URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
15 Noiembrie 2019, 10:11

Avanpremieră emoţionantă: PS Virgil Bercea a participat la proiecţia filmului "Cardinalul", dedicat episcopului Iuliu Hossu şi rezistenţei greco-catolice (VIDEO)

Avanpremieră emoţionantă: PS Virgil Bercea a participat la proiecţia filmului 'Cardinalul', dedicat episcopului Iuliu Hossu şi rezistenţei greco-catolice (VIDEO) (foto: Episcopia Greco Catolică de Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectat în avanpremieră locală joi seară la Cinema Palace, din incinta Lotus, "Cardinalul", un film istoric şi biografic dedicat celui dintâi cardinal al României, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, dar şi întregului cler greco-catolic din România căzută în comunism, avea destule date pentru a fi întâmpinat cu îndoială: ateii ar putea să-l ignore din start din pricina subiectului, la fel ca toţi cei indiferenţi la istoria recentă a ţării, iar cinefilii să-l considere o producţie tezistă, nicidecum artistică.

Este suficient, însă, să devii spectator pentru a recunoaşte că asemenea suspiciuni sunt cu totul neîntemeiate. Regizorul Nicolae Mărgineanu, actorul din rolul principal, Radu Botar, colegii săi de distribuţie şi directorul de imagine, Gabriel Kossuth, au făcut un film artistic, meritul fiind cu atât mai mare cu cât, în România post-comunistă, tentaţia recuperării unei părţi de istorie într-o formă de artă a fost făcută sacrificând adesea expresia artistică în, cel mai adesea, docu-drama.

O linişte de Facerea Lumii

Avanpremiera a reunit într-una din sălile Cinema Palace zeci de preoţi şi intelectuali greco-catolici, în frunte cu episcopul unit al Oradiei, PS Virgil Bercea, alături de care a fost prezent şi colegul său romano-catolic, PS Bocskei Laszlo.

Pe întreaga durată a proiecţiei, în sală nu s-a auzit, ca de obicei, niciun foşnet de popcorn ori de tacos, iar liniştea incredibilă s-a păstrat inclusiv în timpul derulării genericului de final şi secunde bune după aprinderea luminilor, când publicul i-a putut asculta şi să le pună întrebări regizorului şi actorului care a făcut rolul principal.

De altfel, invitat în faţă, Prea Sfinţitul Virgil a fost el însuşi înecat de emoţie, trebuind să-şi şteargă lacrimile înainte să mărturisească tuturor că "această poveste" o mai auzise spusă de unchiul său, Alexandru Todea, viitorul cardinal de după 1989, cel care în închisoarea de la Sighet a pătimit alături de Iuliu Hossu şi care i-a dat ultima împărtăşanie lui Iuliu Maniu.

În semn de preţuire pentru demersul lor artistic, dar şi moral, PS Virgil Bercea le-a conferit regizorului Nicolae Mărgineanu şi actorului Radu Botar Crucea Eparhială a Oradiei.

Un film captivant

Lucru nu foarte obişnuit pentru filmele istorice şi biografice româneşti de după 1989, "Cardinalul" spune o poveste şi o spune bine, fără poticneli, patetisme, îngroşări, de la prima scenă până la cea din urmă.

"Acţiunea" începe în 1967, cu o percheziţie a Securităţii în casa fotografului care făcuse singurele poze la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918, agenţii cerându-i toate imaginile cu Iuliu Hossu, cu Regina Maria şi Regele Ferdinand de la încoronarea ca suverani ai României Mari, dar ajungând să-i ceară şi lecţii de istorie, fascinaţi de personalităţile "secretizate" de regimul pe care îl apărau atât de zelos.

Scena se mută apoi în 1950, în închisoarea de la Sighet, unde au fost închişi episcopii greco-catolici alături de mulţi preoţi a căror singură vină a fost că au refuzat să treacă la ortodoxie, între care Iuliu Hossu, care a respins oferta făcută de Patriarhul Roşu, Iustinian Marina, că-l va unge mitropolit al Moldovei, a doua poziţie în ierarhia BOR.

Filmul are multe scene antologice: cea în care episcopul Hossu o asistă spiritual pe sora directorului închisorii (scenă fictivă) şi apoi se roagă pentru fiica acesteia, cea în care se întâlneşte cu Maniu, care se întreabă "unde o fi mulţimea aceea de la Alba Iulia" din 1918 şi căreia prelatul îi răspunde că în mod sigur aceasta "se va aduna din nou" cândva, o scenă în care Iuliu Hossu suferă ispita cedării şi o învinge, o alta în care fruntaşii greco-catolici sunt şantajaţi de un torţionar cu spânzurarea unui deţinut, iar acesta, pentru a-i feri de păcatul unui "omor", preferă să se sinucidă, şi multe altele, până la anul 1969, când, deţinut la Mănăstirea Căldăruşani, episcopul refuză ungerea cu titlul de Cardinal la Vatican cu preţul rămânerii în străinătate (condiţie pusă de regimul comunist), doar pentru "a rămâne în mijlocul turmei", aşa cum făcuse şi în timpul prigoanei hortiste, când – tot aşa – persecutorii, atunci unguri, i-au reproşat că nu pleacă şi că "le face probleme".

Filmul merită văzut, merită recomandat atât pasionaţilor de istorie, cât şi credincioşilor greco-catolici şi cinefililor. Este o reuşită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON