale. Iar despăgubirile din asigurări chiar au ajuns destul de grase, odată cu creșterea RCA, cât să alimenteze și mârșave cârdășii în dauna victimei sau familiei victimei.

Ca să nu mai pomenim de penaliștii mai mărunți care-și pun clienții cu venituri slăbuțe să ia credit de la bănci ori cămătari ca să le acopere onorariul umflat.

Asta-i mai degrabă lăcomie disimulată în eticheta de "măiestrie profesională" și concurență neloială pentru colegii de breaslă care nu-și adorm conștiința când îmbracă roba. Iar faza că organele judiciare n-au altă treabă decât să destrame păienjenișuri de minciuni și tertipuri vicioase e doar un subterfugiu pentru a masca pofta de câștig a unei părți a tagmei. Deci, până la urmă, inamovibilitatea avocaților din zona penală, când e dublată de criza de conștiință, chiar este chestia dracului. Sau, după cum exagerează un proverb francez: "Până iadul nu-i plin, greu de salvat câte-un avocat".

De apreciat doar faptul că penaliștii prea lacomi măcar nu se ascund după degetele lungi și au ales profesia în care pot minți în voie ca să facă bani. Pe când destui politruci mai au și pretenția să-i credem când își mișcă buzele, adică primul simptom că mint poporul. Apropo, și la Avocatul Toporului și-a cam băgat necuratul coada.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cea mai mare confuzie în rândul "beneficiarilor" acestor servicii ...
... este cea dintre JUSTIȚIE și DREPTATE !?! Una-i una ... alta-i alta.
Postat 03 Martie 2021, 09:00 de CrisDumi
Intrebare
Avocat / Judecator /Soț / Soție....adica familie... aceeasi Curte de Apel... este normal???
Postat 03 Martie 2021, 07:52 de strada
Satana rules
Pe vremea mea, in anul I, la primul curs de TGD, un distins domn profesor a pus intrebarea ' Ce este legea? " Dupa o serie intreaga de raspunsuri puerile, ne-a dat si raspunsul: Legea e o bariera, peste care sar dulaii, pe sub care se strecoara cateii si de care se lovesc prostii fara bani de avocat fara scrupule. QED
Postat 02 Martie 2021, 23:59 de Torqemada
meseria bratara de aur
Meseria e bratara de aur, cine nu stie legea zice ca e furat sau ca i s-a facut nedreptate. Concluzie: Legea e dreapta, dar nu cinstita, justitia e oarba, dar nu surda, iar dreptatea e relativa....asa ca......prinde orbu' scoate-i ochii. Mana pe carte!
Postat 02 Martie 2021, 20:49 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON